Τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ ανακοινώνει ο Ντράγκι

Η διάσκεψη είναι προγραμματισμένη για τις 15:30 ώρα Κύπρου.

Ο κ. Ντράγκι είχε προαναγγείλει μετά τη συνεδρία του Ιανουαρίου πως το Διοικητικό Συμβούλιο θα επανεξετάσει και πιθανώς θα αναθεωρήσει την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η ΕΚΤ, καθώς οι καθοδικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί.

«Οι καθοδικοί κίνδυνοι σημείωσαν εκ νέου άνοδο σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης των αναδυόμενων οικονομιών της αγοράς, μεταβλητότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στις αγορές βασικών εμπορευμάτων, καθώς και γεωπολιτικών κινδύνων. Σε αυτό το περιβάλλον, η δυναμική του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ εξακολουθεί επίσης να είναι υποτονικότερη από ό,τι αναμενόταν», είχε δηλώσει ο κ. Ντράγκι και επανέλαβε πως η ΕΚΤ έχει την ισχύ, τη θέληση και την αποφασιστικότητα να δράσει.

Ο κ. Ντράγκι είχε αναφερθεί στη μείωση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, την επιβράδυνση στην Κίνα και γενικότερα στις αναδυόμενες οικονομίες.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα ληφθούν έπειτα από την παρουσίαση των στοιχείων μακροοικονομικών προβλέψεων που θα καλύπτουν και το 2018. Ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης είπε ακόμη πως θα διασφαλιστεί ότι υφίστανται όλες οι τεχνικές προϋποθέσεις προκειμένου το πλήρες φάσμα των επιλογών πολιτικής να είναι διαθέσιμο προς εφαρμογή, εφόσον χρειαστεί.

«Έχουμε την δύναμη, τη θέληση και την αποφασιστικότητα να δράσουμε. Δεν υπάρχουν όρια για το μέχρι πού μπορούμε αναπτύξουμε τα εργαλεία μας, εντός των όρων εντολής, για να πετύχουμε τον στόχο του πληθωρισμού κάτω αλλά κοντά στο 2%», δήλωσε.

Αναλυτές προεξοφλούν περαιτέρω μειώσεις των ήδη αρνητικών καταθετικών επιτοκίων, περαιτέρω επιτάχυνσης του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων €60 δισεκατομμυρίων ευρώ το μήνα στο πλαίσιο του QE και/ή επέκταση του προγράμματος πέρα από το Μάρτιο του 2017.

Από τον περασμένο Μάρτιο, όταν και ξεκίνησε το πρόγραμμα, η ΕΚΤ έχει αυξήσει τον προϋπολογισμό της κατά €1,5 τρισεκατομμύρια σε αγορές καλυμμένων ομολόγων, προϊόντων τιτλοποίησης (Asset-Backed Securities – ABS) και κρατικών ομολόγων.

Ωστόσο, η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη παραμένει υποτονική, αφού διαμορφώθηκε στο 0,4% στην ΕΕ και 0,3% στην ευρωζώνη το δ` τρίμηνο του 2015. Παράλληλα, ο πληθωρισμός, με βάση προκαταρκτική εκτίμηση από την Eurostat, υποχώρησε το Φεβρουάριο στο -0,2% στην ευρωζώνη από 0,35% που ήταν τον Ιανουάριο.

Πηγή: ΚΥΠΕ