Προβληματισμός και δυσαρέσκεια στα φλαμανδικά κόμματα για συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

{loadposition ba_textlink}

Οι επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων εκφράζουν τις απόψεις τους στην εφημερίδα ενόψει της σχετικής συζήτησης που πρόκειται να διεξαχθεί σήμερα ενώπιον του βελγικού Κοινοβουλίου.

Σε γενικές γραμμές υπάρχει σκεπτικισμός και ανησυχία, ενώ διάχυτη είναι η αίσθηση ότι η ΕΕ αφέθηκε να εκβιαστεί από την Τουρκία.

Αρχής γενομένης από τους Συντηρητικούς Εθνικιστές (NV-A), οι βουλευτές του κόμματος προεξάρχοντος του επικεφαλής της ΚΟ Peter De Roover, διαβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά ότι «δεν τίθεται θέμα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ». Η διάθεση 3 δις ευρώ επιπλέον στην Τουρκία βρίσκει πάντως σύμφωνο το κόμμα, το οποίο όμως ξεκαθαρίζει ότι επιθυμία του είναι τα χρήματα αυτά να διαχειριστεί ο ΟΗΕ. «Μια πονηρή αλεπού σαν τον Erdogan χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή», σημειώνουν. «Εδώ και μήνες είχαμε προειδοποιήσει ότι διατρέχουμε τον κίνδυνο να βρεθούμε σε μια κατάσταση τέτοια όπου η Τουρκία θα μας εκβίαζε και είναι αυτό ακριβώς που συνέβη τελικά». Βεβαίως έπαιξαν τον ρόλο τους και οι γερμανικές περιφερειακές εκλογές», προσθέτουν με νόημα.

Θετική είναι σε γενικές γραμμές η αποτίμηση της συμφωνίας από τους φλαμανδούς Χριστιανοδημοκράτες (CD&V). «Υπάρχουν πολλά σημεία στην συμφωνία τα οποία ζητούσαμε κι εμείς οι ίδιοι: Μια κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση, υποστήριξη των προσφύγων στην Τουρκία, επαναπροώθηση των οικονομικών μεταναστών από τα εξωτερικά σύνορα και πάταξη των κυκλωμάτων διακινητών», υπογραμμίζουν. «Το κομβικό όμως σημείο για μας παραμένει η δυνατότητα μαζικής επαναπροώθησης στην Τουρκία των μεταναστών που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα. Από την άλλη, η εν λόγω χώρα δεν πληροί ακόμα τα κριτήρια για να θεωρηθεί ασφαλής χώρα προορισμού για τους πρόσφυγες καθώς δεν διασφαλίζει τα στοιχειώδη δικαιώματά τους και για τον λόγο αυτό πρέπει να κάνει περισσότερα προς την κατεύθυνση της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συμπληρώνουν. Αξιοσημείωτο κατά την εφημερίδα – είναι ότι βουλευτές του CD&V όπως η Nahima Lanjri δεν δείχνουν προς το παρόν να επιθυμούν την διασύνδεση του θέματος των παραβιάσεων της ελευθεροτυπίας με την συμφωνία για το προσφυγικό.

Με τη σειρά τους οι φλαμανδοί Φιλελεύθεροι (Open Vld) διατυπώνουν σοβαρά ερωτηματικά σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας. Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Patrick Dewael αναφέρει τα εξής στην εφημερίδα: «Είμαι ένας Ευρωπαίος εκ πεποιθήσεων, συνεχίζω να πιστεύω ότι όλοι μαζί μπορούμε να βγούμε από αυτή την κρίση. Υπό την πίεση όμως των περιστάσεων, μπορεί κανείς να καταλήξει σε ημίμετρα τα οποία απλά μεταθέτουν την ευθύνη επίλυσης του προβλήματος κάπου αλλού». Σημειώνεται πως οι Φιλελεύθεροι δυσανασχέτησαν με την πρωτοβουλία Γερμανίας-Ολλανδίας να συζητήσουν το πρόβλημα κατά μόνας με την Τουρκία, ενώ παράλληλα διατυπώνουν επιφυλάξεις και για το περιεχόμενο της συμφωνίας. «Δηλαδή θα αναθέσουμε την ερμηνεία της Συνθήκης της Γενεύης στην Τουρκία, μια χώρα που συρρίκνωσε αντί να κατοχυρώσει ακόμα περισσότερο, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;», διερωτώνται. «Το τελικό κείμενο της συμφωνίας δεν πρέπει να είναι απόρροια πολιτικών σκοπιμοτήτων, καθώς δεν πρόκειται για ένα παζάρι χαλιών αλλά για ανθρώπινες ψυχές», προσθέτουν.

Από την πλευρά τους οι φλαμανδοί Σοσιαλιστές (s.p) κάνουν λόγο για μια «ετεροβαρή» συμφωνία, σημειώνοντας ότι για την κατάληξη αυτή υπαίτια είναι η ίδια η Ευρώπη η οποία καθυστέρησε να αναλάβει δράση. «Θα έπρεπε να ενισχυθεί η Frontex αντί τα χρήματα αυτά να δοθούν στην Τουρκία», υποστηρίζουν. «Κάτι τέτοιο δεν έγινε και σίγουρα τώρα ο Erdogan γελάει πίσω από την πλάτη μας», προσθέτουν. Αναφορικά με το ενδεχόμενο επίσπευσης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, οι Σοσιαλιστές εμφανίζονται αντίθετοι, υπογραμμίζοντας ότι «κάτι τέτοιο πάει πολύ, ιδίως από την στιγμή που ο Erdogan καταπατάει με τόσο βάναυσο τρόπο την ελευθερία του Τύπου».

Τέλος οι Πράσινοι (Groen), εκτιμούν κι αυτοί ότι «ο Erdogan έπαιξε μια σκληρή παρτίδα πόκερ χωρίς αναστολές απέναντι στην Ευρώπη», η οποία όμως με την αδράνεια και τον κατακερματισμό της τού προσέφερε αυτή τη δυνατότητα. Σημειώνουν πως ο συνασπισμός ‘Orbán-De Wever’ έφερε την ΕΕ σε ένα τέτοιο αδιέξοδο που έδωσε την ευκαιρία στην Τουρκία να εγείρει τόσο παράλογες αξιώσεις.

Πηγή: KYΠΕ