Το Ταμείο Βοήθειας Παιδιών της Κύπρου βράβευσε τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο

{loadposition ba_textlink}

Το Ταμείο Βοήθειας Παιδιών της Κύπρου (Cyprus Children’s Fund) τίμησε το βράδυ του Σαββάτο, στη Νέα Υόρκη, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, με το «Βραβείο Ανθρωπισμού και Φιλανθρωπίας», σε μια λαμπρή τελετή στη διάρκεια του ετήσιου δείπνου του.

Παρόντες στην τελετή βράβευσης, η πρώτη κυρία της Κύπρου και επίτιμη Πρόεδρος του Ταμείου, Άντρη Αναστασιάδη, η Γενική Λογίστρια της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Βοήθειας των Παιδιών της Κύπρου, Ρέα Γεωργίου, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι στον ΟΗΕ της Κύπρου και της Ελλάδας, πρέσβεις Νίκος Αιμιλίου και Αικατερίνη Μπούρα, οι Γενικοί Πρόξενοι Κύπρου και Ελλάδας, Βασίλης Φιλίππου και Γιώργος Ηλιόπουλος, ο Ελληνας πρέσβης Μάνος Κουμπαράκης και ηγετικοί παράγοντες οργανισμών της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας και της κυπριακής παροικίας.

Οι οργανωτές επέδωσαν εκ μέρους του Ταμείου στην κ. Αναστασιάδη επιταγή 25,000 δολαρίων, για την ενίσχυση του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, που στηρίζει Κύπριους φοιτητές οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις σπουδές τους λόγω της οικονομικής κρίσης.

Παράλληλα τιμήθηκε η Ελληνοκύπρια δασκάλα και επί πολλά έτη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Κωνσταντία Παύλου, για τα 40 χρόνια προσφορά της προς Ταμείο Βοήθειας Παιδιών της Κύπρου, την ομογένεια και τη Κύπρο, όπως και την πλούσια φιλανθρωπική της δράση.

Στην ομιλία της η κ. Αναστασιάδη, αφού αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της Επιτροπής Βοήθειας των Παιδιών της Κύπρου και του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, ευχαρίστησε θερμά τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για την πολύτιμη υποστήριξη του και για την αγάπη του προς τη Κύπρο και το λαό της.

«Δεν θα παύσω ποτέ να υπογραμμίζω – είπε- ότι αν δεν υπήρχε η βοήθεια του Σεβασμιοτάτου και της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας ο Ανεξάρτητος Φορέας Κοινωνικής Στήριξης δεν θα γινόταν πραγματικότητα. Για μας στη Κύπρο – πρόσθεσε- ο Σεβασμιότατος έχει μια μόνιμη θέση στη καρδιά μας και είμαστε ευλογημένοι που τον έχουμε δίπλα μας».

Η πρώτη κυρία ξεκίνησε την ομιλία της με παράκληση για ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη του μεγάλου ευεργέτη και αντιπροέδρου του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου. Μιχαήλ Τζαχάρη, ο οποίος είχε προσφέρει το ποσό των 300.000 δολαρίων στο Ταμείο Βοήθειας για την Κύπρου, που άνοιξε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή κι έχει κάνει αναρίθμητες ευεργεσίες.

Εξήρε το πλούσιο έργο που επιτελεί το Ταμείο Βοήθειας Παιδιών της Κύπρου, ξεκινώντας από την περίοδο της εισβολής, τα παιδιά των προσφύγων και εγκλωβισμένων και αργότερα για παιδιά χωρίς οικογένειες, εγκαταλειμμένα, μονογονεϊκών ή προβληματικών οικογενειών.

«Το ταμείο ήταν εκεί για να προσφέρει υποστήριξη και ανακούφιση, βελτιώνοντας τις ζωές τους, πάντα σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές».

Σημείωσε ότι τα παιδιά αυτά όταν μεγαλώσουν θα υποστηριχθούν στις σπουδές από τον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης.
«Ετσι, ενώνοντας δυνάμεις, οι δύο πολύτιμοι οργανισμοί διασφαλίζουν ένα καλύτερο μέλλον για όσους νέους Ελληνες χρειάζονται την υποστήριξή μας».

Η κ. Αναστασιάδη δεν παρέλειψε να συγχαρεί και την κ. Παύλου για την αγάπη και τη αφοσίωση της προς την ομογένεια και την πολύτιμη και πολύχρονη προσφορά της μεταφέροντας της και τα συγχαρητήρια του Προέδρου Αναστασιάδη.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρώτος Αντιπρόεδρος του Ταμείου Βοήθειας Νίκος Ζίττης. Ακολούθησε ο Πρόεδρος του Ταμείου Σάββας Τσίβικος, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τη Πρώτη Κυρία, για τη παρουσία της στην εκδήλωση για να μεταφέρει τους χαιρετισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη, αλλά και για να δείξει την αγάπη και εκτίμηση προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, ο οποίος κάνει πολλά για τη Κύπρο και το λαό της.

«Η παρουσία σας αποτελεί επιβράβευση του έργου που επιτελούμε αθόρυβα», είπε.

Η Γενική Λογίστρια και Πρόεδρος της Επιτροπής στην Κύπρο, Ρέα Γεωργίου, αναφέρθηκε στο ιστορικό της ίδρυσης της Επιτροπής, η οποία φέτος –είπε- παραχώρησε 72,000 ευρώ σε 422 παιδιά, εκ των οποίων τω 55 είναι εγκλωβισμένων. Αναφέρθηκε επίσης στον Ανεξάρτητο φορέα Κοινωνικής Στήριξης του οποίου Πρόεδρος είναι η Πρώτη Κυρία της Κύπρου.

«Ο Φορέας, διευκρίνισε, δεν υποκαθιστά τη κρατική πρόνοια, αλλά έχει όρους εντολής την παροχή στήριξης σε όσους δυσπραγούν. Ανέφερε ότι έχουν εισπραχθεί μέχρι σήμερα 600.000 ευρώ, κυρίως από την Αμερική, με τη συμβολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Ο τιμώμενος της εκδήλωσης Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, παραλαμβάνοντας το Βραβείο του είπε ότι κανένας Αρχιεπίσκοπος δεν μπορεί να κάνει οτιδήποτε χωρίς το ποίμνιο, το λαό, και τα μέλη της κοινότητας, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι αυτά αξίζουν το βραβείο και όχι ο ίδιος.

Αναφερόμενος στο Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης που ίδρυσε η κ. Αναστασιάδη, είπε ότι πρόκειται για ένα νέο και ευφάνταστο μοντέλο που διακρίνεται από διαφάνεια, υπευθυνότητα και ευθύνη ενώ κανένα κέρδος δεν έχουν τα άτομα που εμπλέκονται σε αυτό.

Αναφορά έκανε επίσης και στη πρόσφατη κατάσταση της μεταναστευτικής κρίσης με τα κύματα προσφύγων που έχουν κατακλύσει την Ευρώπη. Τι γίνεται όμως – διερωτήθηκε- με τους πρόσφυγες (Κύπριους) στην ίδια τους τη πατρίδα και που είναι η ευαισθησία γι αυτούς; Μας λένε- είπε- ότι είναι περίπλοκο το θέμα, ότι υπάρχουν δυσκολίες και εμείς τους λέμε ότι αυτά είναι δικαιολογίες απλά για να μην κάνουν τίποτε.

Με τον ίδιο τρόπο καταδίκασε την υποκρισία των ισχυρών, που ενώ για απλά θέματα ¨πολιτικής ορθότητας του λόγου», ξεσηκώνουν τον κόσμο, στο ζήτημα της κατοχής του 37% της Κύπρου και των 200 χιλιάδων ανθρώπων που έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους στην ίδια τους τη χώρα, επιδεικνύουν απάθεια.

Αποδεχόμενη την τιμητική διάκριση, η δασκάλα Κωνσταντία Παύλου ανέφερε ότι μοιράζεται αυτόν τον έπαινο με όλα τα μέλη του Ταμείου Βοήθειας των Παιδιών της Κύπρου, για τη σκληρή δουλειά και αφοσίωση τους.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπρο-αμερικανικών Οργανώσεων κ. Κώστας Τσέντας και ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ . Και οι δύο εξήραν το έργο και τη προσωπικότητα του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και την αξιέπαινη δράση της κ. Παύλου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος εργάζεται για την προώθηση των δικαίων της Κύπρου από τότε που ήρθε στην Αμερική , είπε ο κ. Τσέντας ενώ ο κ. Κρίστοφερ τόνισε ότι είναι και ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής που επισκέφθηκε τη Κύπρο.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας Γιώργος Ηλιόπουλος, ανέφερε στο χαιρετισμό του ότι οι απόδημοι Κύπριοι είναι μία από τις ισχυρότερες κοινότητες και έχουν ένα ρόλο ξεχωριστό. Δεν είναι τυχαίο-είπε- που φέτος τιμάται ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος. Κάθε μέλος της κοινότητας-σημείωσε- αναγνωρίζει το πλούτο και την ανιδιοτέλεια του έργου του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του σε όλους εμάς.

Μίλησε επίσης και υπότροφος του «ταμείου» που σπουδάζει στη Θεολογική Σχολής της Βοστώνης.

Πηγή: KYΠΕ