Τα αίτια που οδηγούν στην τρομοκρατία

{loadposition ba_textlink}

Ζητήματα πολιτισμού και θρησκείας, μισαλλοδοξίας και ρατσισμού αποτελούν συχνά τις βασικές αιτίες συγκρούσεων, ρατσιστικών επιθέσεων, αλλά και τρομοκρατικών ενεργειών ενώ τα θύματα είναι πάντοτε καθημερινοί, αθώοι και ανυποψίαστοι άνθρωποι, αναφέρει ο Επίτροπος Εθελοντισμού, Γιάννης Γιαννάκης σε ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της 11ης Μαρτίου, Ημέρας Μνήμης για τα Θύματα της Τρομοκρατίας στην Ευρώπη.

Προσθέτει ότι “στις οικογένειες των θυμάτων αλλά και σε όσους φέρουν τα σωματικά και ψυχικά τραύματα αυτών των αποτρόπαιων πράξεων θα πρέπει να παρασχεθεί κάθε στήριξη, συμπαράσταση και αλληλεγγύη ενώ παράλληλα, το αίσθημα ασφάλειας θα πρέπει να διατηρηθεί και διασφαλιστεί ανάμεσα σε όλους τους πολίτες, Ευρωπαίους και μη”.

Ο Επίτροπος αναφέρει ότι “δεδομένων των πιο πάνω, και επειδή αναγνωρίζεται ότι την πρωταρχική ευθύνη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας φέρουν τα κράτη μέλη, η Ευρώπη τάσσεται υπέρ μιας κοινής αντιτρομοκρατικής στρατηγικής και της απαλλαγής από πολιτικές που καταστρέφουν την κοινωνικής συνοχή και διαχωρίζουν τα κράτη μέλη”.

Επίσης, συνεχίζει, “κρίνεται αναγκαία η ύπαρξη διακρατικών συνεργασιών που να βασίζεται στην ανταλλαγή πληροφοριών καθώς και στην ενίσχυση των αστυνομικών και διπλωματικών μέσων”.

Ο Επίτροπος Εθελοντισμού αναφέρει ότι “πρόσθετα, στη δυναμική μεταμόρφωση που γνωρίζει το φαινόμενο της τρομοκρατίας, ο εθελοντισμός, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και γενικά η οργανωμένη κοινωνία των πολιτών έχουν σημαντικό ρόλο στην αναγνώριση και στον προσδιορισμό τόσο αυτού του κοινωνικού προβλήματος όσο και άλλων προβλημάτων και απειλών”.

Προσθέτει ότι “ως εκ τούτου αναπτύσσουν δράσεις μέσα από τις οποίες αποκτούν ολοένα αυξανόμενο και πιο ενεργό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση τους”.

Για την 11η Μαρτίου αναφέρει ότι κατά την ημερομηνία αυτή, το 2004, εκδηλώθηκε στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μαδρίτης ένα πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα – το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα στην ιστορία της Ευρώπης – όπου είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 191 άνθρωποι και να τραυματιστούν 1800.

Καταλήγοντας ο Επίτροπος σημειώνει ότι “γενικότερα, την ημέρα αυτή η Ευρώπη αποτίει φόρο τιμής σε όσους έχασαν τη ζωή τους σε τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη ( Μαδρίτη, Λονδίνο, Παρίσι, Κοπεγχάγη, Βρυξέλλες, Βοστώνη κλπ) αλλά και σε άλλα μέρη ανά τον κόσμο”.

Πηγή: KYΠΕ