Σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Αγίου Χριστόφορου και Νέβις

{loadposition ba_textlink}

Στη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με το μικρό νησιωτικό κράτος Άγιο Χριστόφορο και Νέβις (Saint Kitts and Nevis) που βρίσκεται στην Καραϊβική προέβη η Κυπριακή Δημοκρατία, με το σχετικό πρωτόκολλο να υπογράφεται το μεσημέρι της Τρίτης από τους Ύπατους Αρμοστές των δύο χωρών στο Λονδίνο, σε ειδική τελετή στο κτίριο της κυπριακής Ύπατης Αρμοστείας.

Στο κοινό ανακοινωθέν που υπέγραψαν οι Ύπατοι Αρμοστές Ευριπίδης Ευρυβιάδης και Δρ Κέβιν Άιζακ κατόπιν εντολών από τις κυβερνήσεις τους, σημειώνεται ότι η σύναψη διπλωματικών σχέσεων βασίζεται «στην αμοιβαία βούληση να αναπτυχθεί και να ενδυναμωθεί η φιλία και η συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών στον πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, ανθρωπιστικό και άλλους τομείς, σύμφωνα με τις αρχές και τους κανόνες που διέπουν τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Κύπριος Ύπατος Αρμοστής κ. Ευρυβιάδης είπε αμέσως μετά την υπογραφή του κοινού ανακοινωθέντος ότι με την πράξη αυτή «διορθώνεται μία ανωμαλία», τονίζοντας ότι αν και γεωγραφικά πολύ μακριά, οι δύο νησιωτικές χώρες μοιράζονται τα ιδανικά της δημοκρατίας, τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τη θέληση συνεργασίας σε διάφορους τομείς μέσα σε έναν πολλαπλά διασυνδεδεμένο κόσμο.

Ο Δρ Άιζακ από το ομοσπονδιακό κράτος της Καραϊβικής είπε ότι στη σημερινή εποχή το μικρό γεωγραφικό μέγεθος μίας χώρας δεν είναι περιοριστικός παράγοντας, καθώς ακόμα και για τις μικρές χώρες το ερώτημα πλέον δεν είναι τι ζητούν κάθε φορά, αλλά τι φέρνουν στο εκάστοτε τραπέζι των διεθνών σχέσεων. Για τη χώρα του είπε ότι η σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την Κύπρο βοηθά στην υλοποίηση της προσπάθειας να διευρυνθεί το διπλωματικό της αποτύπωμα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παρόντες στην τελετή υπογραφής στο «Σπίτι της Κύπρου» στο Λονδίνο ήταν ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας της Κοινοπολιτείας Καμαλές Σαρμά, καθώς και η διάδοχός του (από 1/4/2016) βαρόνη Σκότλαντ, πρώην Γενική Εισαγγελέας Αγγλίας και Ουαλίας, καθώς Κύπρος και Άγιος Χριστόφορος είναι μέλη της Κοινοπολιτείας.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ευρυβιάδης εξήγησε τη σκοπιμότητα της σύναψης διπλωματικών σχέσεων με τον Άγιο Χριστόφορο και Νέβις: «Η σύναψη διπλωματικών σχέσεων με οποιαδήποτε χώρα αποτελεί ορόσημο για τις διμερείς σχέσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση συνδεόμαστε με το Saint Kitts and Nevis, μία χώρα-μέλος της Κοινοπολιτείας, του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού και των Ηνωμένων Εθνών. Υπήρχε ας πούμε μια ανωμαλία, ότι δεν είχαμε διμερείς σχέσεις με τη συγκεκριμένη χώρα. Σήμερα αυτό το διορθώσαμε. Αυτό σημαίνει μία στενότερη συνεργασία στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας, η οποία για εμάς παραμένει ένας σοβαρός θεσμός ως προς την προώθηση όχι μόνο του εθνικού μας θέματος αλλά και τόσων άλλων θεμάτων, όπως τα θέματα που έχουν να κάνουν με τη ναυτιλία.

»Η κάθε χώρα μέσα στο διεθνές σύστημα έχει ισότητα – ναι μεν είναι μικρές χώρες, όπως και η Κύπρος, αλλά στο διεθνές σύστημα κάθε χώρα έχει ψήφο. Αυτό καθιστά κάθε χώρα μεγάλη και αν μια μεγάλη ιδέα μιας μικρής χώρας μπορεί να υλοποιηθεί αξιοποιώντας συνεργασίες, τότε η χώρα αυτή αναβαθμίζεται και αποκτά διαφορετικό εκτόπισμα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η σημερινή εκδήλωση».

Στο κτίριο της κυπριακής Ύπατης Αρμοστείας βρέθηκαν επίσης για την τελετή οι Ύπατοι Αρμοστές στο Λονδίνο άλλων χωρών-μελών της Κοινοπολιτείας, όπως οι Μπαχάμες, το Καμερούν, η Γκάνα, η Γρενάδα, η Τζαμάικα, οι Μαλδίβες, η Αγία Λουκία, ο Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, η Ντομίνικα, καθώς και η Μάλτα, που αυτή την περίοδο προεδρεύει της Κοινοπολιτείας και έπεται ως χώρα ασκούσα την προεδρία της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017. Παρών ήταν επίσης ο Έλληνας πρέσβης Κωνσταντίνος Μπίκας, Βρετανοί βουλευτές και δημοτικοί άρχοντες, άλλοι αξιωματούχοι της Κοινοπολιτείας και εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις.

Πηγή: KYΠΕ