Στο δικαστήριο σήμερα οι 10 για την υπόθεση ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης

Συγκεκριμένα ενώπιον του Επαρχιακού δικαστηρίου Πάφου αναμένεται να προσαχθούν σήμερα Δευτέρα τα οκτώ πρόσωπα για την υπόθεση ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης τα διατάγματα των οποίων εκπνέουν σήμερα.

Πρόκειται για τους Δημήτρη Πατσαλίδη, οικονομικό διευθυντή του Δήμου Πάφου που τελεί σε διαθεσιμότητα , τον Μιχάλη Πάντη που είναι το πρόσωπο που επιβλέπει τις εργασίες στο ΧΥΤΥ Κόσιης , τους λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών, Αντώνη Κουρουζίδη, Στέλιο Παπαδόπουλο και Χρηστάκη Πέτρου, που απαρτίζουν την επιτροπή προσφορών, το Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη, καθώς και τον πρώην λειτουργό του Υπουργείου Εσωτερικών, Γιώργο Κουλαππή και τον υιό του Νίκο Κουλαππή, ο οποίος είναι ιατρός στο επάγγελμα.

Για τα σκάνδαλα ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για 9 πρόσωπα , εκ των οποίων τα 8 παρουσιάστηκαν στο Επαρχιακό δικαστήριο Πάφου την Κυριακή 13 Μαρτίου και αναμένεται να παρουσιαστούν εκ νέου σήμερα ύστερα από αίτημα της Αστυνομίας για ανανέωση των διαταγμάτων προσωποκράτησης τους , ενώ το 9ο πρόσωπο είναι ο τέως Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας.

Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς διάπραξη πλημμελήματος, δεκασμού δημόσιου λειτουργού, απόσπασης χρημάτων με ψευδής παραστάσεις, αδικήματα διαφθοράς, αθέμιτης κτήσης περιουσιακού οφέλους από αξιωματούχους και λειτουργούς του δημοσίου, πλαστογραφίας, κυκλοφορίας πλαστών εγγράφων και περί συγκάλυψης έρευνας και δήμευσης εσόδων από ορισμένες εγκληματικές πράξεις, δωροληψία από δημόσιο λειτουργό για επίδειξη εύνοιας, δόλο και κατάχρηση εμπιστοσύνης από Δημόσιο λειτουργό .

Τα αδικήματα αφορούν την περίοδο από το 2003 μέχρι και το 2015 και διαπράχθηκαν, σύμφωνα με την Αστυνομία, στις επαρχίες Πάφου, Λεμεσού, Λάρνακας και Λευκωσίας

Στο μεταξύ χθες αφίχθηκαν στην Κύπρο τα δύο πρόσωπα, ο πρώην Δ/ντης της Ελλαδικής εταιρείας Helector ( Δημήτριος Γιαννακόπουλος) και ο υπάλληλος της εταιρείας , πολιτικός μηχανικός από την Ιορδανία ( Iμάρ Μπακλέρ), που καταζητούσε η Αστυνομία.

Το ανακριτικό έργο της ομάδας των ανακριτών συνεχίστηκε χθες με τις ανακρίσεις και των δύο προσώπων που αφίχθηκαν από την Ελλάδα ενώ οι Γιαννακόπουλος και Μπακλέρ αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον του Επαρχιακού δικαστηρίου Πάφου για έκδοση διαταγμάτων προσωποκράτησης τους.

Σε σχέση με το τρίτο πρόσωπο τον Διευθύνων Σύμβουλο της Helector , (Αθανάσιο Κατρή) προς το παρόν δεν παρουσιάστηκε στις ανακριτικές αρχές ενώ εάν μέχρι σήμερα δεν εμφανιστεί αναμένεται να τροχιοδρομηθούν οι διαδικασίες για την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης τους.

Στο μεταξύ το Επαρχιακό δικαστήριο Πάφου ανανέωσε την Παρασκευή το διάταγμα κράτησης του Γενικού Διευθυντή της εταιρείας Helector Ελληνικών συμφερόντων Ιωάννη Κοκότση για άλλες πέντε μέρες.

Σημειώνεται ότι Ιωάννης Κοκότσης σε θεληματική του κατάθεση ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι βρέθηκε σε μια κατάσταση εκβιασμού από όλους τους εμπλεκόμενους στην Πάφο και Λάρνακα, με αποτέλεσμα αναγκαστικά να δίνει μίζες για να πληρώνονται και να προχωρεί η δουλειά του.

Επίσης ομολόγησε στις ανακριτικές αρχές, ότι από το 2010 που ανέλαβε την διεύθυνση της εταιρείας έχει μοιράσει ποσό 1,5 περίπου εκατομμυρίου ευρώ σε στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και υπαλλήλους του Υπουργείου Εσωτερικών, ως μίζες, προκειμένου η εταιρεία του να πραγματοποιεί υπερκέρδη, χρεώνοντας τους δήμους, και κατ` επέκταση τους καταναλωτές, με πολύ πιο ψηλά τέλη για τη διαχείριση των σκουπιδιών από το κόστος και το νόμιμο κέρδος της.

Ο Κοκότσης διαδέχθηκε τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ο οποίος σύμφωνα με τον Κοκότση, είχε ήδη στημένο όταν ανέλαβε ο ίδιος το κύκλωμα με τις μίζες.

Στην θεληματική του κατάθεση ο Κοκότσης εξιστόρησε με λεπτομέρεια τα όσα διαδραματίστηκαν τόσο στο ΧΥΤΑ Πάφου όσο και στο ΧΥΤΥ Κόσιης.

Όπως ανέφερε στο δικαστήριο ο επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας Λοχίας Γιάννος Κωνσταντίνου υπολείπεται ακόμη ανακριτικό έργο.

Σημειώνεται ότι τα διατάγματα κράτησης των τριών προσώπων που συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση (οι Μιχάλης Μιχαήλ , η Σκεύη Πρωτοπαπά και η Παντελίτσα Μάππουρα) έληξαν την Κυριακή 13 του Μάρτη και αφέθηκαν ελεύθεροι .

Εξάλλου σε πρόσφατες δηλώσεις του στην Πάφο ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης ανέφερε πως τη διαχείριση του ΧΥΤΑ Μαραθούντας έχει ήδη αναλάβει το ίδιο το Συμβούλιο για ένα περίπου χρόνο μέχρι δηλαδή να ετοιμαστούν τα έγγραφα και να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για την επιλογή του νέου εργολάβου διαχείρισης του χώρου, ενώ η Κυβέρνηση – όπως είπε – αναμένει τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για το κατά πόσο θα διακοπεί το συμβόλαιο του εργολάβου στο ΧΥΤΥ Κόσιης.

Πηγή: ΚΥΠΕ