Αρχισε η διαδικασία εξέτασης του αίτηματος Αιγύπτου για έκδοση του Σελίχ Ενλτίν Μουσταφά

{loadposition ba_textlink}

Μετά την καταχώρηση το πρωί της Παρασκευής 20 Μαΐου της εξουσιοδότησης του Υπουργού Δικαιοσύνης, άρχισε η εξέταση του πρώτου μάρτυρα (Βάκης Προδρόμου του ΤΑΕ Αρχηγείου) και η κατάθεση τεκμηρίων, στη διαδικασία για την έκδοση στην Αίγυπτο του Σελίχ Ενλτίν Μουσταφά, που εκζητείται από τις αιγυπτιακές αρχές για αεροπειρατεία, που διεπράχθη στις 29 Μαρτίου σε αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών.

Το Δικαστήριο, που διέκοψε τη διαδικασία, όρισε νέα δικάσιμο συνέχισης της υπόθεσης για αντεξέταση του μάρτυρα την Πέμπτη 26 Μαΐου στις 12. 00, με τον εκζητούμενο να μένει υπό κράτηση μέχρι τότε.

Πριν την έναρξη της ακρόασης του μάρτυρα, ο εκζητούμενος δια του διερμηνέα ζήτησε να απευθυνθεί στο Δικαστήριο για θέμα που δεν αφορούσε τη διαδικασία, με την Επαρχιακή Δικαστή Δώνα Κωνσταντίνου να απορρίπτει το αίτημα, αναφέροντας ότι το Δικαστήριο ακούει αυστηρά ό,τι αφορά τη διαδικασία.

Περαιτέρω, η Δικαστής απέρριψε το αίτημα του δικηγόρου του εκζητούμενου, Ροβέρτου Βραχίμη για αναβολή της εξέτασης του μάρτυρα.

Ο κ. Βραχίμης ανέφερε ότι δεν θα μπορέσει να κάνει τη δουλειά του, αφού τα έγγραφα που καταχωρήθηκαν στο Πρωτοκολλητείο είναι στα ελληνικά, αγγλικά και αραβικά, τα οποία θέλει να τα δώσει για τα μετάφραση. Είπε ακόμα πως δεν γνώριζε κατά πόσο η Νομική Υπηρεσία θα ήταν σε θέση να καταθέσει την εξουσιοδότηση, για να αρχίσει η κατάθεση του μάρτυρα.

Η Δικαστής, αφού παρατήρησε ότι ο δικηγόρος του εκζητουμένου έχει στην κατοχή του έγγραφα για ενάμισι μήνα, ενέκρινε το αίτημα της εισαγγελίας να αρχίσει η διαδικασία με την εξέταση του μάρτυρα, παρατηρώντας ότι ο εκζητούμενος έχει πολύ έμπειρο δικηγόρο, που μπορεί να τον εκπροσωπήσει επαρκώς, ανέφερε ότι μπορεί να γίνει και κατάθεση τεκμηρίων.

Ο ανακριτής του ΤΑΕ Αρχηγείου Βάκης Προδρόμου είπε ότι είναι ο ανακριτής για την υπόθεση της έκδοσης και παρέλαβε τη σχετική αλληλογραφία από τις αιγυπτιακές αρχές.

Είπε επίσης στο Δικαστήριο ότι στις 4 Απριλίου 2016 παρέλαβε ηλεκτρονικά το αίτημα των αιγυπτιακών αρχών για έκδοση και την επόμενη (5 Απριλίου) με έγγραφο στο χαρτί. Πρόσθεσε ότι ετοίμασε αίτηση και ένορκο δήλωση στις 7 Απριλίου που υπέβαλε στον Πρόεδρο του Επαρχιακού Δικαστηρίου και εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, για το σκοπό της έκδοσης. Είπε επίσης ότι το ένταλμα εκδόθηκε αυθημερόν και ακολούθησε η άμεση εκτέλεση του στο χώρο του Δικαστηρίου.

Ο μάρτυρας είπε ακόμα ότι το διαβατήριο του εκζητουμένου βρίσκεται στην κατοχή του, παραλήφθηκε στο πλαίσιο διερεύνησης ποινικής υπόθεσης της κυπριακής Αστυνομίας και αφορά μεταξύ άλλων το αδίκημα της αεροπειρατείας που διαπράχθηκε στις 29 Μαρτίου.

Ο δικηγόρος του εκζητουμένου δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να αντεξετάσει τον μάρτυρα και ζήτησε όπως διακοπεί η διαδικασία ώστε να προετοιμαστεί για αντεξέταση.

Ο κ. Βραχίμης ανέφερε ότι τα αδικήματα που κατ ισχυρισμό διέπραξε ο εκζητούμενος και για τα οποία συνελήφθη σχετίζονται με την αίτηση έκδοσης, και ανέφερε πως οι όποιες ενέργειες του έχουν πολιτικά κίνητρα και ότι πελάτης του πιστεύει ότι λόγω πολιτικών πεποιθήσεων δεν θα τύχει δίκαιης δίκης στην Αίγυπτο.

Σε ό,τι αφορά το επεισόδιο που προέκυψε κατά την προσαγωγή του στο Δικαστήριο, όταν επιχείρησε να εμφανιστεί στο Δικαστήριο, εκ νέου με φανελάκι στο οποίο ανέγραψε σύνθημα, η Δικαστής είπε ότι ο κ. Βραχίμης θα πρέπει να ενημερώσει τον πελάτη του ότι στην Κύπρο, οι διάδικοι παρουσιάζονται ευπρεπώς ενδεδυμένοι και συμπεριφέρονται με τον ανάλογο σεβασμό εντός της αίθουσας του Δικαστηρίου.

Υπέδειξε επίσης ότι οι κανόνες ευπρέπειας είναι καλά γνωστοί σε όλους και ο ρόλος του Δικαστηρίου δεν είναι η αγωγή και η παιδεία.

Ο εκζητούμενος, που προσήχθη στο Δικαστήριο με αργοπορία, παραπονέθηκε δια του Δικηγόρου του ότι έτυχε κακοποίησης από τους αστυνομικούς των μεταγωγών και ζήτησε να εξεταστεί από ιατρό. Η Δικαστής αποφάσισε τη μεταφορά τους στις φυλακές όπου εξετάστηκε από ιατρό των φυλακών και μεταφέρθηκε εκ νέου στο Δικαστήριο. Οταν επανεμφανίστηκε ενώπιον του Δικαστηρίου ο δικηγόρος του ζήτησε αναβολή για να μελετήσει τα έγγραφα, η Δικαστής διέκοψε γι α μία ώρα ώστε να μελετήσει τα έγγραφα.

Επίσης ο δικηγόρος του εκζητουμένου υπέβαλε παράπονο στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας για κακοποίηση του πελάτη του από τον Ουλαμών Μεταγωγών.

Τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, λέει η Αστυνομία για το περιστατικό με τον Αιγύπτιο αεροπειρατή

Η Αστυνομία εφάρμοσε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και τήρησε όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται για την προσαγωγή υπόπτων στο δικαστήριο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης, κληθείς να σχολιάσει το σημερινό περιστατικό με τον εκζητούμενο Αιγύπτιο αεροπειρατή Σελίχ Ενλτίν Μουσταφά.

Ο δικηγόρος του Αιγύπτιου κατήγγειλε νωρίτερα σήμερα ότι κατά την προσαγωγή του στο δικαστήριο, ασκήθηκε βια εις βάρος του πελάτη του, όταν αρνήθηκε να βγάλει την μπλούζα του, στην οποία είχε αναγράψει πολιτικά συνθήματα, πριν οδηγηθεί στις φυλακές.

Σε ό,τι αφορά το επεισόδιο, η Επαρχιακή Δικαστής, Δώνα Κωνσταντίνου κάλεσε τον δικηγόρο του υπόπτου ότι θα πρέπει να ενημερώσει τον πελάτη του ότι στην Κύπρο, οι διάδικοι παρουσιάζονται ευπρεπώς ενδεδυμένοι και συμπεριφέρονται με τον ανάλογο σεβασμό εντός της αίθουσας του Δικαστηρίου.

Υπέδειξε επίσης ότι οι κανόνες ευπρέπειας είναι καλά γνωστοί σε όλους και ο ρόλος του Δικαστηρίου δεν είναι η αγωγή και η παιδεία. Η Δικαστής αποφάσισε τη μεταφορά του στις φυλακές όπου εξετάστηκε από ιατρό των φυλακών και μεταφέρθηκε εκ νέου στο Δικαστήριο.

Ο δικηγόρος του εκζητουμένου υπέβαλε παράπονο στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας για κακοποίηση του πελάτη του από τον Ουλαμό Μεταγωγών.

 

Πηγή: KYΠΕ