Αναστασ ή αδης της Κύπρου

 

Όταν ο Νίκος Αναστασιάδης αναλάμβανε την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 28 Φεβρουαρίου 2013 από τον Δημήτρη Χριστόφια η Κύπρος βρισκόταν ήδη σε πορεία ανεξέλεγκτης πτώσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΠΟΥ ΔΙΕΡΕΥΝΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΘΗΤΕΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ 

Τα λάθη αρκετών χρόνων δημιούργησαν ένα απροσπέλαστο βουνό αδιεξόδων που ο τότε νέος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κλήθηκε να διαχειριστεί εντός λίγων ημερών. Φυσικά, τα πιο πάνω δεν είναι ικανά για να δικαιολογήσουν τις αποφάσεις του Προέδρου, ειδικά στα πρώτα στάδια της διακυβέρνησης του, με αποκορύφωμα το κούρεμα των καταθέσεων του ’13, αφού αυτός που ζητούσε την εκλογή του θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένος για το χειρότερο σενάριο.

«Το μεγαλύτερο μου λάθος η δέσμευση μου για μη κούρεμα», δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξη τύπου την περασμένη Δευτέρα 18/4 στην παρουσία αρκετών δημοσιογράφων. Υπερασπίστηκε ωστόσο την τελική επιλογή του καθώς τα ρευστά του κράτους έφταναν μόνο για ένα μήνα και έπρεπε να παρθούν δραστικές αποφάσεις. Γεγονός που δικαιολογείται και από τα στοιχεία του ’13, καθώς ο ELA έφτανε τα 11,5 δισεκατομμύρια και οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης τα 7 δισ. ευρώ.

Στο «μάτι του κυκλώνα»

Κάπου εδώ πραγματοποιήθηκε και το τελικό στάδιο της οικονομικής κατάρρευσης της Κύπρου. Η χώρα μας δεν βρέθηκε απλά στο «μάτι του κυκλώνα» αλλά παρασύρθηκε και διαλύθηκε από τα απανωτά λάθη του παρελθόντος.

Κομματικά, εγωιστικά και πολιτικά συμφέροντα κράτησαν ανοικτή την Λαϊκή με υπερδανεισμούς,  και ώθησαν την Κύπρο, όχι απλά προς την καταστροφή, αλλά σε μια ανεξέλεγκτη οικονομική, κοινωνική και ηθική κατάπτωση.

Φυσικά δεν ήταν μόνο η Λαϊκή που κατέστρεψε την Κύπρο αλλά και αρκετά άλλα. Σύμφωνα με τον καθηγητή χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Σταύρο Ζένιο, η περίοδος 2008-2011 χαρακτηρίζεται από έλλειψη ευθυκρισίας – bad judgment – που οδηγεί στην συσσώρευση μεγάλων προβλημάτων.

Πιο συγκεκριμένα ο καθηγητής αναφέρει σε μελέτη του: «Ατολμία, ολιγωρία και αμέλεια, ερασιτεχνισμοί, τακτικισμοί και πολιτικές σκοπιμότητες οδηγούν ένα μεγάλο αρχικό πρόβλημα ύψους 4.6 δις, δηλαδή 25%  του ΑΕΠ, σε υποτροπιασμό. Η κυπριακή οικονομία αντιμετωπίζει σταδιακά ένα τεράστιο δυσεπίλυτο πρόβλημα 17 δις –σχεδόν 100% του ΑΕΠ- και η εφαρμογή πρωτοφανών λύσεων καθίσταται αναπόφευκτη».   

Ο Αναστασιάδης παραλαμβάνει ένα κράτος οικονομικά, ηθικά και θεσμικά κατεστραμμένο. Το μικρό χρονικό περιθώριο για αποφάσεις τον οδηγούν σε (αναπόφευκτα) λάθη με αποκορύφωμα το κούρεμα του ’13. Έτσι η Κύπρος της ασυδοσίας, της γραφειοκρατίας και των σκανδάλων περνά στο Μνημόνιο, υπό το μικροσκόπιο των διεθνών δανειστών.

Η πάταξη της διαφθοράς

Δεν ήταν μόνο τα λάθη των κυβερνώντων που κατευθύνανε την Κύπρο στον οικονομικό όλεθρο, αλλά και η διαφθορά με τα διαχρονικά προβλήματα που έπληξαν την αξιοπιστία του κράτους, τους θεσμούς και το σύνολο του πολιτικού συστήματος που οδήγησαν στην σήψη ολόκληρου του κράτους.

Ένα πρόβλημα που κανείς Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν προσπάθησε να διορθώσει, παρά μόνο να συγκαλύψει ή καλύτερα να ρίξει κάτω από το χαλί οτιδήποτε μεμπτό μπορούσε να κτυπήσει τα προσωπικά ή κομματικά του συμφέροντα. 

Σίγουρα ο Πρόεδρος που κατά την θητεία του η Κύπρος πέρασε τα πάνδεινα και αποφασίστηκαν τα πιο σκληρά μέτρα θα κριθεί όσο κανείς άλλος. Κάτι που πράξαμε και εμείς αρκετές φορές, όμως το δίκαιο και το σωστό είναι να μπορείς ενώ κρίνεις να αναγνωρίζεις ταυτόχρονα και τις προσπάθειες αυτού που «πυροβολείς».

Οπωσδήποτε οι ευθύνες του Νίκου Αναστασιάδη είναι αρκετές, ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η προσπάθεια του για πάταξη της διαφθοράς είναι το λιγότερο ελπιδοφόρα.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την περίοδο των τριών χρόνων της διακυβέρνησης Αναστασιάδη έχουμε δει να έρχονται στο φως, ή πιο σωστά να βοηθά η ίδια η κυβέρνηση για να διερευνηθούν οι περισσότερες υποθέσεις σκανδάλων που αφορούν χρόνια ασυδοσίας και διαφθοράς στους θεσμούς και στο σύνολο του πολιτικού συστήματος.

Γενικά, το 2014 καταγγέλθηκαν και εξιχνιάστηκαν 10 υποθέσεις, ενώ το 2015 καταγγέλθηκαν 27 υποθέσεις και εξιχνιάστηκαν 24. Πέρα από αυτά, είναι η πρώτη φορά που κρατικοί αξιωματούχοι, δήμαρχοι ή λειτουργοί των θεσμών έχουν κληθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για να λογοδοτήσουν. Κάτι το οποίο κανείς Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχει βοηθήσει ποτέ να γίνει, τουλάχιστον σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Φυσικά, τα εύσημα δεν πάνε μόνο στον Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και στον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, καθώς η αφοσίωση του στο έργο που επιτελεί είναι πρωτοφανής για τα κυπριακά δεδομένα.

Η κρατική μηχανή είναι ακριβώς αυτό που λέει και το όνομα της. Όπως μια μηχανή χρειάζεται σωστά «εξαρτήματα» με σωστό «πάντρεμα» για να δουλέψει, έτσι και το κράτος χρειάζεται συνοχή μεταξύ των θεσμών για να υπάρχουν αποτελέσματα.

Ο συνδυασμός Νίκου Αναστασιάδη – Γενικού Ελεγκτή πέτυχε και αυτό εξαργυρώνεται σε καταδίκες και έρευνες σε όλα τα μήκη και πλάτη του κράτους σε θέματα διαφθοράς.

Κρίθηκε όσο κανείς

Ο Πρόεδρος που αναλάμβανε το τιμόνι της χώρας εν μέσω τρικυμίας όπως ήταν λογικό δέχθηκε την περισσότερη κριτική από όλους μας. Δεν είναι κρυφό ότι και εμείς επικρίναμε πολλές φορές την διακυβέρνηση Αναστασιάδη, είτε για τις εξαγγελίες, τα σκληρά μέτρα και το υποτιθέμενο «success story».

Σίγουρα είμαστε αρκετά μακριά από μια Κύπρο της ευμάρειας, ωστόσο οι προσπάθειες Νίκου Αναστασιάδη αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Δεν μιλάμε σίγουρα για «success story» όπως το αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι αλλά για την «ιστορία επιτυχίας» ενός κράτους που από την σήψη, την διαφθορά και την οικονομική εξαθλίωση ξεκίνησε σιγά – σιγά να στέκεται ξανά στα πόδια του.  

Οι θυσίες των πολιτών σε συνδυασμό με τις ακραίες και εξαντλητικές μεταρρυθμίσεις της διακυβέρνησης Αναστασιάδη φαίνονται ικανές για να «γυρίσει ο τροχός» και να δούμε μια Κύπρο πραγματικά δίκαιη και «καθαρή».

Ο Νίκος Αναστασιάδης που ξεκίνησε ως το μεγάλο αουτσάιντερ μετατρέπεται σε φαβορί, όσο και αν αυτό ακούγεται παράξενο. Κάποιες φορές το θάρρος ενός Πρόεδρου φαίνεται στα σκληρά μέτρα για ισολογισμό του κράτους και όχι στα ωραία λόγια για τα αυτιά των ψηφοφόρων. Έγιναν λάθη, γίνονται θυσίες και πολλά ακόμη θα χρειαστούν για να «καθαρίσουμε», ωστόσο όλα και όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος, με τα αποτελέσματα που φέρνει η διακυβέρνηση Αναστασιάδη να είναι πέρα για πέρα ενθαρρυντικά.

 

* Διαβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” εδώ!