Προειδοποίηση από τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας για Brexit

 

{loadposition ba_textlink}

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ εκτίμησε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής των Κοινοτήτων ότι η πιθανότητα εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ είναι «ο μεγαλύτερος εσωτερικός κίνδυνος για την οικονομική σταθερότητα».

Όπως συμπλήρωσε, η οικονομία της χώρας θα επηρεαζόταν αρνητικά από την αβεβαιότητα που θα δημιουργούσε το λεγόμενο Brexit.

Πάντως σημείωσε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας δε θα συμμετάσχει με τη μία ή την άλλη πλευρά στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί στις 23 Ιουνίου.

Παρόλα αυτά ο κ. Κάρνεϊ βρέθηκε άμεσα στο στόχαστρο των ευρωσκεπτικιστών που τάσσονται κατά της παραμονής στην ΕΕ, με τον Συντηρητικό βουλευτή Τζέικομπ Ρις-Μογκ να τον κατηγορεί για μεροληπτικά φιλοευρωπαϊκά σχόλια

Κατά τον Καναδό τραπεζίτη η αβεβαιότητα που θα δημιουργούσε το Brexit θα επηρέαζε τις επενδύσεις, τις δαπάνες των νοικοκυριών και τη στερλίνα.

Παράλληλα, σε επιστολή του προς τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και επίσης βουλευτή των Συντηρητικών Άντριου Τάιρι, ο κ. Κάρνεϊ σημειώνει ότι η συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ «έχει ενισχύσει τον δυναμισμό της βρετανικής οικονομίας» και έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με τους εταίρους που πέτυχε ο Πρωθυπουργός Κάμερον, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας δηλώνει στην επιστολή του ότι «εξασφαλίζει μία σειρά προστασιών και πρόσθετων εργαλείων που θα βοηθήσουν στη διαφύλαξη της ικανότητας της Τράπεζας να συνεχίσει να επιτυγχάνει τους θεσπισμένους στόχους της».

Πηγή: KYΠΕ