Άρχισε η ψηφοφορία στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού

{loadposition ba_textlink}

Στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού θα λειτουργήσουν 333 εκλογικά κέντρα, με τα 244 να αφορούν τους αυτόχθονες, 51 ψηφοφόρους της Αμμοχώστου, 20 ψηφοφόρους της Λευκωσίας, 15 της Κερύνειας και ένα της Λάρνακας, ενώ ένα εκλογικό κέντρο θα λειτουργήσει για τους Λατίνους και ένα για τους Μαρωνίτες (για τη θρησκευτική ομάδα των Αρμενίων ήδη έχει εκλεγεί, άνευ ανθυποψηφίου, ο Βαρτκές Μαχτεσιάν).

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ανέρχεται σε 151.437 εκλογείς από τους οποίους 110.787 είναι αυτόχθονες και 40,650 είναι εκτοπισθέντες. Από τους εκτοπισθέντες, οι 25.292 είναι από την Αμμόχωστο, 8.747 από τη Λευκωσία, 6.503 από την Κερύνεια και 108 από τη Λάρνακα. Από πλευράς θρησκευτικών ομάδων οι εκλογείς ανέρχονται σε 635 Μαρωνίτες και 268 Λατίνους, οι οποίοι θα ψηφίσουν στη Σχολή St.Mary`s.

Σύμφωνα με τον κ.Τσολάκη, έχουν καθοριστεί ξεχωριστά εκλογικά κέντρα για τους αυτόχθονες και ξεχωριστά για τους εκτοπισθέντες από Λευκωσία, Κερύνεια και Αμμόχωστο. Επίσης, έχει καθοριστεί ειδικά για τους εκτοπισθέντες εκλογείς της Επαρχίας Λάρνακας, ένα εκλογικό κέντρο στην Α` Τεχνική Σχολή Λεμεσού (Κέντρο “Θ”). Το δε μοναδικό μεικτό εκλογικό κέντρο είναι στο περιφερειακό δημοτικό σχολείο Τριμίκλινης (Κέντρο “Β”) για εκλογείς Λευκωσίας και Κερύνειας.

Το μεγαλύτερο εκλογικό κέντρο στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού λειτουργεί στο Α` Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αθανασίου (Κέντρο “Στ”) με 727 εκλογείς Αμμοχώστου, ενώ το μικρότερο στο Κοινοτικό Κτίριο Παλαιόμυλου με 35 αυτόχθονες εκλογείς.

Περίπου 1200 υπάλληλοι εργάζονται για τις ανάγκες των βουλευτικών εκλογών, στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού, μεταξύ αυτών και 440 άνεργοι επιστήμονες, δυο σε κάθε μεγάλο εκλογικό κέντρο και ένας σε μικρότερα εκλογικά κέντρα.

Συνολικά 106 υποψήφιοι από τους οποίους 23 είναι γυναίκες, διεκδικούν το βουλευτικό αξίωμα στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού και προέρχονται από 12 συνδυασμούς κομμάτων, ενώ ένας είναι ανεξάρτητος υποψήφιος.

Στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού ψηφίζει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και συγκεκριμένα στο Λανίτειο (Κέντρο Α`), στις 9:00, ενώ από πλευράς Αρχηγών Κομμάτων, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ψηφίζει στις 9:45 στο Κρατικό Ινστιτούτο Επιμόρφωσης που στεγάζεται στο Λανίτειο Λύκειο (Κέντρο Ε`), ο Πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα Κύπρου, Κυριάκος Κυριάκου, στις 11.15 στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Αποστόλου Ανδρέα (Κέντρο Γ`) και η Πρόεδρος του Κινήματος “Αλληλεγγύη”, Ελένη Θεοχάρους, στις 11.45, στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου (Κέντρο Δ`).

Πηγή: KYΠΕ