Δικαίωση για τα 96 θύματα του Χίλσμπορο 27 χρόνια μετά

{loadposition ba_textlink}

 

Ο θάνατος των 96 οπαδών της Λίβερπουλ στο γήπεδο Χίλσμπορο του Σέφιλντ στις 15 Απριλίου 1989 σημειώθηκε με ευθύνη άλλων, με τη συμπεριφορά των θυμάτων να μην αποτελεί παράγοντα πρόκλησης της τραγωδίας.

Αυτή ήταν η κατά πλειοψηφία (7-2) απόφαση των ενόρκων στην τελευταία μίας σειράς δικαστικών διαδικασιών εξέτασης του τι ακριβώς συνέβη στον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας με τη Νότιγχαμ Φόρεστ, όταν οι οπαδοί της Λίβερπουλ πέθαναν λόγω του συνωστισμού στις εξέδρες του γηπέδου.

Οι ένορκοι που είχαν κληθεί από τον δικαστή να απαντήσουν σε 14 συγκεκριμένα ερωτήματα έκριναν επίσης ότι ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης στον αγώνα Ντέιβιντ Ντάκενφιλντ φέρει ευθύνη για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας».

Έκριναν επίσης μεταξύ άλλων ότι λάθη της αστυνομίας προκάλεσαν επικίνδυνη κατάσταση στα τουρνικέ του γηπέδου, ότι υπήρξαν λάθη της αστυνομίας σε ό,τι αφορά τις διαταγές για άνοιγμα μίας θύρας εξόδου, ότι στην τραγωδία συνέβαλαν ελλείψεις μέτρων ασφαλείας στο γήπεδο και ότι η τοπική αστυνομία και υπηρεσία ασθενοφόρων άργησαν να αναγνωρίσουν και να κηρύξουν την κατάσταση ως έκτακτης ανάγκης.

Οι συγγενείς των θυμάτων που είχαν συγκεντρωθεί στο δικαστήριο του Γουόρινγκτον άκουσαν την ετυμηγορία που δικαιώνει τους αγαπημένους τους ανθρώπους 27 χρόνια μετά σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα, ξεσπώντας σε κλάματα και χειροκροτήματα και αγκαλιάζοντας ο ένας τον άλλον.

Η αρχική δικαστική έρευνα της υπόθεσης είχε αποδώσει τους θανάτους των φιλάθλων σε δυστύχημα, ενώ είχαν αποδοθεί ευθύνες και στα ίδια τα θύματα.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η Εισαγγελία είπε ότι θα εξετάσει επισήμως κατά πόσο προκύπτουν ποινικές ευθύνες εναντίον ατόμων ή οργανισμών, ενώ η Υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι θα παρουσιάσει την αντίδραση της κυβέρνησης στη Βουλή των Κοινοτήτων την Τετάρτη.

Πηγή: KYΠΕ