8 μέρες κράτηση στους συλληφθέντες ιατρούς,αθώος δήλωσε ο Κυαμίδης

{loadposition ba_textlink}

Ο δρ.Κυαμίδης ανακρινόμενος, ισχυρίστηκε ότι είναι αθώος. Ο δεύτερος ύποπτος Β.Σιαχπεντεριάν ανακρινόμενος επίσης, ανέφερε ότι σε κάποιες περιπτώσεις έλαβε “δώρα”.

Θυμίζουμε ότι για την ίδια υπόθεση εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης και εναντίον τρίτου γιατρού, του Δρ. Δάφνη Αριστοδήμου, Διευθυντή της Ωτορινολαρυγγολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, ο οποίος φέρεται να βρίσκεται στο εξωτερικό και αναζητείται.

Τα αδικήματα, που διερευνώνται εναντίον τους και φέρονται να διαπράχθηκαν από το 2008 μέχρι το 2016, είναι αυτό της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, της καταδολίευσης, της κατάχρησης εξουσίας, του δόλου και της κατάχρησης εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, του δεκασμού δημόσιου λειτουργού και τη δωροληψία από δημόσιο λειτουργό.

Yπό οκταήμερη κράτηση από το επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας τέθηκαν ο εκτελεστικός διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, διευθυντής της Ωτορινολαρυγγολογικής κλινικής, Γιαννάκης Κυαμίδης και ο Βασκέν Σαχ-μπετεριάν, γιατρός στην ίδια κλινική.Εναντίον τους διερευνάται υπόθεση χρηματισμού δημοσίων λειτουργών στον τομέα της Υγείας.

Ενταλμα σύλληψης εκδόθηκε και εναντίον γιατρού του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας ο οποίος όμως απουσιάζει στο εξωτερικό και αναμένεται να επιστρέψει μέσα στην εβδομάδα. Σύμφωνα με την καταγγελία, γιατροί του δημοσίου έστελλαν ασθενείς σε συγκεκριμένο ακουολογικό κέντρο της Λευκωσίας έναντι αμοιβής. Ο Κυαμίδης συνελήφθη σε ιατρικό κέντρο με φάκελο στο χέρι ο οποίος περιείχε εξακόσια ευρώ σε σημαδεμένα χαρτονομίσματα. Τα αδικήματα φέρεται να διαπράττονταν από το 2008 μέχρι σήμερα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης δήλωσε ότι η διερεύνηση της υπόθεσης άρχισε ύστερα από καταγγελία από το ακουολογικό κέντρο που έδινε τις μίζες στους γιατρούς. Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Αγγελίδης είπε ότι μετά την καταγγελία η Αστυνομία ενήργησε τάχιστα, συλλαμβάνοντας τον πρώτο γιατρό. Οπως ανέφερε, στο πλαίσιο αυτής της πολύ σοβαρής υπόθεσης, θα ληφθούν καταθέσεις και θα γίνουν ανακρίσεις. Κάλεσε όποιον έχει στοιχεία ή πληροφορίες να τα δώσει στην Αστυνομία.

ΠΙΣ
Εσπασε επιτέλους το απόστημα ανέφερε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Βάσος Οικονόμου, εκφράζοντας παράλληλα λύπη για τον χρηματισμό λειτουργών υγείας και απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι όλοι οι γιατροί είναι διεφθαρμένοι.
Μιλώντας στο τρίτο, είπε ότι με τον ίδιο τρόπο στο παρελθόν, είχε συλληφθεί γιατρός στη Λάρνακα αλλά ο τότε Γενικός Εισαγγελέας δεν προχώρησε την υπόθεση επικαλούμενος λόγους υγείας του γιατρού. Ο κύριος Οικονόμου υπέδειξε ότι μέχρι να καταδικαστεί κάποιος είναι αθώος. Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση καταδίκης ο Πίς θα προχωρήσει με πειθαρχική έρευνα και επιβολή ποινής.
Ο Πις, είπε, έχει καταγγείλει ενυπόγραφα γιατρούς του δημοσίου που ασκούν ιατρική ιδιωτικά, αλλά για οκτώ καταγγελίες πήρε την απάντηση ότι δεν τεκμηριώθηκαν.

ΠΑΣΥΚΑΦ
Ο χρηματισμός λειτουργών υγείας υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια δήλωσε ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων Μάριος Κουλούμας. Μιλώντας στο Τρίτο, επιβεβαίωσε ότι γίνονται συχνά καταγγελίες σε διάφορες οργανώσεις καθώς και στο Υπουργείο Υγείας κυρίως για τις λίστες αναμονής και την παραπομπή ασθενών σε ιδιωτικά ιατρεία.
Σημείωσε ωστόσο ότι πολλές καταγγελίες δεν καταλήγουν στα αρμόδια σώματα, επειδή οι ασθενείς φοβούνται ότι δεν θα τους παρέχεται πλέον ιατρική φροντίδα. Ο κύριος Κουλούμας επεσήμανε ακόμα ότι κανένας δεν μαθαίνει τι έκβαση έχουν περιπτώσεις που καταγγέλλονται καθώς, εξετάζονται πίσω από κλειστές πόρτες. Αναφέρθηκε παράλληλα στην επιτακτική ανάγκη αλλαγής του συστήματος ώστε να εξαλειφθούν και τα φαινόμενα χρηματισμού.