Αυξάνεται ο εγχώριος τουρισμός

{loadposition ba_textlink}

Οι Ρώσοι φαίνεται να περιορίζουν τα ταξίδια τους στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού του ΟΗΕ (UNWTO), οι Ρώσοι συγκράτησαν τις δαπάνες τους στο εξωτερικό κατά 30 τοις εκατό το 2015 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Την ίδια ώρα, ο εγχώριος τουρισμός καταγράφει αύξηση 20 τοις εκατό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του RT (Russia Today) oι Ρώσοι δαπάνησαν γύρω στα 35 δις εκατομμύρια δολάρια για διαμονή, φαγητό, διασκέδαση και ψώνια το 2015, γεγονός που τους κατατάσσει στην έκτη θέση παγκοσμίως στις δαπάνες για τουρισμό και ταξίδια. Το 2014 το ποσό αυτό εκτοξεύτηκε στα 50,3 δισεκατομμύρια.

Οι Κινέζοι τουρίστες βρίσκονται την κορυφή της λίστας με δαπάνες 292 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2015, 25% ψηλότερες από το 2014. Στη δεύτερη θέση είναι οι Αμερικανοί τουρίστες με δαπάνες 120 δισεκατομμύρια και τη λίστα συμπληρώνουν οι Γερμανοί με 76 δις, οι Βρετανοί με 63 δις και οι Γάλλοι με 38 δις.

Σύμφωνα με τη ρωσική στατιστική υπηρεσία Rosstat η ροή των τουριστών από Ρωσία μειώθηκε 31,1 τοις εκατό πέρυσι με 12,1 εκατομμύρια αναχωρήσεις. Αυτό οφείλεται κυρίως στην εξασθένιση του ρωσικού νομίσματος και την απαγόρευση των πτήσεων προς τους πιο δημοφιλείς προορισμούς δηλαδή την Τουρκία και την Αίγυπτο.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο αριθμός των Ρώσων που επισκέπτονται την Τουρκία έχει μειωθεί πάνω από 90 τοις εκατό κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2016. Κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του περασμένου έτους, 126.690 Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία, και αυτό το έτος μόνο 12.039 άτομα, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος σε τοπικό κανάλι.

Και τα έσοδα από τον τουρισμό στην Αίγυπτο έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια μετά το ρωσικό αεροπορικό δυστύχημα τον περασμένο Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τη ρωσική ένωση τουριστικής βιομηχανίας, η Ινδονησία έχασε το 96 τοις εκατό των Ρώσων επισκεπτών της το 2015, η Τυνησία κατέγραψε πτώση 83 τοις εκατό και τα ταξίδια προς τη Δομινικανή Δημοκρατία μειώθηκαν κατά 82,5 τοις εκατό. Ο αριθμός των Ρώσων επισκεπτών στην Ελλάδα ήταν μειωμένος κατά 50 τοις εκατό. Μειώσεις καταγράφηκαν και στα ταξίδια προς Βουλγαρία, Ισπανία και Κροατία.

Αντίθετα τα ταξίδια προς Ταΐλάνδη αυξήθηκαν κατά 13 τοις εκατό.

Πηγή: KYΠΕ