Συγχαρητήρια Λαγκάρντ προς Κύπρο

 

{loadposition ba_textlink}

Θερμά συγχαρητήρια προς το λαό της Κύπρου για τα επιτεύγματά του και την εντυπωσιακή ανάκαμψη της οικονομίας στα τρία χρόνια του προγράμματος προσαρμογής, εκφράζει η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστόν Λαγκάρντ, με γραπτή ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε με αφορμή την επιστολή που έλαβε σήμερα από τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, με την οποία της κοινοποίησε απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να διακόψει τη συμφωνία του Διευρυμένου Πιστωτικού Μηχανισμού, από 7ης Μαρτίου 2016. Η συμφωνία έληγε στις 14 Μαΐου 2016.

«“Θέλω να συγχαρώ το λαό και την Κυβέρνηση της Κύπρου για τα επιτεύγματά τους κατά τη διάρκεια το προγράμματος προσαρμογής, το οποίο πέτυχε μια εντυπωσιακή ανάκαμψη της οικονομίας στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών», αναφέρει η κ. Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι η οικονομία επέστρεψε σε θετική ανάπτυξη πέρυσι και αυξήθηκε σχεδόν κατά 1,5 τοις εκατό.

«Το τραπεζικό σύστημα στηρίζεται σε πιο σταθερά θεμέλια και επιταχύνονται οι εργασίες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δημιουργώντας περιθώρια για την επάνοδο νέου παραγωγικού δανεισμού. Η δημοσιονομική θέση έχει αποκατασταθεί και βρίσκεται σε βιώσιμο δρόμο, ενώ το δημόσιο χρέος βρίσκεται τώρα σε πτωτική πορεία. Επιπρόσθετα, η Κύπρος επανάκτησε την πρόσβαση της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, εκδίδοντας με επιτυχία τρία Ευρωομόλογα στο διάστημα των τελευταίων 21 μηνών».

Συμπλήρωσε ωστόσο πως με βάση τα επιτεύγματα αυτά, η δυναμική των μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί, ιδιαίτερα ενόψει την ανανεωμένης αστάθειας στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Η περαιτέρω βελτίωση των θεμελιωδών αρχών, καθώς και οι συνεχείς προσπάθειες για την ενίσχυση της προσαρμοστικότητας και της ευελιξίας της κυπριακής οικονομίας είναι ουσιαστικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι απόηχος της χρηματοοικονομικής κρίσης θα παραμείνει οριστικά στο παρελθόν. Ως εκ τούτου, με ενθαρρύνει η δέσμευση των Αρχών για τη διατήρηση των συνετών μακροοικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών, καθώς και για τη συνέχιση της προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: KYΠΕ