Υπόμνημα για προώθηση της ισότητας από ΠΕΟ σε Υπ. Εργασίας

{loadposition ba_textlink}

Επένδυση στην ανάπτυξη, τερματισμό των περικοπών και προγράμματα ουσιαστικής στήριξης των ευάλωτων ομάδων διεκδικεί το Κεντρικό Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ, ενώ ζητά με σχετικό υπόμνημα να στηριχθούν οι μηχανισμοί προώθησης της ισότητας.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας, αντιπροσωπεία του Κεντρικού Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ, μαζί με τον ΓΓ της Ομοσπονδίας Πάμπη Κυρίτση, συνάντησε σήμερα την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, στην οποία επέδωσε το σχετικό υπόμνημα.

Σε αυτό καταγράφονται οι προτάσεις της ΠΕΟ, που όπως αναφέρεται, μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και στην επίτευξη του στόχου για ισότητα.

«Οι γυναίκες έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση και τις πολιτικές λιτότητας. Το κράτος οφείλει να στηρίζει έμπρακτα την ισότητα για να μην έχουμε πισωγύρισμα και να μην χαθεί ότι κερδήθηκε με σκληρούς αγώνες» αναφέρεται.

Καλείται παράλληλα η Υπουργός να λάβει τα αναγκαία μέτρα που θα στηρίξουν τη γυναικεία απασχόληση.

Προστίθεται ότι οι ανισότητες στην Κύπρο διευρύνονται με ραγδαίο ρυθμό, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2008 μόνο το 8% του εργατικού δυναμικού εργαζόταν με μερική απασχόληση, ενώ το 2014, το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 17,5%.

Παράλληλα, το 2002 το μερίδιο της εργασίας στο εθνικό εισόδημα ήταν 55,6% και των κερδών 46,6% ενώ το 2015 το μερίδιο της εργασίας έπεσε στο 42% και των κερδών ανέβηκε στο 48%.

Μεταξύ άλλων, το Κεντρικό Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ζητά στο υπόμνημα να επιλυθεί το ζήτημα των ωραρίων λειτουργίας, να επιδοτηθεί η γονική άδεια και για τους δύο γονείς και να προωθηθεί το αίτημα για άδεια πατρότητας και περαιτέρω βελτίωση της άδειας μητρότητας.

Πηγή: KYΠΕ