Ο Τουσκ συναντά σήμερα τον Νταβούτογλου στην Άγκυρα

Συνάντηση στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου θα πραγματοποιήσει σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Ο Τουσκ βρίσκεται ήδη στην Κύπρο όπου σήμερα το πρωί συναντάται στη Λευκωσία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Οι δύο συναντήσεις έχουν στόχο την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης και Παρασκευής, κατά την οποία θα επιχειρηθεί μια νέα ευρωτουρκική συμφωνία έτσι ώστε να μειωθούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη.

Η στάση που θα κρατήσει η Κύπρος αναμένεται να είναι καθοριστική για την επίτευξη ή όχι της συμφωνίας, καθώς ένα από τα αιτήματα της Τουρκίας είναι το άνοιγμα των μπλοκαρισμένων από την Κύπρο ενταξιακών κεφαλαίων, αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Από την πλευρά της η Κύπρος θέτει ως προϋπόθεση να εφαρμοστεί το πρωτόκολλο της Άγκυρας, δηλαδή να μπορούν να ελλιμενίζονται πλοία με κυπριακή σημαία στα τουρκικά λιμάνια και να υπάρξει απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ του διεθνούς αεροδρομίου της Κύπρου με πόλεις της Τουρκίας.

Σημειώνεται πως η σημερινή συνάντηση Τουσκ-Νταβούτογλου δεν ήταν προγραμματισμένη και προστέθηκε στην ατζέντα του πρόεδρου της ΕΕ σήμερα το πρωί.

πηγη:newsbeast