Α.Κυπριανού: Άλλα έλεγαν τότε άλλα τώρα

{loadposition ba_textlink}

Η Δήλωση του Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού:

Με αφορμή το τί λέχθηκε χθες βράδυ σε τηλεοπτική συζήτηση, παραθέτω αυτούσιες τις δηλώσεις που γίνονταν για την οικονομία, τις τράπεζες αλλά και την παραμονή του κ. Ορφανίδη και αναμένω τις απαντήσεις του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου.

– Xαρίλαος Σταυράκης- 2/10/2008: ”Στο βαθμό που η σημερινή κρίση διατηρηθεί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι φυσικό μια ανοικτή οικονομία όπως αυτή της Κύπρου, που εξαρτάται από τον τουρισμό, τις ξένες επενδύσεις και το εμπόριο, να επηρεαστεί”.

– Στέφανος Στεφάνου- 8/10/2008:”η κατάσταση της οικονομίας μας είναι καλή”.”Αυτό δεν εφησυχάζει, βεβαίως, την Κυβέρνηση που παρακολουθεί τα πράγματα από πολύ κοντά”.

– Δημήτρης Χριστόφιας- 14/10/2008: «Μακάρι να μην κτυπήσει αυτή η κρίση τον τόπο μας. Στο παρόν στάδιο νιώθουμε αλώβητοι και θέλω να πιστεύω ότι η ανάκαμψη διεθνώς θα αφήσει την Κύπρο αλώβητη. Εμείς θα κάνουμε ένα προβληματισμό και θα δούμε πολύ συγκεκριμένα τα ζητήματα με τον ΥΠΟΙΚ».

Αυτά από το μέτωπο της τότε Κυβέρνησης.

Από τους κκ. Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλα Παπαδόπουλο λέγονταν τα εξής:

– Αβέρωφ Νεοφύτου- 3/10/2008: ”Φυσικά το 2008 τα πράγματα πηγαίνουν πάρα πολύ καλά, όμως βασισμένα στην υπερκατανάλωση. Όλα αυτά θα μας επηρεάσουν και εμάς”.

– Νικόλας Παπαδόπουλος- 29/10/2008: «Ναι, θα έχουμε επιπτώσεις στην πραγματική μας οικονομία, σίγουρα όμως όχι στον χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, που είναι από τα πιο ισχυρά στον κόσμο».

Όσον αφορά την οξυδέρκεια του κ. Ορφανίδη για την κατάσταση των τραπεζών υπενθυμίζω τις εξής δηλώσεις:

– Αθ. Ορφανίδης- 27/04/2011: «Οι κυπριακές τράπεζες αντέχουν ένα ακόμη μεγάλο «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα…το κυπριακό τραπεζικό σύστημα διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή βάση για να αντέξει ένα ενδεχόμενο σοκ».

Γι’ αυτή του την οξυδέρκεια οι κκ. Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλας Παπαδόπουλος επέμεναν ότι ο κ. Ορφανίδης έπρεπε να επαναδιοριστεί και τον Απρίλιο του 2012 ο κ. Νεοφύτου απειλούσε ότι μη επαναδιορισμός του θα προκαλούσε «τριγμούς στο Ευρωσύστημα» ενώ ο κ. Παπαδόπουλος περιφερόταν στα δελτία ειδήσεων για να μας παρουσιάσει «8 συν 1 λόγους για να παραμείνει ο Ορφανίδης».

Τέλος, ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στις 16 Φεβρουαρίου 2011 δήλωνε ότι «…ουδείς αμφισβητεί ότι η οικονομία μπήκε σε ρυθμούς ανάκαμψης, αδύναμους το 2010 που θα βελτιωθούν το 2011 και το 2012…». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο τέως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας κ. Ορφανίδης που προέβλεπε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ στις 15 Φεβρουαρίου μέχρι και 2% ρυθμό ανάπτυξης για το 2011 και ψηλότερο για το 2012.