ΥΠΔΙΚ: “Πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο το ποσοστό γυναικών στη Βουλή”

{loadposition ba_textlink}

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας τόνισε “την ανάγκη συστράτευσης όλων, για να πετύχουμε μια πιο ισορροπημένη εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στη νέα Βουλή, ανεβάζοντας το ποσοστό του 12.5% που ισχύει σήμερα, και το οποίο είναι πολύ χαμηλότερο του μέσου όρου συμμετοχής των γυναικών στα Εθνικά Κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών που ανέρχεται σε 28%”.

Σε μήνυμά του για την 8η του Μάρτη, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ανέφερε ότι “η υποεκπροσώπηση των γυναικών στις θέσεις λήψεως αποφάσεων της πολιτικής και δημόσιας ζωής εξακολουθεί ν’ αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα ανισότητας στον τόπο μας, γι’ αυτό και οι προσπάθειές μας θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στη νέα Βουλή, ενόψει και των επικείμενων βουλευτικών εκλογών”.

Ο Ιωνάς Νικολάου, “διαβεβαιώνοντας για την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για επίτευξη πραγματικής ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών”, εξέφρασε “για άλλη μια φορά τις θερμές μου ευχαριστίες προς όλες τις γυναίκες της Κύπρου για την προσφορά τους” ενώ ευχήθηκε “πραγμάτωση των προσωπικών, οικογενειακών και επαγγελματικών τους στόχων και επιδιώξεων”.

Στο μήνυμά του σημειώνει ότι “η διαχρονική συμβολή των γυναικών στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη και πρόοδο, παράλληλα με την ανάληψη του μεγαλύτερου μέρους των ευθυνών μέσα στην οικογένεια, που αφορούν τη φροντίδα του σπιτιού, των παιδιών, των ηλικιωμένων και άλλων εξαρτημένων ατόμων, είναι αδιαμφισβήτητη”.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει “πως είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί πολλές θετικές εξελίξεις στον τομέα της ισότητας των δύο φύλων, με τη ψήφιση σημαντικών νομοθεσιών, αλλά και τον σχεδιασμό και την υιοθέτηση πολιτικών και μέτρων, με σημαντικότερο το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών 2014-2017, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2014”.

Εξήγησε ότι “το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα καλύπτει, μεταξύ άλλων, τους τομείς του εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου, της ισόρροπης συμμετοχής ανδρών και γυναικών στις θέσεις λήψεως αποφάσεων, της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, της οικονομικής ενδυνάμωσης των γυναικών και της καταπολέμησης των έμφυλων στερεοτύπων και των κοινωνικών προκαταλήψεων”.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι “ήδη, με δική μας πρωτοβουλία έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναθεώρησης και εκσυγχρονισμού του οικογενειακού δικαίου, με απώτερο στόχο την επίλυση χρόνιων προβλημάτων και δυσκολιών που ταλανίζουν μεταξύ άλλων και τις γυναίκες, και ειδικότερα αυτές που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού”.

Ανέφερε ότι “άλλη ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη στον τομέα της ισότητας είναι η υπογραφή από την Κυπριακή Δημοκρατία, τον Ιούνιο του 2015, της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και την Ενδοοικογενειακή Βία, γνωστής και ως Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης”.

“Ήδη, η Κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά και συντονισμένα, με στόχο την όσο το δυνατό ταχύτερη επικύρωσή της”, είπε ο κ. Νικολάου και πρόσθεσε ότι “πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η ετοιμασία του νομοσχεδίου για ποινικοποίηση της παρενόχλησης και της παρενοχλητικής παρακολούθησης, το οποίο αναμένεται να υποβληθεί σύντομα στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και ακολούθως στην Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση”.

Πρόσθετα, συνέχισε, “έχει ξεκινήσει η ετοιμασία μελέτης σχετικά με τις αλλαγές που θα πρέπει να επέλθουν στο νομοθετικό πλαίσιο της Κύπρου, προκειμένου να συνάδει με τις πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης”.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, “με αισθήματα βαθιάς εκτίμησης και θαυμασμού” απηύθυνε, “εκ μέρους της Πολιτείας εγκάρδιο χαιρετισμό σε όλες τις γυναίκες της Κύπρου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας” και ευχήθηκε, “ευόδωση των στόχων και επιδιώξεών τους για πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους σε όλους τους τομείς της ζωής”.

Πηγή: KYΠΕ