Κωνσταντίνος Πετρίδης: “Δεν είναι τυχαίο που η κυπριακή οικονομία σημειώνει ρυθμούς ανάπτυξης”

{loadposition ba_textlink}

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «στην πρόσφατη έκθεση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει συγχαρητήρια στην Κύπρο, η οποία εξέρχεται από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και παράλληλα, όπως για όλες τις χώρες, κάνει κάποιες συστάσεις και για την Κύπρο.

Η πρώτη σύσταση αφορά τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας την οποία η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πάρα πολύ σημαντική. Συγκεκριμένα κάνει αναφορά στο ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί ο δεσμευτικός μηχανισμός στις αυξήσεις στο δημόσιο, καθώς και (αναφορά) για άλλες μεταρρυθμίσεις που αφορούν τα οριζόντια θέματα της Δημόσιας Υπηρεσίας. Αυτά, δηλαδή, τα οποία έχουν κατατεθεί από την Κυβέρνηση στη Βουλή από τις 26 του περασμένου Αυγούστου.
Αυτά τα πράγματα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα θεωρεί πάρα πολύ σημαντικά στην αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισοσκελειών, από τις οποίες υποφέρει η Κύπρος εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Μια δεύτερη σύσταση της Επιτροπής είναι όπως υιοθετεί το αναπτυξιακό πλάνο της Κυβέρνησης. Ένα πλάνο που εμπεριέχει 80 συγκεκριμένες δράσεις οι οποίες αποσκοπούν στη διαμόρφωση, με συγκεκριμένα πράγματα και όχι με διακηρύξεις, ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου.

Το πλάνο αυτό έχει υιοθετηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο το Φεβρουάριο του 2015, αλλά και από την ίδια την Επιτροπή και θα οδηγήσει και στην αειφόρο ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας. Και δεν είναι τυχαίο που η κυπριακή οικονομία σημειώνει ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι το αναπτυξιακό πλάνο της Κυβέρνηση δουλεύει».
Πρόσθεσε ότι για το πλάνο αυτό έχουν ενημερωθεί και τα πολιτικά κόμματα και σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πλάνο που «θα αλλάξει ριζικά το μοντέλο ανάπτυξης της Κύπρου».

Επεσήμανε εξάλλου ότι το Δημοσιονομικό Συμβούλιο της Κύπρου έχει παρόμοιες διαπιστώσεις και στην τελευταία του έκθεση αναφέρεται σε «κόπωση στις μεταρρυθμίσεις ειδικά όσον αφορά τη Δημόσια Υπηρεσία και τα νομοθετήματα που δεν έχουν περάσει από τη Βουλή».

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι «αναμένουμε ότι με τη νέα Βουλή θα περάσουν άμεσα τα νομοσχέδια που έχουμε καταθέσει. Θα συνεχίσουμε με νέα νομοσχέδια που αφορούν και την αναπτυξιακή μεταρρύθμιση και τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, όπως άλλωστε επισημαίνει και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με την ίδια σοβαρότητα θα συνεχίσουμε».
Ερωτηθείς πού βρίσκεται σήμερα το θέμα της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «για να υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση θα πρέπει να μετουσιωθεί σε νομοθεσίες. Δεν έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή αυτές οι νομοθεσίες που θα επιτρέψουν την υλοποίηση της μεταρρύθμισης και πολύ φοβάμαι ότι έχουμε καθυστερήσει από το αρχικό μας πλάνο το οποίο προέβλεπε μια συνολική εφαρμογή αυτής της μεταρρύθμισης, στην ολότητα της, από την 1.1.2017.
Χρειάζεται επαρκής χρόνος προετοιμασίας μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων ώστε να εφαρμοστεί αυτή η μεταρρύθμιση. Αν βιαστούμε όμως με την ψήφιση των νομοσχεδίων, νομίζω θα προλάβουμε», κατέληξε.