Απέρριψαν οι ελληνικές αρχές τουρκικό αίτημα δικαστικής συνδρομής για δίωξη κατά Έλληνα πιλότου

{loadposition ba_textlink}

Αρνητική ήταν η απάντηση του Συμβουλίου Εφετών στην Αθήνα στο αίτημα δικαστικής συνδρομής των τουρκικών αρχών προκειμένου να κινηθεί αστική διαδικασία σε βάρος Έλληνα πιλότου Mirage 2000 τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί υπεύθυνο «για κατάρριψη» τουρκικού πολεμικού αεροσκάφους F-16 το 1996.

Η Τουρκία ζητούσε μέσω δικαστικής συνδρομής να επιτραπεί στους συγγενείς του κυβερνήτη του μαχητικού να κινήσουν διαδικασία αποζημίωσης από τον Έλληνα πιλότο, τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο για την πτώση του πολεμικού αεροσκάφους.
Το αίτημα της Εισαγγελίας της Άγκυρας διαβιβάστηκε στο αρμόδιο Τμήμα Εκδόσεων και Δικαστικών Συνδρομών της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών. Ο επικεφαλής του Τμήματος, εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, κίνησε αμέσως την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία προκειμένου η υπόθεση να γνωστοποιηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κλήθηκε να απαντήσει με κριτήριο τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, αν η ικανοποίηση ή μη του αιτήματος των τουρκικών Αρχών θα ασκήσει επιρροή στις σχέσεις της Ελλάδας με τρίτες χώρες.

Με βάση την απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών, συνεδρίασε το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο τάχθηκε υπέρ της απόρριψης του αιτήματος δικαστικής συνδρομής και το κλείσιμο του σχετικού φακέλου. Η απόφαση διαβιβάστηκε στις δικαστικές αρχές της Τουρκίας, οι οποίες μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχουν προβεί σε κάποια αντίδραση.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει θέμα κατάρριψης τουρκικού F-16 στο Αιγαίο. Κάλεσε παράλληλα την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο και να αντιληφθεί ότι οι προκλητικές συμπεριφορές της δημιουργούν, καταρχήν, πρόβλημα στην ίδια. Συμπλήρωσε, δε, ότι η ελληνική πλευρά, δια του υπουργείου Εξωτερικών, ενημερώνει τους συμμάχους και τα κράτη μέλη του ΟΗΕ για την τουρκική συμπεριφορά και τις ελληνικές θέσεις, οι οποίες, όπως είπε, γίνονται περισσότερο αντιληπτές, καθώς οι συμμαχικές χώρες έχουν «ιδία εικόνα» αυτής λόγω της παρουσίας τους στο Αιγαίο, στο πλαίσιο της αποστολής για τη διακοπή των δρόμων που χρησιμοποιούν οι διακινητές προσφύγων-μεταναστών.

Το αίτημα προς τις ελληνικές δικαστικές αρχές υπέβαλε πριν περίπου δύο μήνες ο εισαγγελέας της Άγκυρας και αφορά την έκρηξη στον αέρα και πτώση του τουρκικού μαχητικού στο Αιγαίο στις 8 Οκτωβρίου 1996, οπότε έχασε τη ζωή του ο κυβερνήτης Ναϊλ Ερντογάν -συνωνυμία με τον πρόεδρο της χώρας- και είχε τραυματιστεί ο συγκυβερνήτης Οσμάν Τσιλεκλί, ο οποίος είχε προλάβει να χρησιμοποιήσει το σύστημα εκτίναξης. Ο συγκυβερνήτης είχε περισυλλέγει από ελληνικό ελικόπτερο έρευνας-διάσωσης, είχε νοσηλευθεί στο νοσοκομείο Χίου και μετά είχε μεταφερθεί από ελληνικό μεταγωγικό C-130 στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Σμύρνης.

Η οικογένεια του νεκρού Τούρκου πιλότου, υποστηριζόμενη από ενώσεις απόστρατων στρατιωτικών αλλά και εθνικιστικές οργανώσεις στην Τουρκία, θεωρεί ότι το τουρκικό αεροσκάφος κατερρίφθη από πύραυλο που πυροδοτήθηκε από τον Έλληνα κυβερνήτη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ