Αυστρία: Άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα για τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών

{loadposition ba_textlink}

Τα εκλογικά τμήματα στην Αυστρία άνοιξαν στις 08.00 ώρα Κύπρου, για το δεύτερο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του νέου Προέδρου Δημοκρατίας, στον οποίο αναμετρούνται ο υποψήφιος της ακροδεξιάς Νόρμπερτ Χόφερ και ο οικολόγος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Περίπου 6,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Τα τμήματα θα μείνουν ανοικτά έως τις 18:00, ώρα Κύπρου, ενώ το 14% του εκλογικού σώματος θα ψηφίσει μέσω επιστολικών ψήφων.

Με τη λήξη της ψηφοφορίας θα δημοσιευθούν και οι πρώτες εκτιμήσεις έξω από τα εκλογικά τμήματα (exit polls), όμως η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν τη Δευτέρα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση ανάδειξης του νικητή σε περίπτωση που το αποτέλεσμα κριθεί σε λίγες ψήφους.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί με μικρή διαφορά. Μια νίκη της ακροδεξιάς, όμως, μπορεί να έχει απήχηση ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, όπου η μετανάστευση έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο πολιτικό ζήτημα.

Ο Χόφερ κέρδισε τον πρώτο γύρο των εκλογών, στις 24 Απριλίου, με ποσοστό 35% και θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον πρώην ηγέτη των Πρασίνων, τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, που στον πρώτο γύρο συγκέντρωσε ποσοστό 21,3%, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση.

Πηγή: KYΠΕ