Αιμιλιανίδου: “Αντιμετωπίστηκαν σε σημαντικό βαθμό οι οικονομικές προκλήσεις των ευάλωτων ομάδων”

{loadposition ba_textlink}

Οι οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού έχουν αντιμετωπιστεί σε σημαντικό βαθμό, δήλωσε απόψε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, σε παρουσίαση των αποτελεσμάτων της κοινωνικής έρευνας για τις ευπαθείς ομάδες της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Ταμασού και Ορεινής, που διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής.

Η Υπουργός αναφέρθηκε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στη μεταρρύθμιση του συστήματος πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης και στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, σημειώνοντας ότι «έχει επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό η αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».

Με την υλοποίηση, συνέχισε, της 2ης φάσης της μεταρρύθμισης που περιλαμβάνει την υλοποίηση του Σχεδίου παροχής φροντίδας σε ηλικιωμένους, ανάπηρους και παιδιά, το δίχτυ προστασίας για τις ευάλωτες ομάδες έχει διευρυνθεί και προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως η Κυβέρνηση «άρχισε την υλοποίηση της 3ης και ίσως πιο ουσιαστικής φάσης της μεταρρύθμισης του κράτους πρόνοιας που προνοεί για την ουσιαστική διασύνδεσή της παροχής επιδομάτων με την αγορά εργασίας, την κοινωφελή προσφορά των δικαιούχων ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος προς το κοινωνικό σύνολο και την εφαρμογή του θεσμού της Κοινωνικής Παρέμβασης».

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο αφού απαλλάσσονται σταδιακά από την ευθύνη της διαχείρισης χρηματικών επιδομάτων ώστε, συμπληρωματικά προς τα προγράμματα που λειτουργούν, να εφαρμόσουν το Σχέδιο Κοινωνικής Παρέμβασης. Στόχος, είπε, οι λειτουργοί κοινωνικής ευημερίας να έχουν φυσική και ουσιαστική παρουσία και παρέμβαση σε οποιοδήποτε νοικοκυριό αντιμετωπίζει θέματα για τα οποία χρειάζεται στήριξη.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την Υπουργό, αρχίζει η υλοποίηση της πολιτικής της Κυβέρνησης για ουσιαστική συνεργασία με τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Ιερών Μητροπόλεων, με στόχο την έμπρακτη στήριξη του κοινωφελούς τους έργου.

Πηγή: KYΠΕ