Δεκάδες χιλιάδες νεκροί στις φυλακές του συριακού καθεστώτος

{loadposition ba_textlink}

Τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε πέντε χρόνια από τα βασανιστήρια ή εξαιτίας των φρικτών συνθηκών κράτησης στις φυλακές του συριακού καθεστώτος, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν τόνισε πως ο αριθμός αυτός αναφέρθηκε από πηγές στο καθεστώς.

Ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων έχει καταγραφεί στη φυλακή της Σεντνάγια και στα κέντρα κράτησης των υπηρεσιών πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας και της κρατικής ασφάλειας», πρόσθεσε.

Η φυλακή της Σεντάγια βρίσκεται σε απόσταση 30 χλμ. βορείως της Δαμασκόυ και είναι μία από τις μεγαλύτερες της χώρας.

Το Παρατηρητήριο αναφέρει πως έχει καταρτίσει κατάλογο με τα ονόματα 14.456 νεκρών, μεταξύ των οποίων 110 παιδιά.

Σύμφωνα με τον Αμπντέλ Ραχμάν, μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν περάσει από τις φυλακές του καθεστώτος από το 2011 που άρχισε η σύγκρουση, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 270.000 ανθρώπους και έχει υποχρεώσει εκατομμύρια να διαφύγουν από τη χώρα, δημιουργώντας μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση.

Εξάλλου, πρόσθεσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, πολλές χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της ίδιας περιόδου στις φυλακές των ανταρτικών και των τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Τον Φεβρουάριο, οι ερευνητές του ΟΗΕ για τη Συρία είχαν κατηγορήσει το καθεστώς της Δαμασκού για «εξόντωση» κρατουμένων, υποστηρίζοντας ότι οι μαζικοί θάνατοι φυλακισμένων ήταν το αποτέλεσμα «κρατικής πολιτικής».

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα είχε από την πλευρά του ανακοινώσει τον διορισμό της Εύα Σβόμποντα ως αρμόδιας για το ζήτημα των κρατουμένων και των ανθρώπων που έχουν απαχθεί.

Πηγή: newsbeast.gr