Α. Μαυρογιάννης: Tο παράθυρο ευκαιρίας για λύση του Κυπριακού δεν θα μείνει ανοικτό

{loadposition ba_textlink}

 Σήμερα ίσως να έχουμε την καλύτερη ευκαιρία από ποτέ για επανένωση της Κύπρου γι `αυτό και θα πρέπει να την εκμεταλλευτούμε και να κάνουμε ό,τι μπορούμε προς αυτή την κατεύθυνση, δήλωσε ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής κοινότητας στις διακοινοτικές διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, Ανδρέας Μαυρογιάννης, προσθέτοντας ότι “αυτή η ευκαιρία είναι μοναδική και αυτό το παράθυρο ευκαιρίας δεν θα μείνει ανοικτό για πάντα”.

Ο κ. Μαυρογιάννης ήταν ο κεντρικός ομιλητής στη δεύτερη για φέτος συνάντηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που πραγματοποιήθηκε στο Δικοινοτικό Καφέ του Stelios Philanthropic Foundation, στη Λευκωσία κατά την οποία ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις πρόσφατες εξελίξεις και την τρέχουσα κατάσταση στο κυπριακό πρόβλημα.

Σημείωσε ότι υπάρχει ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο ηγετών, ενώ αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Ακιντζί, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση κατά την οποία διαπιστώθηκαν μια σειρά από δυσκολίες. Είπε επίσης οι δυο ηγέτες επιβεβαίωσαν κατά τη συνάντηση τους το κοινό τους όραμα για ένα κοινό μέλλον.

“Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία και μια πλήρως λειτουργούσα δημοκρατία στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, η οποία να συνάδει πλήρως με τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις αρχές της ΕΕ”, είπε.

Για να οικοδομήσουμε αυτό το κοινό μέλλον, πρόσθεσε, θα πρέπει να έχουμε μια λύση “και έχουμε επιτύχει σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, χωρίς ωστόσο να είμαστε σε θέση να πούμε ότι έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε με ολοκληρωμένο τρόπο όλα τα ζητήματα ή ακόμα και ένα μόνο κεφάλαιο. Υπάρχει πρόοδος οριζόντια σε όλα τα θέματα, αλλά δεν υπάρχει ούτε ένα κεφάλαιο το οποίο να έχει πλήρως συμφωνηθεί”.

Ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι σήμερα ίσως να έχουμε την καλύτερη ευκαιρία από ποτέ για επανένωση της Κύπρου γι `αυτό και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε και να κάνουμε ό, τι μπορούμε, γιατί αυτή η ευκαιρία είναι μοναδική και αυτό το παράθυρο ευκαιρίας δεν θα μείνει ανοικτό για πάντα.

Κατά τους προσεχείς μήνες, συνέχισε, υπάρχει μια πολύ ισχυρή δέσμευση από τους ηγέτες να συνεχίσουν να εργάζονται και να εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να επιτευχθεί μια διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν.

Ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να επιβάλει το όραμα της ντε φάκτο ενσωμάτωσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι το πιο σημαντικό πράγμα σήμερα για εμάς είναι να αντισταθούμε στη λογική της ντε φάκτο ενσωμάτωσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην Τουρκία και να εργαστούμε προς τη λογική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, κάνοντας την τουρκοκυπριακή κοινότητα μέρος μιας επανενωμένης Κύπρου και μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής κοινωνίας.

Ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι το κλειδί για τη λύση του προβλήματος βρίσκεται στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι εάν η Τουρκία δεν διαγράψει το χρέος της τουρκοκυπριακής κοινότητας που ανέρχεται στα 17 δισεκατομμύρια ευρώ, τότε η λύση δεν μπορεί να επιτευχθεί και να είναι βιώσιμη.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί λύση μέχρι το τέλος του έτους, ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με το ιδιοκτησιακό ζήτημα, είπε ότι αυτό που είχε συμφωνηθεί μεταξύ των ηγετών το περασμένο έτος ήταν ότι το ατομικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας πρέπει να αναγνωρίζεται και αναγνωρίζεται και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η αναγνώριση του ιδιοκτησιακού δικαιώματος δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκην μια συγκεκριμένη θεραπεία.

Το δικαίωμα ιδιοκτησίας αυτού που έχασε την περιουσία του είναι ιερό, αλλά όχι με την έννοια ότι είναι αναπαλλοτρίωτο, είπε προσθέτοντας ότι το δικαίωμα ιδιοκτησίας δεν είναι αναπαλλοτρίωτο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε αυτό, αλλά πρέπει να γίνεται σεβαστό.

Ερωτηθείς σχετικά με την ενδεχόμενη αντικατάστασή του λόγω της πιθανής εκλογής του στη θέση του προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είπε ότι εάν θα πάει τελικώς στη Νέα Υόρκη θα το μάθει στα μέσα Ιουνίου, προσθέτοντας ότι η εκλογή του επόμενου προέδρου της Γενικής Συνέλευσης θα πραγματοποιηθεί στις 13 Ιουνίου.

Όπως είπε, θα βρίσκεται στην Κύπρο μόνο μέχρι το τέλος του Μαΐου, προσθέτοντας ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας. Είπε επίσης ότι δεν είναι αναντικατάστατος και πως τα νεκροταφεία είναι γεμάτα από αναντικατάστατους ανθρώπους.“Δεν είναι το τέλος του κόσμου αν ο διαπραγματευτής αλλάξει”, είπε.

Είπε ακόμη ότι οι διαπραγματευτές έχουν λίγο ή πολύ εξαντλήσει το δικό τους ρόλο στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και η διαπραγμάτευση σιγά σιγά γίνεται πολιτική “και όλοι γνωρίζουμε ότι προκειμένου να επιτευχθεί μια διευθέτηση θα πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις από τους ηγέτες. Δεν είναι εύκολο. Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό θα συμβεί πριν από το τέλος του Μαΐου, όταν εγώ θα φύγω”, κατέληξε.

Πηγή: KYΠΕ