Κίνδυνος για καρκίνο του μαστού σε γυναίκες από εξωσωματική γονιμοποίηση

{loadposition ba_textlink}

Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπείες στο πλαίσιο εξωσωματικής γονιμοποίησης διατρέχουν αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με νέα έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύει σήμερα την ιστοσελίδα της η εφημερίδα Daily Mail.

Στην μελέτη έλαβαν μέρος 43, 000 γυναίκες και διαπιστώθηκε ότι όσες υποβλήθηκαν σε ελεγχόμενη διέγερση των ωοθηκών – ένα βασικό μέρος των περισσότερων θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης – είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν πυκνό ιστό του μαστού.

Η πυκνότητα του μαστού είναι γνωστό ότι είναι ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες κινδύνου του καρκίνου του μαστού. Γυναίκες που έχουν υψηλά πυκνούς μαστούς διατρέχουν μέχρι και έξι φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν τη νόσο.

Ο πυκνός μαστικός ιστός περιέχει περισσότερο αδενικό ιστό και λιγότερο λίπος. Αν και συνήθως δεν είναι διαφορετικός στην αφή, περιέχει πολλά περισσότερα κύτταρα τα οποία είναι πιθανό να γίνουν καρκινικά.

Η μελέτη έγινε από ομάδα επιστημόνων από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία.

Υπολογίζεται ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο περίπου 50.000 γυναίκες υποβάλλονται σε θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης κάθε χρόνο.

Πηγή: KYΠΕ