«Αγενείς» χαρακτήρισε Κινέζους αξιωματούχους η βασίλισσα Ελισάβετ

{loadposition ba_textlink}

Η βασίλισσα Ελισάβετ ακούγεται σε βιντεοσκοπημένη συνομιλία της με ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας να χαρακτηρίζει «πολύ αγενείς» τους Κινέζους αξιωματούχους που συνόδευαν τον Πρόεδρο Ξι Γινπίνγκ στην επίσημη επίσκεψή του στη Βρετανία τον περασμένο Οκτώβριο.

Η συνομιλία καταγράφηκε από κάμερα κατά τη διάρκεια ενός πάρτι που διοργανώθηκε την Τρίτη στον κήπο του Παλατιού του Μπάκιγχαμ.

Η 90χρονη Ελισάβετ συνομιλεί με τη αξιωματικό της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Λούσι Ντ’ Όρσι, η οποία ακούγεται να της λέει πως είχε την ευθύνη της αστυνόμευσης κατά την επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου.

Η κα Ντ’ Όρσι λέει στη βασίλισσα πως επρόκειτο για μία μεγάλη δοκιμασία, με τη Βρετανίδα μονάρχη να απαντά ότι το γνωρίζει.

«Ήμουν στο σημείο που βγήκαν από το Lancaster House και μου είπαν πως το ταξίδι ακυρώνεται που ένιωσα ότι…», διηγείται η αξιωματικός της αστυνομίας, με τη βασίλισσα Ελισάβετ να διακόπτει και να σχολιάζει: «Ήταν πολύ αγενείς προς τον πρέσβη». Η κα Ντ’ Όρσι συμφωνεί, προσθέτοντας πως οι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν πέρα από πολύ αγενή και αντιδιπλωματική συμπεριφορά.

Το βίντεο προκάλεσε αμηχανία στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, το οποίο ωστόσο έσπευσε να δηλώσει πως δεΝ σχολιάζει ιδιωτικές συνομιλίες της βασίλισσας και ότι η επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη και σε πνεύμα καλής συνεργασίας.

Εκπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης στο Πεκίνο έκανε επίσης λόγο για επιτυχημένη επίσκεψη που εγκαινίασε μία «χρυσή εποχή» στις διμερείς σχέσεις. Ωστόσο, η μετάδοση του BBC World News στην Κίνα κατά τη διάρκεια της αναφοράς στο σχόλιο της βασίλισσας Ελισάβετ διακόπηκε.

Νωρίτερα την Τρίτη, εντός του Παλατιού του Μπάκιγχαμ ο Πρωθυπουργός Κάμερον είχε σχολιάσει σε συνομιλία με τη βασίλισσα, τον Αρχιεπίσκοπο του Κάντερμπερι και τον Πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων ότι η Νιγηρία και το Αφγανιστάν είναι «πιθανώς οι δύο χώρες του κόσμου με την περισσότερη διαφθορά». Το σχόλιο του Πρωθυπουργού, που αναφερόταν στη διεθνή σύνοδο κατά της διαφθοράς που φιλοξενεί αύριο το Λονδίνο, επίσης καταγράφηκε από βιντεοκάμερα του Παλατιού.

Ο Πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμάντου Μπουχάρι, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές πέρυσι υποσχόμενος πάταξη της διαφθοράς και θα βρίσκεται στο Λονδίνο για τη σύνοδο της Πέμπτης, δήλωσε «σοκαρισμένος» από το σχόλιο του κ. Κάμερον. Ανώτερος Αφγανός αξιωματούχος, εξάλλου, είπε ότι το σχόλιο του Βρετανού Πρωθυπουργού ήταν «άδικο».

Πάντως η Ντάουνινγκ Στριτ σημείωσε ότι οι Πρόεδροι τόσο της Νιγηρίας όσο και του Αφγανιστάν έχουν αναγνωρίσει το μέγεθος της διαφθοράς που έχουν να αντιμετωπίσουν στις χώρες τους.

Πηγή: KYΠΕ