ΣΕΚ: “Την άμεση βελτίωση της παραγωγικότητας σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας”

{loadposition ba_textlink}

Την άμεση βελτίωση της παραγωγικότητας σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας, η οποία βέβαια δεν θα επέλθει μέσα από τη συρρίκνωση των μισθών και των ωφελημάτων που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι, ζητεί η ΣΕΚ, σχολιάζοντας την εξειδικευμένη μελέτη που έκαμε πρόσφατα το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (Κ.Ο.Ε.) του πανεπιστημίου Κύπρου.

Σε σημερινή ανακοίνωση η ΣΕΚ αναφέρει ότι όπως προκύπτει από τη μελέτη του ΚΟΕ, η παραγωγικότητα του τουριστικού τομέα της Κύπρου είναι κοντά στο μέσο όρο της Ευρώπης και ως εκ τούτου χρήζει βελτίωσης για να γίνει πιο ανταγωνιστικός και ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, με το να προσφέρει καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών, καθώς και με στόχευση των δημοσίων δαπανών στη βελτίωση της ασφάλειας, της κουλτούρας και των υποδομών.

“Παρά τις διάφορες θυσίες που έκαναν τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι στην τουριστική βιομηχανία, η παραγωγικότητα του τομέα δεν βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα”, προσθέτει.

Η συντεχνία αναφέρει ότι “οι υπόλοιποι κοινωνικοί εταίροι, (κυβέρνηση και εργοδότες), πρέπει να ασχοληθούν με τα υπόλοιπα, όπως αυτά καταγράφονται στη μελέτη του ΚΟΕ”, δηλαδή με την ασφάλεια, την ποιότητα και την κουλτούρα του κυπριακού τουριστικού προϊόντος καθώς επίσης και με τις υποδομές.

“Ιδιαίτερα χρήζει σοβαρής βελτίωσης η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, που μέσα στη ξενοδοχειακή βιομηχανία υποβαθμίστηκαν σαν αποτέλεσμα της αλόγιστης απασχόλησης αλλοδαπού ανειδίκευτου προσωπικού, όπως ομολόγησαν στο πρόσφατο παρελθόν αρκετοί ξενοδόχοι”, προσθέτει.

Η ΣΕΚ αναφέρει επίσης ότι η λύση για βελτίωση της ποιότητας είναι η εργοδότηση, (με σωστούς όρους και απολαβές), ντόπιου καλά καταρτισμένου προσωπικού και η μέγιστη αξιοποίηση των αποφοίτων του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου και προσθέτει ότι “μεσαίου τύπου λύσεις που στοχεύουν στην εργοδότηση φθηνού εργατικού προσωπικού αποτελούν μπαλώματα και δεν οδηγούν πουθενά”.

Πηγή: KYΠΕ