ΠτΒ: “Η Κυπριακή Δημοκρατία να αξιοποιήσει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου”

{loadposition ba_textlink}

Τη θέση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αξιοποιήσει τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για να δοθεί το μήνυμα στους εταίρους της, ότι δεν υπάρχει πρόοδος του ενταξιακού διαλόγου Τουρκίας – ΕΕ, χωρίς η Τουρκία να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που της έχουν ήδη ανατεθεί από το 2005, διατύπωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Σε δηλώσεις στη Λάρνακα, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «το δίδαγμα που προκύπτει από τα τελικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ασχολήθηκε με το Προσφυγικό, αλλά κακώς, κάκιστα και λανθασμένα ασχολήθηκε και με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, είναι ότι οφείλουμε να δώσουμε με σαφήνεια το μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι η όποια εξέλιξη του ενταξιακού διαλόγου Τουρκίας – ΕΕ, προϋποθέτει απαρεγκλίτως την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που οι ίδιοι οι εταίροι μας αποφάσισαν ήδη από το 2005».

Πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η δόλια προσπάθεια της Τουρκίας να ζητά ανταλλάγματα για το προσφυγικό ζήτημα που να αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία. Στην πραγματικότητα να ζητά από πλευράς μας την άρση ή τη μη άσκηση του δικαιώματος αρνησικυρίας για το άνοιγμα κεφαλαίων για να ανταποκριθεί σε υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες και για τους αιτητές ασύλου», σημείωσε.

Αρα λοιπόν, συνέχισε, ο κ. Ομήρου «τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αξιοποιηθούν από την Κυπριακή Δημοκρατία για να δοθεί αυτό το σαφές μήνυμα προς τους εταίρους μας, ότι δεν υπάρχει εξέλιξη, πρόοδος του ενταξιακού διαλόγου Τουρκίας – ΕΕ, χωρίς η Τουρκία να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που της έχουν ήδη αναταθεί από το 2005».

Πηγή: KYΠΕ