Θρίλερ επτά ημερών για το προσφυγικό

Διαβολοβδομάδα με ασκήσεις ισορροπίας τρόμου μεταξύ των αντικρουόμενων θέσεων στην ΕΕ για το προσφυγικό επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι τη Σύνοδο της 17ης Μαρτίου, την ώρα που ξεκινά σχέδιο αποσυμφόρησης της Ειδομένης, ενώ τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες είναι δυσοίωνα, κάνοντας λόγο για 100.000 πρόσφυγες που θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας στις 11:00 το πρωί υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου τον Επίτροπο αρμόδιο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσης, Χρήστο Στυλιανίδη. Η επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου γίνεται ενώ στη χώρα βρίσκονται εγκλωβισμένοι 42.000 άνθρωποι, 12.000 εκ των οποίων στην Ειδομένη, και στον απόηχο των δηλώσεων Μουζάλα όσο και Αβραμόπουλου μετά το Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για το προσφυγικό. Αυτό εξέτασε την εφαρμογή του σχεδίου δράσης με την Τουρκία, με τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μουζάλα να θέτει το θέμα της αύξησης της μετεγκατάστασης και να υπενθυμίζει τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της. Σε δηλώσεις του ανέφερε πως πολλά κράτη μέλη πλην αυτών της ανατολικής Ευρώπης δεσμεύθηκαν για αύξηση των προσφύγων που θα δεχθούν να μετεγκατασταθούν. Την ίδια ώρα ο Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής έθεσε ως στόχο τις 6.000 μετεγκαταστάσεις το μήνα, τονίζοντας ωστόσο παράλληλα πως «θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηριχθεί η Ελλάδα, έτσι ώστε να είναι σε θέση να φιλοξενήσει 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες».

Την ίδια ώρα στο μέτωπο της διαχείρισης η κυβέρνηση βάζει μπροστά το σχέδιο αποσυμφόρησης της Ειδομένης, με την κατάσταση για περισσότερους από 12.000 πρόσφυγες να είναι τραγική ένεκα και των καιρικών συνθηκών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αποκλείεται το σενάριο βίαιης μετακίνησης, ενώ θα γίνει στη βάση της οικειοθελούς αναχώρησης των ανθρώπων με πούλμαν προς έτοιμα κέντρα φιλοξενίας εντός δύο εβδομάδων, όπως εκτίμησε ο εκπρόσωπος του συντονιστικού για το προσφυγικό, Γ. Κυρίτσης.

Ευρωπαϊκό μέτωπο για προσφυγικό και οικονομία με Σοσιαλιστές

Μέσα σε αυτό το κλίμα σε ρόλο… κουμπάρου ο Έλληνας πρωθυπουργός ταξιδεύει σήμερα στο Παρίσι προκειμένου να συμμετέχει στις επαφές που θα έχουν ηγέτες της ΕΕ από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες καθώς και κορυφαίες προσωπικότητες της Αριστεράς και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθεί η συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου των δυνάμεων της Σοσιαλδημοκρατίας και της Αριστεράς τόσο απέναντι στις αυταρχικές φωνές που καταγράφονται στην ΕΕ για το προσφυγικό, όσο και για την διατύπωση μίας προοδευτικής πρότασης για την οικονομική ανάπτυξη σε συνδυασμό με το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων

Το Σάββατο, ο κ. Τσίπρας θα παραβρεθεί στη συνάντηση που οργανώνει ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Σε αυτή θα μετέχουν ηγέτες των χωρών της ΕΕ που προέρχονται από το ευρωπαϊκό κόμμα των Σοσιαλιστών Δημοκρατών, παρουσία και Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα επιδιωχθεί αφενός να αναλυθεί και να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα πολιτική κατάσταση αναφορικά με το προσφυγικό, αλλά ταυτόχρονα να συγκροτηθεί μία νέα πρόταση για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στην ΕΕ, η οποία θα λαμβάνει υπόψιν τις τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Χαμηλοί τόνοι για τη «βόμβα» Τουσκ

Παράλληλα η κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται στον απόηχο των ευχαριστηρίων Τουσκ προς τις χώρες των δυτικών βαλκανίων για το κλείσιμο των συνόρων. Η δήλωση αυτή του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στο Μαξίμου, που ωστόσο τηρεί χαμηλούς τόνους ως πυλώνα της διαπραγματευτικής γραμμής για την επίλυση του προσφυγικού και την αποσυμφόρηση της κατάστασης στη χώρα.

Η «βόμβα» του Τουσκ εκλαμβάνεται περισσότερο ως μία προσπάθεια να απαλειφθούν οι διαφωνίες στο εσωτερικό της ΕΕ με πολιτικό «μασάζ», προκειμένου να εφαρμοστεί η συμφωνία με την Τουρκία, καθώς δεδομένων των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί, αυτή αποτελεί τη μοναδική λύση για την Ελλάδα και ολόκληρη την ΕΕ. Μετά την άμεση απάντηση ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα και στον προεδρεύοντα Ολλανδό ομόλογό του, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα ο κ. Τσίπρας θα έχει επικοινωνία με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο φόβος της κυβέρνησης έγκειται στις πολυεπίπεδες ενστάσεις που εμφιλοχωρούν στη βάση συμφωνίας που υπήρξε στη Σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας ενόψει της νέας κρίσιμης Συνόδου της 17ης Μαρτίου. Οι χώρες του Βίζενγκραντ εμφανίζονται έτοιμες να μπλοκάρουν και αυτή τη συμφωνία, καθώς επιδιώκουν να απέχουν πλήρως από το σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων. Την ίδια ώρα από άλλες χώρες εκφράζονται έντονες αντιδράσεις για την απελευθέρωση της βίζα στους Τούρκους υπηκόους, τα ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας και τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεροτυπίας στην γείτονα χώρα. Στο κυβερνητικό επιτελείο είδαν θετικά τις αποστάσεις που τήρησε η Κομισιόν, χαρακτηρίζοντας «πραγματικότητα» και όχι στόχο το κλείσιμο της βαλκανικής οδού, όσο και την παρέμβαση Μέρκελ υπέρ των ελληνικών θέσεων. Ωστόσο, συναγερμό προκαλούν οι δηλώσεις από την πλευρά της Τουρκίας που παραπέμπουν σε νέα προσκόμματα και αιτιάσεις, όπως ότι η συμφωνία επανεισδοχής αφορά όσους φτάνουν στην Ελλάδα μετά τη συμφωνία και όχι όσους βρίσκονται ήδη εγκλωβισμένοι στην ελληνική επικράτεια.

Την ίδια ώρα στο Μαξίμου πνέουν μένεα κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για «εκφυλισμό» της εθνικής γραμμής «σε φθηνή μικροπολιτική» και εκτιμώντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προφανώς μετανιώσει για την συναινετική του στάση στην σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών. «Πρώτα, στην διάρκεια της πρόσφατης Συνόδου, έσπευσε να καταγγείλει ένα προσχέδιο. Έπειτα, ο εκπρόσωπος του κόμματός του επιχείρησε να υπονομεύσει από τα κοινωνικά μέσα την εθνική προσπάθεια διαπραγμάτευσης. Τώρα, μετά από τρεις ημέρες σιωπής από το πέρας της Συνόδου, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί για μικροπολιτικούς λόγους την ανάρτηση του Ντόναλντ Τουσκ, χωρίς καν να έχει ζητήσει, ως όφειλε, οποιαδήποτε ενημέρωση από την κυβέρνηση» αναφέρουν κύκλοι της κυβέρνησης.

Το προσφυγικό, η κατάσταση στη Συρία και το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Σμύρνη βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

 

Πηγή: newsbeast.gr