ΠτΔ: “Οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ να διαχειριστούμε τις εξελίξεις σεβούμενοι τους πολίτες”

{loadposition ba_textlink}

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή για συζήτηση σε θέματα δεοντολογίας, ενημέρωσης και ΜΜΕ καθώς συντρέχουν δύο σημαντικές εξελίξεις τις οποίες τόσο εμείς οι πολιτικοί, όσο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης οφείλουμε να διαχειριστούμε με σεβασμό στους πολίτες, αλλά και αποτελεσματικότητα ως προς τους στόχους μας, δηλαδή οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό αλλά και η εν εξελίξει προεκλογική περίοδος η οποία συν τω χρόνω θα εντατικοποιηθεί, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό σε εκδήλωση που οργάνωσε το ΚΥΠΕ με τίτλο “Το Κυπριακό και τα ΜΜΕ: Η Δεοντολογία και η Ενημερώση” ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι όσον αφορά το Κυπριακό και τη διαχείριση του, πολλές φορές διαπιστώνει πως οι δημοσιογράφοι “αισθάνονται την ανάγκη να φορτίσουν την είδηση τους με στοιχεία που συνήθως παραμορφώνουν το νόημα της και κατευθύνουν τον πολίτη να αντιδρά με το ένστικτο και όχι με τη λογική”.

“Ενδεχομένως να μην υπάρχει πρόθεση για αυτό, αλλά πολλές φορές η κεκτημένη ταχύτητα ή καθιερωμένα στερεότυπα αποκτούν τέτοια ισχύ, που δεν επιτρέπουν στους δημοσιογράφους να αντιμετωπίσουν τα γεγονότα, με την επαγγελματική, αντικειμενική ματιά, εκείνου που απλώς τα καταγράφει. Εκείνου που δίνει την εικόνα στους πολίτες, αποφεύγοντας ο ίδιος ή οι απόψεις του να γίνονται μέρος της εικόνας. Εκείνου που επιτρέπει στους αναγνώστες του, μένοντας μακριά από συναισθηματικά φορτισμένες αναφορές, να αναλογιστούν τα γεγονότα και να καταλήξουν στα δικά τους συμπεράσματα”, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

“Με άλλα λόγια θέλω να πω, πως στην ενημέρωση θα πρέπει να κυριαρχεί η λογική και όχι το πάθος. Η νηφάλια καταγραφή των πραγματικών δεδομένων είναι εκείνη που θα οδηγήσει σε ακριβέστερες εκτιμήσεις και ως εκ τούτου σε ορθότερες αποφάσεις”, ανέφερε.
Ο ΠτΔ συνέχισε ότι η απάντηση στο ερώτημα για τον στόχο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης δεν είναι τόσο προφανής όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως, ή τουλάχιστον δεν είναι προφανής με τον ίδιο τρόπο για όλους μας.

Ωστόσο, συνέχισε, όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε στο βασικό, ότι δηλαδή τα Μέσα Ενημέρωσης οφείλουν να κάνουν σωστά αυτό που λέει το όνομα τους, και να ενημερώνουν.

“Αυτό, όμως, όσο και αν ακούγεται απλό, είναι ταυτόχρονα και ιδιαίτερα πολύπλοκο. καθώς οι συγκυρίες, οι απαιτήσεις των πολιτών ή και των εκδοτών καμιά φορά, αλλά και η αντίληψη των δημοσιογράφων για τα γεγονότα συνήθως διαφέρουν. Ελπίζω, όμως, να συμφωνούμε σε μία βασική παράμετρο: Η ενημέρωση θα πρέπει να εξυπηρετεί πρώτιστα το δημόσιο συμφέρον”, ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι ο ίδιος προσωπικά δεν ταυτίζει τον όρο δημόσιο συμφέρον, με την κρατική έννοια, αλλά τον επεκτείνει πολύ ευρύτερα, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη του πως η χώρα μας και κάθε χώρα λειτουργεί μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον αλληλεπίδρασης.

“Πολλοί στον τόπο μας, συνεπαρμένοι από μία εθνικώς ιδιοτελή αντίληψη των πραγμάτων, θεωρούν πως ό,τι περιστασιακά συνάδει με εκείνο που οι ίδιοι αντιλαμβάνονται ως εθνικό συμφέρον είναι και το ορθό. Για αυτό και στον τόπο μας γίναμε στο παρελθόν και, δυστυχώς, εξακολουθούμε να γινόμαστε μάρτυρες, δημοσιογραφίας που έχει χαρακτήρα ιερής εκστρατείας. «Δημοσιογραφίας του άμβωνος», όπως εύστοχα έχει χαρακτηριστεί από τον αείμνηστο Κύπριο δημοσιογράφο, Διευθυντή του ΑΠΕ, Αντρέα Χριστοδουλίδη”, ανέφερε ο Πρόεδρος.

Συνέχισε λέγοντας ότι ως πολίτες πρέπει να μάθουμε να αναζητούμε το αληθινό, η κατανόηση του οποίου οδηγεί με μεγαλύτερη ασφάλεια και σε σοφότερες αποφάσεις. Ο ΠτΔ πρόσθεσε πως “οι παρερμηνείες, η στρεβλή αντίληψη διεθνών δεδομένων και η πεποίθηση πως μπορούμε να ορίσουμε την ειδησεογραφία όπως εμείς εκτιμούμε, οδηγεί σε φαινόμενα προπαγάνδας παρά ενημέρωσης”.

Ο Πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι προκειμένου να έχουμε κριτήριο αξιολόγησης της ποιότητας των ειδήσεων που παρακολουθούμε, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας τον Κώδικα Δεοντολογίας ο οποίος αφορά και δεσμεύει όλους τους δημοσιογράφους και στον οποίο υπάρχουν ιδιαίτερα αυστηρές αναφορές και απαγόρευση σε «οποιαδήποτε ενέργεια που εμπεριέχει στοιχεία προκατάληψης με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τις πολιτικές ή άλλες πεποιθήσεις, την εθνική ή κοινωνική προέλευση, την περιουσία, την καταγωγή, την ηλικία, το φύλο κ.λπ».

“Οι αυστηρές αυτές πρόνοιες του Κώδικα αφορούν το έγκλημα, τη βία και άλλα σχετικά φαινόμενα. Κατά την άποψη μου όμως, θα έπρεπε εξίσου να αφορούν και την πολιτική ειδησεογραφία, την παρουσίαση ειδήσεων και σχολίων που προέρχονται από την τουρκική πλευρά ή καλύτερα από κάθε πλευρά. Δηλαδή το να παρουσιάζουμε αντικειμενικά αυτά που ελέχθησαν ή να αποτυπώνουμε με ακρίβεια αυτά που ελέχθησαν και όχι αυτά που κατανοούμε που ελέχθησαν ή που κατά την άποψη μας εκφράζουν αυτό που ο όποιος ηγέτης ή ο όποιος αντίπαλος μας έχε εκφράσει, δεν νομίζω ότι είναι το ορθότερο”, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

“Δεν είναι υποχρέωση του δημοσιογράφου εξάλλου να στιγματίσει τη δήλωση με επίθετα. Το αντίθετο. Πρέπει να εμπιστευόμαστε το κριτήριο των πολιτών και πιστεύω πως είμαστε μία ώριμη κοινωνία που δεν χρειάζεται την διδακτικού τύπου καθοδήγηση κανενός. Ούτε των πολιτικών ούτε των δημοσιογράφων. Οφείλουμε να αναδείξουμε και αυτή τη διάσταση, καθώς ο κώδικας δεοντολογίας δεν είναι εκεί για να δημιουργεί περιορισμούς, αλλά για να συνιστά και ένα κριτήριο ελέγχου της ποιότητας του προϊόντος που προσφέρει η ενημέρωση”, ανέφερε ο ΠτΔ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως “για όσους από μας ζήσαμε την πολιτική ζωή στον τόπο τις προηγούμενες δεκαετίες, είναι γεγονός πως δεν μπορούμε παρά να καταγράψουμε σημαντική πρόοδο στην ποιότητα της ενημέρωσης που οι δημοσιογράφοι παρέχουν σήμερα σε σχέση με το παρελθόν”.

Ο Πρόεδρος σημείωσε πάντως ότι μπορούμε να τα πάμε και καλύτερα και ότι ένα είναι η αποτύπωση των γεγονότων ως έχουν, χωρίς την παραμόρφωση μέσα από τις εικόνες του δημοσιογράφου και άλλο είναι η κριτική που μπορεί να ασκείται στον οποιονδήποτε από εμάς και ιδιαίτερα στη διακυβέρνηση.

“Δεν μιλούμε για την αποτύπωση ή την έκφραση της κριτικής, μιλούμε για την αποτύπωση των γεγονότων και είναι για αυτά που, πιστεύω, πραγματεύεται το θέμα με το οποίο θα καταπιαστείτε στη συνέχεια μέσα από το διάλογο που θα ακολουθήσει”, ανέφερε.

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι τέτοιες συζητήσεις συμβάλλουν καταλυτικά για να αναβαθμίσουμε όλοι την ποιότητα της δουλειάς μας και να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο προς όφελος των πολιτών, τη σχέση πολιτών, πολιτικής, πολιτικών και δημοσιογράφων, προς όφελος της προόδου στον τόπο μας και βεβαίως προς όφελος του ιδίου του εθνικού μας θέματος, αλλά και των ιδίων των δημοσιογράφων.

Πηγή: KYΠΕ