Α.Κυπριανού: Οι 7 προτάσεις του ΑΚΕΛ για πάταξη διαπλοκής και διαφθοράς

{loadposition ba_textlink}

Σε διάσκεψη τύπου ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού αναφέρθηκε σε
7 προτάσεις και δράσεις για την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς και τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό των θεσμών:

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε η κοινωνία απαιτεί την αντιμετώπιση των φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς. Απαιτεί εξυγίανση και θεσμικό εκσυγχρονισμό. Τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς έχουν ως θύμα τον απλό πολίτη ο οποίος πληρώνει αυξημένο κόστος ενώ ταυτόχρονα εύλογα επιζητά διαφάνεια και δικαιοσύνη. Έχουμε ευθύνη ως Κόμματα να προωθήσουμε την εμπέδωση της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης των μηχανισμών ελέγχου και πρόληψης, καθώς και εκείνων της πάταξης και της τιμωρίας. Οφείλουμε να εργαστούμε εντατικά και αποφασιστικά τώρα. Μαζί με τους πολίτες που θέλουν καλύτερη Κύπρο.

Επειδή όμως ο πολίτης περιμένει ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε τη διαφάνεια και τη λογοδοσία από τα του οίκου μας, έχουμε ήδη εφαρμόσει ή θα προωθήσουμε τα εξής:

Πρωτοβουλίες που αφορούν το ΑΚΕΛ:

· Εθελούσια δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των μελών του Π.Γ. της Κ.Ε. ΑΚΕΛ, των μελών της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, των ευρωβουλευτών καθώς και πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων που είναι στελέχη του Κόμματος. Προσωπικά έχω προ πολλού δημοσιοποιήσει την περιουσιακή μου θέση καθώς και της συζύγου μου.

· Πρόσφατη έγκαιρη, παράδοση στον Έφορο Πολιτικών Κομμάτων των ετήσιων εξελεγμένων λογαριασμών της Κ.Ε. ΑΚΕΛ. Δημοσιοποίηση και ανάρτησή τους στην επίσημη ιστοσελίδα του Κόμματος.

· Πιστή εφαρμογή του βελτιωμένου νόμου για την Χρηματοδότηση των Πολιτικών Κομμάτων από το ΑΚΕΛ, ιδιαίτερα στα θέματα συμμόρφωσης με διεθνή λογιστικά πρότυπα και προώθησης της διαφάνειας.

· Συζήτηση των οικονομικών καταστάσεων του Κόμματος στην παρουσία των ΜΜΕ στα εκάστοτε συνέδρια μας.

Προτάσεις διαφάνειας και εκσυγχρονισμού:

Ως ΑΚΕΛ έχουμε επεξεργαστεί και καταθέσει στο δημόσιο διάλογο σημαντικό αριθμό εισηγήσεων για πάταξη της διαπλοκής και διαφθοράς καθώς και για θεσμικό εκσυγχρονισμό. Οι κυριότερες από τις προτάσεις αυτές είναι οι εξής:

· Θεσμική ρύθμιση περιορισμού θητειών σε διάφορα πολιτειακά αξιώματα και εναλλαξιμότητα σε νευραλγικές θέσεις της Δημόσιας Υπηρεσίας.

· Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις προσφορές και αγορές εξοπλιστικών προγραμμάτων της Εθνικής Φρουράς. Δυνατότητα δημοσίου ελέγχου όλων των προσφορών που κατακυρώνονται στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, ανεξαρτήτως ποσού.

· Νομοθετική ρύθμιση των οικονομικών δραστηριοτήτων μη κυβερνητικών οργανώσεων με στόχο τη διαφάνεια στη χρηματοδότησή τους.

· Δημοσιοποίηση των εξελεγμένων λογαριασμών των ΜΜΕ, έντυπων και ηλεκτρονικών, με ταυτόχρονη πληροφόρηση της κοινής γνώμης για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες (beneficial owners), περιλαμβανομένων θυγατρικών και συνδεδεμένων εταιρειών.

· Υποχρεωτική δήμευση περιουσίας πολιτειακών αξιωματούχων και δημοσίων λειτουργών, οι οποίοι καταδικάζονται για οικονομικά εγκλήματα και ειδικότερα για αδικήματα φοροδιαφυγής, δεκασμού, δωροληψίας και διασπάθισης δημοσίου χρήματος.

· Νομοθετική ρύθμιση αυστηρότερων ποινών έτσι που οι επιπτώσεις από τυχόν διάπραξη αδικημάτων εις βάρος του Δημοσίου να είναι αποτρεπτικές για τη διάπραξή τους.

· Βελτίωση της προσβασιμότητας του πολίτη στις Αρχές, ειδικότερα σε θέματα εξασφάλισης δημοσίων εγγράφων, εξυπηρέτησης και διαφάνειας σε σχέση με αποφάσεις που τον επηρεάζουν, μέσα από δημόσιες ακροάσεις και λογοδοσία.