Συμπολίτης μας σέρνει στα δικαστήρια την Εθνική Τράπεζα

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κ. Ανδρέα από την Λεμεσό οι υπερχρεώσεις στις δύο πιστωτικές κάρτες του είχαν ως αποτέλεσμα την οικονομική του αφαίμαξη.

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο πιστωτικές του κάρτες είχαν υπόλοιπο €8.500 έκαστος. Όταν ο κ. Αντρέας ενημερώθηκε για το ποσό των €17.000 μετέβη στην τράπεζα για να διευθετήσει τις οφειλές του.

Σε συζήτηση που είχε με την Διευθύντρια του καταστήματος της Εθνικής εισηγήθηκε όπως χειριστούν το θέμα της εξόφλησης με δύο τρόπους. Ο πρώτος τρόπος ήταν να μετατραπεί το ποσό σε δάνειο και να το ξεχρεώσει σε δόσεις ή να εξοφληθεί ολόκληρο το ποσό από το γραμμάτιο αξίας €70.000 που διατηρούσε στην συγκεκριμένη τράπεζα.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του παραπονούμενου η απάντηση της Διευθύντριας ήταν αρνητική και στα δύο αιτήματα, αφήνοντας το θέμα της εξόφλησης στον «αέρα».

Τρία χρόνια μετά όλα άλλαξαν

Αφού πέρασαν σχεδόν τρία χρόνια, ο κ. Αντρέας ενημερώνεται από την Εθνική ότι τους οφείλει πλέον πέρα των €51.000, από τις €17.000, για τις δύο κάρτες και ότι αυτό το ποσό αφαιρέθηκε από το γραμμάτιο που διατηρεί στο συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.  

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον παραπονούμενο εξέφρασε την απορία κατά πόσο αυτό έγινε εσκεμμένα από την Εθνική ώστε να πάρουν ολόκληρο το ποσό του γραμματίου, αφού όταν ο ίδιος το είχε προτείνει για τα οφειλόμενα των €17.000 το αίτημα του απορρίφθηκε.

«Με εξευτέλισαν», μας δήλωσε με αγανάκτηση ο κ. Αντρέας, «Μου πήραν μέχρι και το μπλοκ επιταγών που είχα για να μπορώ να λειτουργώ την επιχείρηση μου. Αναγκάστηκα να πηγαίνω στην τράπεζα και να παρακαλώ τους υπαλλήλους και την διεύθυνση ώστε να μου εκδώσουν επιταγές των 90 και των 100 ευρώ για να μπορώ να εξοφλώ τις υποχρεώσεις μου». 

Οι καταγγελίες του δεν τελειώνουν εδώ

Πέρα από όλα αυτά, ο κ. Αντρέας, λόγω της επιχείρησης που είχε αναγκάστηκε να δανειστεί από την Εθνική ένα ποσό κοντά στις €500.000.

Ένεκα όμως της οικονομικής κρίσης ο παραπονούμενος, όπως και αρκετοί άλλοι συμπολίτες μας, υποχρεώθηκε να ζητήσει αναδιάρθρωση του δανείου.

Ωστόσο η Εθνική για να κάνει δεκτό το αίτημα του ζήτησε όπως καταθέσει επιπρόσθετη εξασφάλιση αξίας κοντά στις €500.000 σε ακίνητη περιουσία. Σημειωτέων ότι υπήρχε ήδη από πλευράς του κ. Αντρέα εξασφάλιση ακίνητης περιουσίας αξίας €1.000.000.

Ενώ οι πολιτικοί και η κυβέρνηση ενεθάρρυναν τις Τράπεζες να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση δανείων, η συγκεκριμένη τράπεζα ζητούσε υπερβολικές εγγυητικές μόνο και μόνο για να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση.

«Ήθελαν ολόκληρο το πακέτο», μας ανέφερε, επεξηγώντας στην συνέχεια, «Mάλλον εθέλαν να “φαν” ολόκληρο το γραμμάτιο αλλά και την ακίνητη μου περιουσία. Μόνο έτσι μπορώ να εξηγήσω την τακτική που ακολούθησαν με τις δύο μου κάρτες και την ακίνητη περιουσία που ζητούσαν σαν εγγύηση».

Ο κ. Ανδρέας κλείνοντας μας ανέφερε ότι η Εθνική κινήθηκε νομικά εναντίον του με την οποία ζητούσε να εκποιηθεί όλη η ακίνητη περιουσία τόσο του ιδίου όσο και της συζύγου του, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας. Στην συγκεκριμένη αγωγή, ο κ. Ανδρέας, μετά και από τον εξευτελισμό και την ταπείνωση που δέχθηκε από την Εθνική, απάντησε με ανταγωγή, ζητώντας αποζημιώσεις ύψους €1.000.000 λόγω των πρακτικών και πολιτικών που ακολούθησε η Εθνική έναντι του ιδίου όσο και της συζύγου του.

Οι τράπεζες θα είναι πάντα τράπεζες…

Μπορεί η Κύπρος να εξήλθε του Μνημονίου, ωστόσο οι πολίτες θα εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από το τραπεζικό «μνημονιακό» καθεστώς.

«Φωνή βοώντος εν τη ερήμω» οι εκκλήσεις και οι παρακλήσεις πολιτών προς την κυβέρνηση και στα κόμματα για τις ανήθικες τακτικές των τραπεζών.

Ο λαός της Κύπρου, περήφανος και με το ψηλά το κεφάλι στήριξε το κράτος, επωμίσθηκε τα λάθη και την «κλεψιά» άλλων και στήριξε τις τράπεζες με τον δικό του ιδρώτα.

Από την άλλη το κράτος έρχεται να επικροτήσει τις θυσίες των πολιτών του με ποσταρίσματα στο τουίτερ και «προτηγανισμένες» ομιλίες.

Τι έχετε να πείτε κύριοι Αβέρωφ, Κυπριανού, Παπαδόπουλε για τις υπερχρεώσεις των τραπεζών και τις απειλές που δέχονται κάθε μέρα οι πολίτες σας;

Λάθος! Δεν χρειάζεται να πείτε, αλλά να πράξετε. Παραδείγματα όπως το πιο πάνω υπάρχουν πολλά. Τα γνωρίζετε, υπάρχουν χιλιάδες καταγγελίες και εσείς στον κόσμο σας. Ποιους θα κατηγορήσετε όμως; Αυτούς που ανακυκλώνετε από την μία τράπεζα στην άλλη και όταν δεν υπάρχουν πλέον άλλες θέσεις απλά τους ρίχνετε στο Δημόσιο;

Στην Ελλάδα ο τοκισμός επί τόκων θεωρείται παράνομος, στην Κύπρο τι γίνεται; Ψάχνετε φαντάσματα στο εξωτερικό ενώ αρκετοί πατούν στον λαιμό τους πολίτες σας.

Εσείς οι τρείς, μαζί με τους άλλους 53, που βρίσκεστε στην Βουλή θα μπορούσατε εύκολα να απαντήσετε στο ερώτημα μου.

Πως μπορούν, ΝΟΜΙΜΑ,  €17.000 να μετατραπούν σε €51.000;

 

* Διαβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” εδώ!