ΑΚΕΛ: Τιμά την ημέρα της αντιφασιστικής νίκης

{loadposition ba_textlink}

Η ανακοίνωση:

“Το ΑΚΕΛ τιμά την 9η Μαΐου – Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ημέρα κατά την οποία υψώθηκε πάνω από όλη την Ευρώπη και όλο τον κόσμο το σύνθημα «Ποτέ πια πόλεμος-Ποτέ πια φασισμός!» Είναι η μέρα που σηματοδοτεί τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη που άφησε πίσω του πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους νεκρούς και ολόκληρη την Ευρώπη ισοπεδωμένη, εξαιτίας της λαίλαπας του χιτλεροφασισμού. Στη Νίκη συνέβαλαν όλες οι δυνάμεις που μετείχαν στον αντιχιτλερικό συνασπισμό. Ξεχωριστός όμως όσο και καθοριστικός υπήρξε ο ρόλος της Σοβιετικής Ένωσης, που σήκωσε το κύριο βάρος του πολέμου και είχε το μεγαλύτερο μερίδιο των ανθρώπινων και υλικών απωλειών.
Με την ευκαιρία της επετείου, το ΑΚΕΛ εκφράζει βαθύ σεβασμό για όσους όρθωσαν το ανάστημά τους στο φασισμό, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν στον πόλεμο, μεταξύ αυτών και των Κυπρίων εθελοντών και βετεράνων οι οποίοι με τους αγώνες τους έγραψαν μια δοξασμένη σελίδα στην κυπριακή ιστορία. Το ΑΚΕΛ τιμά επίσης την ιστορική απόφαση του της 16ης Ιουνίου 1943 με την οποία καλούνταν τα μέλη του Κόμματος να στρατευτούν οργανωμένα και να πολεμήσουν το χιτλεροφασισμό. Εκατοντάδες στελέχη και μέλη του ΑΚΕΛ, με επικεφαλής έντεκα από τα δεκαεφτά μέλη της Κεντρικής του Επιτροπής, ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στο κάλεσμα εκείνο.
Τα μηνύματα της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών και η συντριβή του χιτλεροφασισμού, παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο. Ένα από τα πιο κρίσιμα διδάγματα από την τραγωδία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είναι ότι δεν επιτρέπεται καμία ανοχή στα φαινόμενα φασισμού, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας και σε δυνάμεις που τα εκφράζουν και οι οποίες δραστηριοποιούνται και στη χώρα μας.
Σήμερα είμαστε μάρτυρες της ανόδου ακροδεξιών, φασιστικών και νεοναζιστικών δυνάμεων σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη, εκμεταλλευόμενες και τα κύματα προσφύγων που είναι αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων. Το γεγονός αυτό μαζί με τη στρατιωτικοποιήση της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και την πλήρη σύζευξη της τελευταίας με το ΝΑΤΟ, αποτελεί απειλή για το μέλλον των λαών και την ειρήνη. Άμεσο καθήκον μας η ανασυγκρότηση ενός ισχυρού κινήματος ειρήνης στην Ευρώπη για να σταματήσει αυτός ο επικίνδυνος κατήφορος.
Καθήκον όλων μας είναι να ενώσουμε δυνάμεις για να μην αφήσουμε να εκκολαφθεί ξανά ο φασισμός, ο οποίος στις διάφορες του παραλλαγές, δηλητηρίασε τις σχέσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ενώ έχυσε νερό στο μύλο των σχεδίων του ιμπεριαλισμού που τελικά οδήγησαν στο δίδυμο έγκλημα του 1974. Η αναβίωση τέτοιων αρρωστημένων ιδεολογημάτων αποτελεί βαρύτατη προσβολή στους αντιφασιστικούς αγώνες και τις θυσίες του κυπριακού λαού.”