ΠτΔ: “Εχουμε αποφασίσει οι συναντηλήψεις σταδιακά να μετατρέπονται σε συγκλίσεις”

{loadposition ba_textlink}

Έχουμε συμφωνήσει οι συναντιλήψεις σταδιακά να μετατρέπονται σε συγκλίσεις και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο εντατικό τρόπο τις συνομιλίες είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση του με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακκιντζί.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του από το χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «νομίζω ότι ήταν μια αρκετά παραγωγική και δημιουργική συνάντηση. Έχουμε αποφασίσει ότι πρέπει οι συναντιλήψεις σταδιακά να μετατρέπονται σε συγκλίσεις και θα συνεχίσουμε βεβαίως με τον ίδιο εντατικό τρόπο τις συνομιλίες, προκειμένου να επιτύχουμε αυτά που θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες και της μιας, αλλά και της άλλης των κοινοτήτων».
Ερωτηθείς ποια κεφάλαια συζητήθηκαν σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχουμε καλύψει σωρεία θεμάτων που αφορούν τα υπό συζήτηση θέματα και δεν εξαιρέσαμε κανένα πλην, βεβαίως, των εδαφικών αναπροσαρμογών και των εγγυήσεων».

Σε ερώτηση αν έχει θέσει σήμερα το θέμα της Μόρφου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «έχουμε συζητήσει για όσα άπτονται του κυπριακού προβλήματος και δεν εξαιρέσαμε κανένα θέμα το οποίο ευαισθητοποιεί τη μια ή την άλλη πλευρά».

Κληθείς να πει αν συζητήθηκε και το θέμα των διαρροών, ο Πρόεδρος είπε ότι «ηγέρθη θέμα το έκλεισα, θεώρησα ότι δεν ήταν θέμα του κ. Ακκιντζί, ήταν θέμα εσωτερικό δικό μας».
Σε ερώτηση αν θα έρθει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ντόναλντ Τουσκ στην Κύπρο, ο Πρόεδρος είπε ότι «ενδέχεται να έρθει ενδέχεται να μην έρθει».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η ΕΔΕΚ αποδίδει στον Πρόεδρο υπονομευτικό για το Εθνικό Συμβούλιο ρόλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «με κανένα τρόπο δεν θέλω να ασχοληθώ πλέον με αυτό το θέμα».
 

Ερωτηθείς ποιο είναι αυτό που πρέπει να κάνει η Τουρκία για να αρθούν τα βέτο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, ο Πρόεδρος απάντησε «να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της όπως αυτές προκύπτουν μέσα από το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο».
 

Κληθείς να αναφερθεί πιο συγκεκριμένα στο θέμα αυτό, ο Πρόεδρος είπε ότι «νομίζω ότι δεν χρειάζεται πιο συγκεκριμένα, τα διαλαμβάνει το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο ή ακόμα το Πρωτόκολλο της Άγκυρας».
Ερωτηθείς αν κάτι τέτοιο θέσει σε αμφιβολία τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτό δεν είναι πρόβλημα δικό μας γιατί ουδέποτε ερωτηθήκαμε. Εκείνοι που έθεσαν το θέμα ας αναλάβουν να υποχρεώσουν την Τουρκία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, είτε με βάση το Πρωτόκολλο της Άγκυρας είτε με βάση το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο».