Αύξηση της χρηματοδότησης για Ζίκα ζητά από το Κογκρέσο ο Ομπάμα

{loadposition ba_textlink}

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα προέτρεψε σήμερα το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει νόμο που προβλέπει την κατεπείγουσα αύξηση της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση του ιού Ζίκα, τονίζοντας πως έχει μεγάλη σημασία οι Αμερικανοί που σκέφτονται να αποκτήσουν παιδί να καθησυχαστούν για την αντίδραση των αμερικανικών αρχών.

“Αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να χτίσουμε ένα τείχος για να το σταματήσουμε. Τα κουνούπια δεν περνάνε από τα τελωνεία”, δήλωσε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με κορυφαία στελέχη των υπηρεσιών υγείας των ΗΠΑ στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

Νωρίτερα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 157 έγκυες στις ΗΠΑ και 122 σε αμερικανικά εδάφη, κυρίως στο Πουέρτο Ρίκο, διαπιστώθηκε χάρη στις εργαστηριακές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό Ζίκα.

Δέκα από τις έγκυες που έχουν μολυνθεί από τον ιό απέβαλαν ή γέννησαν νεογνά με εκ γενετής παραμορφώσεις. Αυτή είναι η πρώτη φορά που αυτή η ομοσπονδιακή υπηρεσία των ΗΠΑ αποκαλύπτει τον αριθμό των γυναικών σε ενδιαφέρουσα που έχουν μολυνθεί από τον ιό στις ΗΠΑ και σε περιοχές τους.

Αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών υγείας έχουν συμπεράνει πως ο ιός Ζίκα, που μεταδίδεται από τα κουνούπια αλλά και μέσω σεξουαλικής επαφής χωρίς προφύλαξη, μπορεί να προκαλέσει μικροκεφαλία, μια σειρά ανωμαλιών στην ανάπτυξη του εμβρύου, κυρίως δυσχεραίνοντας την ανάπτυξη του κρανίου και του εγκεφάλου.

Η υπηρεσία ανέφερε ότι αυξάνει σημαντικά τα ποσά που προβλέπει να δαπανήσει για εξετάσεις προκειμένου να ανιχνεύονται μολύνσεις από τον Ζίκα στις ΗΠΑ ενόψει της θερινής περιόδου αναπαραγωγής των κουνουπιών. Η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων του Ζίκα στις ΗΠΑ μέχρι τώρα είναι πρόσωπα που επέστρεψαν από χώρες όπου ο ιός έχει εξαπλωθεί ευρέως, όπως η Βραζιλία, ή είχαν σεξουαλικές επαφές με πρόσωπα που επέστρεψαν από αυτές τις χώρες.

Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει χρηματοδότηση 1,9 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την κατεπείγουσα αντιμετώπιση του Ζίκα, αλλά από αυτό το ποσό η Γερουσία ενέκρινε μόλις το $1,1 δις., ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε 622,1 εκατομμύρια που προκύπτουν από περικοπές σε προϋπάρχοντα προγράμματα, όπως αυτό για την αντιμετώπιση του `Εμπολα -κάτι που αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών υγείας χαρακτήρισαν ανεπαρκές.

Πηγή: KYΠΕ