Ανάγκες για 147,500 ναυτικούς μέχρι το 2025

{loadposition ba_textlink}

Ωστόσο, η έκθεση της BIMCO, της μεγαλύτερης ένωσης στον τομέα της ναυτιλίας παγκοσμίως, και του ICS, προβλέπει σοβαρή έλλειψη ναυτικών και πιο συγκεκριμένα μια τρέχουσα έλλειψη 16,500 ναυτικών (2,1%) και ανάγκες για 147,500 ναυτικούς μέχρι το 2025 για την εξυπηρέτηση του παγκόσμιου εμπορικού στόλου.

Σύμφωνα με την έκθεση, η παγκόσμια προσφορά ναυτικών το 2015 εκτιμάται σε 1.647.500 εκ των οποίων 774.000 είναι αξιωματικοί. Η προσφορά ναυτικών προβλέπεται να αυξηθεί σταθερά, ωστόσο αναμένεται να ξεπεραστεί από την αύξηση της ζήτησης. Διαπιστώνεται ακόμα ότι σε ορισμένες κατηγορίες ναυτικών παρατηρείται ιδιαίτερη έλλειψη, συμπεριλαμβανομένων ναυτικών που να στελεχώνουν εξειδικευμένα πλοία όπως αυτά που μεταφέρουν χημικά, LNG και LPG.

Η έκθεση επισημαίνει ότι αν τα επίπεδα της εκπαίδευσης δεν αυξηθούν σημαντικά, η αύξηση της ζήτησης για ναυτικούς θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρή έλλειψη στη συνολική προσφορά ναυτικών.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, ο αριθμός των νέων Κυπρίων, που επιλέγουν να ακολουθήσουν καριέρα στη ναυτιλία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τις στατιστικές, από το 2000 πάνω από 300 νέοι Κύπριοι εισήλθαν στις Ελληνικές Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, εκ των οποίων 220 εισήλθαν από το 2009.

Το Επιμελητήριο αναγνωρίζοντας, όπως αναφέρει, τη σημασία της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και των προοπτικών σταδιοδρομίας για τους νέους στο ναυτικό επάγγελμα, ως παράγοντα περαιτέρω ενίσχυσης της βιωσιμότητας του τομέα της ναυτιλίας στην Κύπρο, ανέπτυξε δράσεις και δραστηριότητες για να ενημερώσει τους νέους για τη σημασία της ναυτιλίας και τις επαγγελματικές προοπτικές που προσφέρει.

Πηγή: KYΠΕ