Προς ψήφιση τα νομοσχέδια για την ενοικιαγορά

{loadposition ba_textlink}

Η Επιτροπή Οικονομικών ολοκλήρωσε σήμερα τη συζήτηση για το θέμα και αναμένεται να γίνει τοποθέτηση στην Επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ την Πέμπτη 7 Απριλίου θα οδηγηθεί στην ολομέλεια για ψήφιση.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότση δήλωσε ότι πρόκειται για ένα έργο το οποίο ξεκίνησε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, το οποίο ολοκληρώθηκε με τις τελευταίες παρεμβάσεις της Επιτροπής και υπάρχει θετική προσέγγιση απ` όλες τις δυνάμεις για να υποστηριχτεί. Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα είναι νόμος της δημοκρατία έτσι ώστε να μπορούν οι δανειολήπτες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να χρησιμοποιούν και αυτό το εργαλείο για να μπορούν να κάνουν τις μεταξύ τους συμφωνίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για όλους τους εμπλεκόμενους.

Όπως είπε ο κ. Βότσης, θα μπορεί κάποιος που θέλει να αποκτήσει ένα ακίνητο, να το υποδείξει στο τραπεζικό ίδρυμα που θα του κάνει αυτή τη μίσθωση. Η τράπεζα θα αγοράζει το ακίνητο και ακολούθως ο ίδιος θα μένει στο ακίνητο, θα πληρώνει τη συμφωνημένη δόση και από εκεί και πέρα θα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει το ακίνητο στο οποίο διαμένει.

Παράλληλα, ο κ. Βότσης τόνισε ότι χρειάζεται ξεκάθαρη ενημέρωση του τι ακριβώς συμφωνεί ο πολίτης σε αυτή τη συμφωνία. Πρόσθεσε ότι είναι υποχρέωση της Κεντρική Τράπεζας να εκδώσει συγκεκριμένες λεπτομερείς οδηγίες προς τον κόσμο με μεγάλα γράμματα για να ξέρει όποιος κάνει αυτή τη συμφωνία ότι δεν είναι ένα ενυπόθηκο δάνειο και να γνωρίζει ξεκάθαρα ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποιοι οι κίνδυνοι.

Ερωτηθείς αν αυτό το εργαλείο θα βοηθήσει και στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Βότσης είπε ότι υπάρχει και η δυνατότητα ένα ακίνητο που είναι σήμερα ιδιοκτησία κάποιου πολίτη να το δώσει στην τράπεζα, να το αγοράσει η τράπεζα και ακολούθως να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος του leasing για να παραμείνει ο ίδιος στο ακίνητο. Όπως είπε, είναι ακόμα μια δυνατότητα, φτάνει όμως να γνωρίζει ο καθένας τί ακριβώς συμφωνεί, τί ακριβώς υπογράφει.

Πηγή: KYΠΕ