Σιωπηρή διαμαρτυρία στην Σλοβενία για είσοδο νεοναζί στη Βουλή

{loadposition ba_textlink}

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν το απόγευμα σε μια σιωπηλή πορεία στο κέντρο της Μπρατισλάβας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιτυχία του νεοναζιστικού κόμματος να μπει στη Βουλή της Σλοβακίας στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν το Σάββατο, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία σε δρόμους της σλοβακικής πρωτεύουσας κρατώντας πλακάτ με σβάστικες πάνω στις οποίες είχαν ζωγραφίσει ένα Χ.

Η πορεία ολοκληρώθηκε μπροστά σε ένα μνημείο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

“Θέλουμε να δείξουμε σε αυτούς τους ανθρώπους ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε τον φασισμό. Είμαστε έτοιμοι να τους κλείσουμε τον δρόμο, να φράξουμε τον δρόμο στη φασιστική ιδεολογία”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Φράντισεκ Κούκελ, ένας φοιτητής ιατρικής που συμμετείχε στην κινητοποίηση.

Το υπερεθνικιστικό Λαϊκό Κόμμα-Η Σλοβακία Μας (LSNS) του Μάριαν Κότλεμπα, το οποίο διάκειται εχθρικά έναντι των Ρομά, της Ευρωπαϊκής λνωσης και του NATO, επωφελήθηκε από τους φόβους μερίδας του πληθυσμού της Σλοβακίας για τους μετανάστες και κατάφερε να μπει στη Βουλή στις εκλογές του Σαββάτου.

Μέλη του εξασφάλισαν τις 14 από τις 150 έδρες του σλοβακικού κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με δηλώσεις των ηγετών των άλλων κομμάτων που θα εκπροσωπηθούν στη νέα Βουλή, δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα το κόμμα αυτό να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συμμαχίας.

Πηγή: KYΠΕ