Science Fair: Η επιστήμη ενώνει

 

{loadposition ba_textlink}

Πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου το πρώτο διασχολικό Science Fair στο ιδιωτικό σχολείο Highgate στους Αγίους Τριμιθιάς. Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος σχολεία από την Γαλλία, την Ισπανία και την Ουγγαρία.

Το θέμα του διαγωνισμού

Θέμα του διασχολικού Science Fair ήταν οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Όπως μας εξήγησε η Αρλέτ Σορμελιάν, συντονίστρια της εκδήλωσης, σε κάθε χώρα δόθηκε ως θέμα μια εναλλακτική πηγή ενέργειας. Στην Γαλλία δόθηκε η βιομάζα, στην Ισπανία η αιολική ενέργεια, στην Ουγγαρία η υδροηλεκτρική και στην Κύπρο η ηλιακή ενέργεια. Κατόπιν η κάθε χώρα έκανε ενδοσχολικούς διαγωνισμούς όπου ανέδειξε, τα τρία καλύτερα πειράματα και τα οποία παρουσίασε στο Science Fair.

Τα κριτήρια επιλογής

Μιλώντας για τα κριτήρια αξιολόγησης των πειραμάτων η κυρία Σορμελιάν, μας είπε πως «θα επιλέξουμε το καλύτερο πείραμα, θα επιλέξουμε την καλύτερη παρουσίαση πινακίδας και την καλύτερη λεκτική παρουσίαση». Για το καλύτερο πείραμα κριτήρια αξιολόγησης ήταν το κατά πόσον το πείραμα ήταν επιτυχημένο και λειτουργικό, εάν περιείχε δημιουργικότητα από πλευράς των μαθητών και αν το υπόβαθρο του πειράματος ήταν επιστημονικό. Όσον αφορά τα κριτήρια για την καλύτερη πινακίδα οι κριτές επέλεξαν τον νικητή από το πόσο κατανοητός ήταν ο τίτλος και πόσο κατανοητή ήταν η χρήση της επιστημονικής μεθόδου. Τέλος για την καλύτερη λεκτική παρουσίαση του πειράματος, τα κριτήρια ήταν ο «αυθορμητισμός» των διαγωνιζομένων, την αυτοπεποίθηση και την άνεση με την οποία εξηγούσαν επιστημονικά το πείραμα και την χρήση του επιστημονικού λεξιλογίου.

Νικητής της εκδήλωσης δεν ήταν ένας, αλλά δυο καθώς οι ομάδες που εκπροσωπούσαν την Κύπρο και την Ουγγαρία ισοψήφησαν και πήραν και οι δυο το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό.

Τι είναι το Science Fair

Όπως δήλωσε στην «24» η Αρλέτ Σορμελιάν, η εκδήλωση του διασχολικού Science Fair «είναι μέρος του Erasmus+, ενός προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο οποίο το σχολείο μας συμμετέχει». Το ιδιωτικό σχολείο Highgate, είναι από τα λίγα ιδιωτικά σχολεία στο νησί το οποίο συνεργάζεται με το Erasmus+. Η κυρία Σορμελιάν, ανέφερε στην «24», το ότι το Highgate συνεργάζεται και με άλλα σχολεία από χώρες της Ευρώπης όπως τη Γαλλία, την Ουγγαρία και την Ισπανία. «Φιλοξενούμε αυτή τη στιγμή 18 μαθητές και 6 καθηγητές από την Ευρώπη. Κάναμε αίτηση πέρυσι. Πήγα στο Παρίσι για την αίτηση με άλλους συντονιστές από την Γαλλία, την Ουγγαρία και την Ισπανία, γνωριστήκαμε, γεμίσαμε την αίτηση σχεδιάσαμε το πρόγραμμα και εγκριθήκαμε. Κάπως έτσι ξεκινήσαμε. Είναι ένα πρόγραμμα για δυο χρόνια. Έχουμε διαφορετικά προγράμματα. Για παράδειγμα οι μαθητές μας τον Απρίλιο θα πάνε στην Ισπανία, έχουμε προγράμματα ανταλλαγής μαθητών. Τον Ιανουάριο πήγαμε στην Ισπανία για διαγωνισμό και του χρόνου θα πάμε στην Ουγγαρία για ένα άλλο διαγωνισμό».

«Κάθε χρόνο διοργανώνουμε στο σχολείο ένα πανηγύρι επιστήμης στο οποίο κάθε ομάδα παρουσιάζει διάφορα πειράματα σχετικά με διάφορα θέματα επιστήμης. Αυτό το χρόνο, σε συνεργασία με το πρόγραμμα Erasmus+ και με τρία άλλα σχολεία, με τα οποία συνεργαζόμαστε αποφασίσαμε να κάνουμε το Science Fair», δήλωσε ο καθηγητής επιστήμης του σχολείου Χαράλαμπος Αριστείδου.

Η κυρία Σορμελιάν, δεν παρέλειψε να αναφέρει το πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή του σχολείου το Erasmus+ τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους καθηγητές. Συγκεκριμένα η κυρία Σορμελιάν είπε, «είναι σημαντικό το γεγονός ότι λάβαμε μέρος στο Erasmus+ γιατί μας δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε με άλλα σχολεία, με άλλους επαγγελματίες, με άλλους εκπαιδευτικούς. Μας δίνεται η ευκαιρία να ανταλλάζουμε ιδέες και να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας. Είναι μια συνεργασία, μια πολύ βοηθητική συνεργασία για όλους τους εμπλεκόμενους».

«Το Science Fair είναι μια ευκαιρία να καλλιεργηθεί η ενασχόληση με την επιστήμη και η κατανόηση της επιστήμης στην βάση της. Αναπτύσσεται η δημιουργικότητα και καλλιεργείται η έννοια της έρευνας, καθώς τα παιδιά έχουν ερευνήσει, με την βοήθεια του καθηγητή τους, έχουν ψάξει, έχουν βρει θέματα που τους ενδιαφέρουν και έχουν μελετήσει την επιστήμη πίσω από το πείραμα και στην συνέχεια πειραματίστηκαν με απλά υλικά για να μπορέσουν να θέσουν σε εφαρμογή την ιδέα τους και να την κάνουν να λειτουργεί», δήλωσε στην «24» η κυρία Νίκη Παπαπέτρου, μια εκ των κριτών της εκδήλωσης.

Ποιο είναι το ιδιωτικό σχολείο Highgate

Το Highgate είναι ένα πολυπολιτισμικό σχολείο καθώς σε αυτό φοιτούν μαθητές από την Κύπρο αλλά και από άλλες χώρες του κόσμου. Οι 250 μαθητές που βρίσκονται σε αυτό εκπαιδεύονται με βάση το αγγλικό πρόγραμμα μαθημάτων, με τους ντόπιους μαθητές να κάνουνε το μάθημα της ελληνικής γλώσσας καθημερινά.

«Δίνουμε έμφαση και στην ελληνική γλώσσα, αλλά προσφέρουμε επίσης Ισπανικά και γαλλικά. Το σχολείο μας αποτελείται από νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο. Είμαστε μικρό σχολείο αλλά δίνουμε πολύ σημασία στους μαθητές μας και για εμάς είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε προσωπικά τους μαθητές μας», μας ανέφερε η κυρία Σορμελιάν.

Η πολυπολιτισμικότητα είναι το «σήμα κατατεθέν» του ιδιωτικού σχολείου Highgate. Εκεί όπου η αγάπη και η κατανόηση για το διαφορετικό είναι καθημερινό φαινόμενο.

* Διαβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” εδώ!