Γ. Βαρνάβα: “Δεν είναι ευοίωνα τα πράγματα για την ΕΔΕΚ αλλά πρέπει να στηριχθεί”

{loadposition ba_textlink}

Αν κάποιος έλεγε ότι τα τα πράγματα σήμερα για την ΕΔΕΚ είναι ευοίωνα, τότε θα εθελοτυφλούσε, όμως όλοι πρέπει να συμβάλουμε στην προσπάθεια ενδυνάμωσης του σοσιαλιστικού κινήματος στον τόπο μας, πέραν των όποιων συναισθημάτων και πικρίας, λέει στο ΚΥΠΕ ο Γιώργος Βαρνάβα.

Ο κ. Βαρνάβα μίλησε στο ΚΥΠΕ με την ευκαιρία της αποχώρησής του ύστερα από 15 χρόνια από τα έδρανα της Βουλής, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα όσα διαδραματίστηκαν στο κόμμα του με τις καταστατικές αλλαγές που ψηφίστηκαν και δεν επέτρεψαν στον ίδιο να διεκδικήσει άλλη μια θητεία, αν και θεωρεί ότι βρίσκεται σε ηλικία που θα μπορούσε να το πράξει.

Παραμερίζει όμως μας λέει τις όποιες πικρίες και καλεί την κάθε Εδεκίτισσα και τον κάθε Εδεκίτη να δώσουν την στήριξή τους στο σοσιαλιστικό κίνημα για να έχει τουλάχιστον την σημερινή του εκπροσώπηση στη Βουλή.

“Αν κάποιος απαντούσε ότι τα πράγματα σήμερα για την ΕΔΕΚ είναι ευοίωνα τότε θα εθελοτυφλούσε. Κάποιος που θέλει πραγματικά να συμβάλει θετικά πρέπει να βλέπει την πραγματικότητα και να λέει τα πράγματα με το όνομα τους. Πάντοτε στο Κίνημα υπήρχε μια εσωστρέφεια η οποία του δημιουργούσε πάρα πολλά προβλήματα. Αυτή η εσωστρέφεια εντάθηκε ιδιαίτερα τα τελευταία 2 χρόνια μετά την υποβολή της παραίτησης από την θέση του Προέδρου του Κινήματος Γιαννάκη Ομήρου”, μας λέει.

Ο κ. Βαρνάβα υπενθυμίζει αυτό που είπε και στο παρελθόν ότι για να εξυπηρετήσουν κάποιοι τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και τις δικές του προσωπικές ατζέντες, προώθησαν εισηγήσεις και πάρθηκαν αποφάσεις οι οποίες κατά την άποψή του αποδυνάμωναν το Κίνημα και μεγάλωναν την εσωστρέφεια.

Μας λέει ότι ο ίδιος διαφώνησε με κάποιες από αυτές τις αποφάσεις και θεώρησε ορθότερο ακόμη και να υποβάλει την παραίτηση του από την θέση του Α΄ Αντιπροέδρου.

“Για να μην παρερμηνευτώ, αυτά που λέω δεν έχουν καμία σχέση με το προσωπικό θέμα που έτυχε η απόφαση του Καταστατικού Συνεδρίου να με επηρεάζει άμεσα. Υπήρξαν και πάρα πολλές άλλες αποφάσεις που με βρήκαν διαφωνούντα. Παρόλα ταύτα η συνείδηση μου υπερβαίνει των οποιονδήποτε συναισθημάτων και πικρίας γι αυτό το λόγο θεωρώ ότι δεν μπορώ αυτή την στιγμή που η πατρίδα μας βρίσκεται σε ένα πολύ δύσκολο κομβικό σημείο στο κυπριακό πρόβλημα και την οικονομική κρίση, εγώ να απέχω από την προσπάθεια ενδυνάμωσης του Σοσιαλιστικού Κινήματος στον τόπο μας”, λέει ο Γιώργος Βαρνάβα.

Στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο κ. Βαρνάβα σημειώνει πως αν κάποιος ισχυριστεί ότι για να στηρίξεις μια πολιτική δύναμη πρέπει να συμφωνείς στο 100% με τις θέσεις της, αυτό είναι εξωπραγματικό και καλεί όσους νιώθουν ότι το σοσιαλιστικό κίνημα τους εκπροσωπεί περισσότερο από οποιανδήποτε άλλη πολιτική δύναμη, να πράξουν αυτό που τους λέει η συνείδηση τους, δηλαδή να στηρίξουν την ΕΔΕΚ.

“Εύχομαι μέσα από τις επερχόμενες Βουλευτικές εκλογές τουλάχιστον το Κίνημα να κατορθώσει να πάρει όσο ψηλότερα ποσοστά μπορεί και να έχει τουλάχιστον τη σημερινή του εκπροσώπηση στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Ανεξάρτητα από τις οποιεσδήποτε προβλέψεις και δημοκοπήσεις είμαι βέβαιος ότι στο τέλος της ημέρας ο λαός θα δώσει την ανάλογη δύναμη στο σοσιαλιστικό κίνημα για να μπορέσει να συνεχίσει τους αγώνες του”, μας λέει.

Με ποια συναισθήματα όμως φεύγει ο Γιώργος Βαρνάβα από τη Βουλή την οποία υπηρέτησε για 15 χρόνια και όταν σήμερα λόγω καταστατικής πρόνοιας δεν μπορεί να επαναδιεκδικήσει βουλευτική έδρα;

“Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Για μένα η Βουλή των Αντιπροσώπων ήταν ένα Πανεπιστήμιο. Μέσα στα πλαίσια των βουλευτικών μου καθηκόντων, της συμμετοχής μου σε διάφορες Επιτροπές, και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας τα τελευταία 5 χρόνια, όπως και η συμμετοχή μου σε αποστολές της Βουλής σε Διεθνείς Οργανισμούς μου έδωσαν την ευκαιρία να προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να συμβάλω στην αποστολή την οποία μου ανέθετε ο λαός που με εμπιστευόταν στην θέση αυτή για μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία, υπερασπιζόμενος πάντοτε τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα του λαού, μέσα από νομοσχέδια, προτάσεις νόμου και διάφορες άλλες πρωτοβουλίες”, μας λέει.

Φεύγει, αναφέρει, με καλές εμπειρίες, αλλά και δύσκολες στιγμές τις οποίες πέρασαν όλοι στο Κοινοβούλιο ιδιαίτερα τα τελευταία 5 χρόνια, που κλήθηκαν να πάρουν δύσκολες αποφάσεις που καθόρισαν την τύχη της πατρίδας μας και του λαού μας.

“Πολλά ήταν τα βράδια που δεν κοιμήθηκα προσπαθώντας να ξεδιαλύνω στο μυαλό μου τι ήταν ορθότερο να πράξω την επόμενη μέρα όταν καλούμασταν να ψηφίσουμε ή να καταψηφίσουμε μνημονιακά νομοσχέδια που θα άλλαζαν και θα επηρέαζαν εντελώς την ζωή των συνανθρώπων”, λέει στο ΚΥΠΕ.

Πέραν όμως από τις εμπειρίες ο Γιώργος Βαρνάβα απέκτησε και αρκετούς φίλους συναδέλφους και φεύγει με τις καλύτερες εντυπώσεις και αρκετά καλές σχέσεις με το προσωπικό των υπηρεσιών της Βουλής. Οι άνθρωποι αυτοί, μας λέει, ήταν συμπαραστάτες μας, συνεργάστηκαν μαζί με εμάς και τους συνεργάτες μας για να μπορούμε εμείς να ανταποκριθούμε σωστά στα καθήκοντα μας.
“Το μόνο που θα μπορούσα να πω είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ”, λέει.

Ο Γιώργος Βαρνάβα νοιώθει λύπη γιατί όπως μας λέει πολλές ήταν οι περιπτώσεις που η ΕΔΕΚ δεν μπόρεσε να ικανοποιήσει τις εισηγήσεις και προτάσεις της καθώς δεν μπορούσε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία.
Μας παραθέτει όμως ένα συγκεκριμένο παράδειγμα για το οποίο η Επιτροπή Άμυνας ως σύνολο ένοιωσε πραγματική ικανοποίηση.

“Μερικές μέρες μετά από το τραγικό συμβάν στο Μαρί, λαμβάνοντας προσωπικά ένα άγνωστο και ανώνυμο τηλεφώνημα, για την κατάσταση που επικρατούσε σε στρατόπεδο που φυλάσσονταν πυρομαχικά, αιφνιδίως, η Επιτροπή Άμυνας έκανε επίσκεψη όπου πραγματικά διαπιστώσαμε αυτά που μου είχαν λεχθεί στο τηλεφώνημα. Πυρομαχικά κάποιων χρόνων να βρίσκονται εκτεθειμένα σε πολύ κακή κατάσταση για πάρα πολλά χρόνια στο αίθριο του στρατοπέδου, σε αρκετές χιλιάδες, όπου σχεδόν απειλούσαν την δημιουργία ενός δεύτερου Μαρί. Αυθημερόν, ως Επιτροπή Άμυνας, απαιτήσαμε την απομάκρυνση τους και την άμεση καταστροφή τους κάτι το οποίο έγινε μέσα στα χρονικά πλαίσια τα οποία απαιτήσαμε ως Επιτροπή αποτρέποντας τον κίνδυνο για ένα δεύτερο τραγικό συμβάν”, μας αναφέρει.

Ο κ. Βαρνάβα νοιώθει ότι με την προσφορά του έχει συμβάλει αρκετά στο έργο που του ανέθεσε ο λαός δηλαδή να νομοθετεί και να τον υπερασπίζεται και παράλληλα να ασκεί τον συνταγματικό έλεγχο που συμπεριλαμβάνεται στα καθήκοντα ενός βουλευτή.
“Πάντοτε γνώμονας μου ήταν η υπεράσπιση των συμφερόντων του κυπριακού λαού και τίποτα περισσότερο. Ελπίζω να έχω φανεί αντάξιος των προσδοκιών όλων αυτών που με εμπιστεύονταν να τους εκπροσωπώ στην Βουλή. Φυσικά αυτοί που θα μπορούσαν καλύτερα να απαντήσουν στο ερώτημα σας και καλύτερος κριτής είναι ο λαός. Αν κατά πόσο νιώθω ότι θα μπορούσα να προσφέρω ακόμη, σε αυτό σας το ερώτημα απαντώ καταφατικά”, λέει στο ΚΥΠΕ ο κ. Βαρνάβα.

Ο Γιώργος Βαρνάβα δεν εγκαταλείπει τις τάξεις του Κινήματος στο οποίο ανδρώθηκε γιατί αν το έπραττε θα ένοιωθε λιποτάκτης. Στον συγκεκριμένο κομματικό χώρο βρίσκεται από το 1976, όταν η οικογένειά του εντάχθηκε στην ΕΔΕΚ. Ενεπλάκη ενεργά στη Σοσιαλιστική Νεολαία ΕΔΕΝ και μετέπειτα μέσα στο ίδιο το Κίνημα, με αποκορύφωμα την δεκαπενταετή του παρουσία στη Βουλή, την ανάδειξη του στην θέση του Α΄ Αντιπροέδρου του Κινήματος και την διεκδίκηση της θέσης του Προέδρου του Κινήματος λαμβάνοντας ποσοστό 40%.

“Για μένα η ΕΔΕΚ ποτέ δεν ήταν τα πρόσωπα, αλλά η τιμημένη ιστορική πολιτική δύναμη της αντίστασης, του αγώνα για απελευθέρωση της πατρίδας μας και για κοινωνική δικαιοσύνη. Γι αυτό θα ένιωθα λιποτάκτης εάν εξαιτίας του γεγονότος ότι σήμερα δεν είμαι υποψήφιος λόγω του ότι μια καταστατική πρόνοια μου το απαγορεύει, να μην παραμείνω ενεργός μέσα στις τάξεις του Κινήματος στο οποίο μεγάλωσα και ανδρώθηκα”, μας λέει.

Στα νέα μέλη που θα καθίσουν σε ένα μήνα και κάτι στα έδρανα της Βουλής ο Γιώργος Βαρνάβα δίνει μόνο μια συμβουλή.
“Να φανούν αντάξιοι σε αυτό που τους εμπιστεύτηκαν οι πολίτες, δηλαδή στο λειτούργημα που έχουν να ασκήσουν μέσα από το Κοινοβουλευτικό τους έργο, υπερασπιζόμενοι πάντοτε τα συμφέροντα του κυπριακού λαού. Παράλληλα θα ήθελα να τους πω ότι ο λαός πάντοτε παρακολουθεί την συμπεριφορά και την κάθε κίνηση την οποία επιδεικνύουν τα δημόσια πρόσωπα. Εύχομαι η επόμενη Βουλή που θα εκλεγεί να είναι καλύτερη από την προηγούμενη γιατί εδώ πρέπει να ισχύσει η φράση «κάθε καινούριο θα πρέπει να είναι και καλύτερο»”, μας λέει.