Παπαδάκης: “Η Κυβέρνηση να αξιοποιήσει την έκθεση προόδου της Τουρκίας”

{loadposition ba_textlink}

“Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για την έκθεση προόδου της Τουρκίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.Βεβαίως θα μπορούσαμε να είχαμε και καλύτερη έκθεση, όμως πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι συνθήκες, το ισχυρό τουρκικό λόμπι που παρά τη δεινή θέση της Τουρκίας έχει τη δική του δύναμη, τα συμφέροντα καθώς και τη στάση που τηρεί η κυβέρνηση έναντι του ψεύτικου κλίματος που έχει δημιουργήσει η τουρκική πλευρά σχετικά με την πρόοδο των συνομιλιών” είπε.

Πρόσθεσε ότι “αναμένουμε ότι η Κυβέρνηση θα αξιοποιήσει τα θετικά στοιχεία της έκθεσης και θα κάνει ξεκάθαρο ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψει άνοιγμα κεφαλαίων εάν δεν εκπληρωθούν οι κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι η η λύση πρέπει να είναι απολύτως συμβατή με τις ευρωπαϊκές αρχές, να εμπεριέχει τις τέσσερις βασικές ελευθερίες και την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ότι την ώρα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει θεσμική κρίση, οφείλουμε να προτάσσουμε ότι όλες οι ενέργειες της ΕΕ θα πρέπει να κινούνται στο πλαίσιο των αρχών και αξιών όπου εδράζεται.

“Άρα δεν μπορούν να γίνονται εκπτώσεις που θα εξυπηρετούν κάποιους στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προσφυγικού, το οποίο, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, η Τουρκία το χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης για άνοιγμα των κεφαλαίων.Δεν μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι ούτε αναλώσιμη, ούτε «εκλιπούσα». Όσο η κυβέρνηση τηρεί ξεκάθαρη στάση, δηλώνουμε ότι θα σταθούμε δίπλα της για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις επερχόμενες εξελίξεις” κατέληξε.

Πηγή: KYΠΕ