Αύξηση πυρκαγιών, αλλά μείωση ζημιών το 2015

{loadposition ba_textlink}

Αύξηση των πυρκαγιών κατά περίπου 20% σε σχέση με το 2014, σημειώθηκε το 2015, εντούτοις, λόγω της άμεσης ανταπόκρισης των δυνάμεων πυρόσβεσης, οι ζημιές από τις πυρκαγιές έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ, δήλωσε ο ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου, κηρύσσοντας την έναρξη της Εβδομάδας Πυρασφάλειας.

Η «Εβδομάδα Πυρασφάλειας», με σύνθημα «Η πρόληψη στην πράξη… είναι ευθύνη όλων μας», άρχισε σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 15 Μαΐου και διοργανώνεται για 20η συνεχή χρονιά από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και για 15η χρονιά γίνεται σε συνεργασία με την CNP Ασφαλιστική.

Στο χαιρετισμό του σε δημοσιογραφική διάσκεψη, στα Κεντρικά Γραφεία του Ασφαλιστικού Ομίλου CNP Cyprus, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι στον τομέα της πυρασφάλειας, έχει αυξηθεί η αποδοτικότητα τόσο σε σχέση με το χρόνο ανταπόκρισης, όσο και σε σχέση με τον χρόνο κατάσβεσης των πυρκαγιών παγκύπρια.

«Τη χρονιά που πέρασε σημειώθηκε μεν αύξηση των πυρκαγιών κατά περίπου 20% σε σχέση με το 2014, εντούτοις, λόγω της άμεσης ανταπόκρισης των δυνάμεων πυρόσβεσης, οι ζημιές από τις πυρκαγιές έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ”, τόνισε.

Το στοιχείο αυτό, συνέχισε, είναι αποτέλεσμα της αύξησης της ετοιμότητας των μέσων πυρόσβεσης που διαθέτει η Δημοκρατία, καθώς ο άμεσος χρόνος ανταπόκρισης συμβάλλει καθοριστικά στον περιορισμό της πυρκαγιάς και συνεπάγεται μείωση των ζημιών.

“Βάσει των στατιστικών στοιχείων, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει ανταποκριθεί εντός δέκα λεπτών σε πέραν του 65% και εντός 15 λεπτών σε άλλο ένα 20% των πυρκαγιών, ενώ σε λιγότερο από 60 λεπτά τέθηκαν υπό έλεγχο το 93% των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν παγκυπρίως, κατά τη διάρκεια του 2015. Εξαιρετικά σημαντικό είναι και το γεγονός ότι μόνο σε δύο περιπτώσεις πυρκαγιές τέθηκαν υπό έλεγχο εντός 24 ωρών», πρόσθεσε.

Σκοπός τους, συνέχισε, είναι η περαιτέρω βελτίωση, ώστε η ανταπόκριση να είναι εφικτή σε όλες τις περιπτώσεις, σε λιγότερο από 30 λεπτά και πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση έχει μεριμνήσει για την επάρκεια πτητικών μέσων προς αντιμετώπιση των πυρκαγιών που μπορεί να εκδηλωθούν κατά τη θερινή περίοδο.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο, καθώς η Κυβέρνηση έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην πρόληψη.

«Η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας, και γι’ αυτό πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για εθελοντική συμμετοχή. Ο ρόλος των εθελοντικών οργανώσεων, των τοπικών αρχών, των Επαρχιακών Διοικήσεων, της Πολιτικής Άμυνας, του Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομών, των ΜΚΟ και κάθε εθελοντή πυροσβέστη είναι καθοριστικής σημασίας στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και είναι μέσα από τη συνδρομή τους και την προτροπή περισσότερων εθελοντών να συνδράμουν που θα έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, τόσο στον τομέα της πρόληψης, όσο και στον καθαυτό αγώνα με την πύρινη λαίλαπα», συμπλήρωσε.

Όπως ανέφερε, η Υπηρεσία έχει ήδη προχωρήσει στην εκπαίδευση των υπαρχουσών εθελοντικών ομάδων, ενώ ολοκληρώνεται η εκπαίδευση των εθνοφρουρών, οι οποίοι θα λειτουργούν ως Παρατηρητές για εντοπισμό πυρκαγιών.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι η μεγαλύτερη αιτία πρόκλησης πυρκαγιών ήταν και πέρσι τα καψαλίσματα, ειδικότερα κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο και ότι από το σύνολο των 6.811 πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν, οι 4.332 ήταν αγροτικές.

«Έχοντας υπόψη τις θανάσιμες επιπτώσεις που μπορεί ο αγώνας με τη φωτιά να επιφέρει, θα ήθελα να εξάρω το αλτρουιστικό, ανθρωπιστικό έργο που επιτελεί το κάθε μέλος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Είναι πολλοί οι πυροσβέστες που θυσίασαν ακόμη και τη ζωή τους στη μάχη κατά των πυρκαγιών, για να σώσουν συνανθρώπους τους, για να σώσουν ένα κομμάτι από τη γη μας», υπογράμμισε.

Ο Γενικός Διευθυντής της CNP Ασφαλιστική Ανδρέας Στυλιανού, στο δικό του χαιρετισμό είπε ότι στόχος της εκστρατείας πυρασφάλειας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους που σχετίζονται με την πυρκαγιά καθώς και για τρόπους πρόληψης και προστασίας από τις καταστροφικής συνέπειες της.

Ο Στυλιανού εξήρε το έργο και την προσφορά του προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Νικολάου, στο δικό του χαιρετισμό είπε ότι στην «Εβδομάδα Πυρασφάλειας» πολλές δραστηριότητες συμπυκνώνονται σε μία εβδομάδα, για να προωθήσουν και να αυξήσουν την ανάγκη για επαγρύπνηση σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών στην ύπαιθρο, στα σπίτια, στους χώρους εργασίας, αλλά και στους χώρους διασκέδασης.

Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Πυρασφάλειας, συνέχισε, δίνεται η ευκαιρία στα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να έρθουν σε επικοινωνία με κόσμο κάθε ηλικίας, με σκοπό να εκπαιδεύσουν και να καθοδηγήσουν σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να προστατευτούν από τις πυρκαγιές.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι ξεκάθαρος: Αμεση ανταπόκριση, γρήγορη κινητοποίηση, άμεση αποτροπή κάθε απειλής.

«Δεν αφήσαμε περιθώρια για καθυστερήσεις. Το 2015 ο επιχειρησιακός σχεδιασμός λειτούργησε άψογα σε όλα τα επίπεδα, γι` αυτό παρόλο του ότι αριθμητικά οι πυρκαγιές ήταν περισσότερες από το 2014, δεν είχαμε πυρκαγιές μεγάλων διαστάσεων», συμπλήρωσε.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι κατά το 2015 υπήρξε μία αύξηση κατά 1.120 πυρκαγιές ή ποσοστό 19,68% και πρόσθεσε ότι η αύξηση των πυρκαγιών οφείλεται κυρίως στις πυρκαγιές υπαίθρου που καταγράφηκαν μόνο στις Επαρχίες Λευκωσίας και Πάφου κατά τους τελευταίους μήνες του χρόνου και είχαν ως κύρια αιτία το καψάλισμα.

«Στις υπόλοιπες επαρχίες υπήρξε μικρή μείωση των πυρκαγιών υπαίθρου. Οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές το 2015 ήταν το μισό σε σύγκριση με το 2014. Σύμφωνα πάντα με τις δικές μας εκτιμήσεις οι ζημιές το 2014 ανήλθαν στα €11.279.000, ενώ το 2015 ήταν €5.714.000. Οι 5.337 πυρκαγιές ή ποσοστό 93% τέθηκαν υπό έλεγχο σε λιγότερο από μία ώρα, 341 πυρκαγιές ή ποσοστό 5% τέθηκαν υπό έλεγχο σε λιγότερο από δύο ώρες και 127 πυρκαγιές ή ποσοστό 1,86% τέθηκαν υπό έλεγχο σε λιγότερο από έξι ώρες”.

Αυτό, επεσήμανε, κυρίως οφείλεται στην στελέχωση των Πυροσβεστικών Σταθμών Υπαίθρου με μόνιμο και εποχικό προσωπικό, τις καθημερινές περιπολίες που γίνονται από το προσωπικό της Υπηρεσίας και την άμεση κινητοποίηση του που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου ανταπόκρισης και κατά συνέπεια της καμένης έκτασης αλλά και των ζημιών».

Ανέφερε, επίσης, ότι τα μισθωμένα ελικόπτερα ανταποκρίθηκαν σε 35 περιπτώσεις πυρκαγιών στην ύπαιθρο ή σε δασικές εκτάσεις εκτελώντας 942 βολές και ρίχνοντας 4.710 τόνους νερό.

«Τα δύο αεροσκάφη του Τμήματος Δασών ανταποκρίθηκαν σε 14 περιπτώσεις, τα ελικόπτερα της Αστυνομίας σε 13 περιπτώσεις και τα ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων σε μια περίπτωση. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε το 2015 και σε 4.568 κλήσεις που αφορούσαν την παροχή ανθρωπιστικών υπηρεσιών και βοήθειας προς το κοινό. Κατά τη διάρκεια του 2015, 1.856 άτομα διασώθηκαν από ανελκυστήρες, οχήματα που ενεπλάκησαν σε τροχαία δυστυχήματα, πλημμύρες και πυρκαγιές», πρόσθεσε.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε, επίσης, ότι το Τμήμα Πυρασφάλειας και τα Επαρχιακά Γραφεία Πυρασφάλειας επιλήφθηκαν 8.913 υποθέσεων, που αφορούσαν εξέταση αρχιτεκτονικών σχεδίων για έκδοση αδειών οικοδομών, επιθεωρήσεις ιδιωτικών και δημόσιων κτιρίων, εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου και διαλέξεις σε οργανωμένα σύνολα.

Είπε, παράλληλα, ότι η περσινή χρονιά ήταν επιτυχημένη από πλευράς πρόληψης και καταστολής πυρκαγιών και ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στο σκοπό αυτό.

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος, Αντιστράτηγος Ιωάννης Καρατζιάς, στο δικό του χαιρετισμό είπε ότι οι δεσμοί μεταξύ του Πυροσβεστικού Σώματος της Ελλάδος και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου έχουν ενδυναμωθεί πλέον σε μέγιστο βαθμό.

«Η μακρόχρονη συνεργασία που έχουμε στο τομέα της αμοιβαίας ενίσχυσης με την από κοινού υλοποίηση έργων στα πλαίσια των διασυνοριακών προγραμμάτων, όπως επίσης στην αντιμετώπιση φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών, αλλά και στον τομέα της ανταλλαγής τεχνογνωσίας με εκπαιδεύσεις και σεμινάρια επιμόρφωσης, μετουσιώνεται σε πράξεις με την συμμετοχή δυνάμεων εναέριων και επίγειων σε κοινές ασκήσεις», πρόσθεσε.

Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί προς όφελος και των δύο χωρών και το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος θα είναι αρωγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου σε όποια ανάγκη παραστεί στο μέλλον.

Ο Πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου CNP Cyprus Insurance Holdings Τάκης Φειδίας, στο χαιρετισμό του είπε ότι είναι επιβεβλημένη η στενή συνεργασία του ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα, προσθέτοντας ότι «όταν ενώνονται δυνάμεις και εμπειρίες, μεγιστοποιείται η ικανότητα να φέρουμε αποτέλεσμα και να δώσουμε λύσεις».

«Η δύναμη της συλλογικής προσπάθειας είναι η μεγαλύτερη όλων. Αυτή μετασχηματίζεται σε πρακτικό αποτέλεσμα μέσα από τη στενή συνεργασία με καταξιωμένους στην κοινωνική συνείδηση φορείς, όπως η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Αστυνομία, είπε και πρόσθεσε ότι η πρόληψη στην πράξη είναι ευθύνη όλων και ότι χρειάζεται ενημέρωση, προετοιμασία και εγρήγορση.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, στο δικό του χαιρετισμό είπε οι προληπτικές ενέργειες στρέφονται αναπόφευκτα προς την ενημέρωση, κυρίως των νέων ανθρώπων με σκοπό την αφύπνιση και την αλλαγή της καθεστηκυίας νοοτροπίας «με σκοπό να εμπεδωθεί στον καθένα από εμάς ότι εργαζόμαστε χωρίς επιπολαιότητα και υπερεκτίμηση των καταστάσεων, αλλά και των δυνατοτήτων μας, ότι περιφρουρούμε και προστατεύουμε το φυσικό περιβάλλον και στηλιτεύουμε όλους όσοι δρουν επιπόλαια και επικίνδυνα σε βάρος αυτού και κατ` επέκταση του ίδιου του κοινωνικού συνόλου».

Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης έγινε ιστορική αναδρομή στην πορεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τον Ανώτερο Υπαστυνόμο Λεωνίδα Λεωνίδου και απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στην CNP Ασφαλιστική και αποδόθηκε μετ` αθάνατον τιμή στον κ. Πάγκαλο Ζαχαριάδη, ο οποίος διετέλεσε Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κατά τα πιο δύσκολα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1960 – 1986.

Πηγή: KYΠΕ