Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλας Παπαδόπουλος τοποθετήθηκαν για την οικονομία

{loadposition ba_textlink}
Με δήλωσή του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού επανέρχεται σε σχέση με τα όσα λέχθηκαν χτες βράδυ σε τηλεοπτική συζήτηση, και παραθέτοντας αυτούσιες τις δηλώσεις που γίνονταν για την οικονομία, τις τράπεζες αλλά και την παραμονή του πρώην ΔΚΤ Αθανάσιου Ορφανίδη, καλεί τους Προέδρους ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ να τοποθετηθούν.

Σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Κυπριανού, ο Χαρίλαος Σταυράκης δήλωνε στις 2/10/2008 πως «στο βαθμό που η σημερινή κρίση διατηρηθεί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι φυσικό μια ανοικτή οικονομία όπως αυτή της Κύπρου, που εξαρτάται από τον τουρισμό, τις ξένες επενδύσεις και το εμπόριο, να επηρεαστεί» ενώ ο Στέφανος Στεφάνου στις 8/10/2008 ότι «η κατάσταση της οικονομίας μας είναι καλή. Αυτό δεν εφησυχάζει, βεβαίως, την Κυβέρνηση που παρακολουθεί τα πράγματα από πολύ κοντά».

Ο κ. Κυπριανού αναφέρει επίσης ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας στις 14/10/2008 δήλωνε «μακάρι να μην κτυπήσει αυτή η κρίση τον τόπο μας. Στο παρόν στάδιο νιώθουμε αλώβητοι και θέλω να πιστεύω ότι η ανάκαμψη διεθνώς θα αφήσει την Κύπρο αλώβητη. Εμείς θα κάνουμε ένα προβληματισμό και θα δούμε πολύ συγκεκριμένα τα ζητήματα με τον ΥΠΟΙΚ».

Αναφέρει επίσης ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωνε στις 3/10/2008 ότι «φυσικά το 2008 τα πράγματα πηγαίνουν πάρα πολύ καλά, όμως βασισμένα στην υπερκατανάλωση. Όλα αυτά θα μας επηρεάσουν και εμάς» και ο Νικόλας Παπαδόπουλος στις 29/10/2008 «ναι, θα έχουμε επιπτώσεις στην πραγματική μας οικονομία, σίγουρα όμως όχι στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, που είναι από τα πιο ισχυρά στον κόσμο».

Αναφέρει ακόμη ότι ο Αθανάσιος Ορφανίδης δήλωνε στις 27/4/2011ότι «οι κυπριακές τράπεζες αντέχουν ένα ακόμη μεγάλο `κούρεμα` στα ελληνικά ομόλογα…το κυπριακό τραπεζικό σύστημα διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή βάση για να αντέξει ένα ενδεχόμενο σοκ».

«Γι’ αυτή του την οξυδέρκεια οι κκ. Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλας Παπαδόπουλος επέμεναν ότι ο κ. Ορφανίδης έπρεπε να επαναδιοριστεί και τον Απρίλιο του 2012, ο κ. Νεοφύτου απειλούσε ότι μη επαναδιορισμός του θα προκαλούσε `τριγμούς στο Ευρωσύστημα` ενώ ο κ. Παπαδόπουλος περιφερόταν στα δελτία ειδήσεων για να μας παρουσιάσει `8 συν 1 λόγους για να παραμείνει ο Ορφανίδης`» προσθέτει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Και αναφέρει ακόμη ότι ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στις 16 Φεβρουαρίου 2011 δήλωνε ότι «…ουδείς αμφισβητεί ότι η οικονομία μπήκε σε ρυθμούς ανάκαμψης, αδύναμους το 2010 που θα βελτιωθούν το 2011 και το 2012…» και ότι στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης που προέβλεπε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ στις 15 Φεβρουαρίου μέχρι και 2% ρυθμό ανάπτυξης για το 2011 και ψηλότερο για το 2012.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ