Λιλλήκας: “Δεν μπορεί ο ΠτΔ να αρκείται στο να κοιτάζει τους δείκτες που του δίνει ο ΥΠΟΙΚ”

{loadposition ba_textlink}

Δεν μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αρκείται στο να κοιτάζει μόνο τους οικονομικούς δείκτες που του δίνει ο Υπουργός Οικονομικών και θα πρέπει ο ίδιος να ζητήσει να ενημερωθεί προσωπικά από αρμόδια τμήματα όπως το Γραφείο Ευημερίας έτσι ώστε να διαπιστώσει τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο επίσκεψης αντιπροσωπείας της Συμμαχίας Πολιτών στη Βιοτεχνική Αγλαντζιάς, όπου ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται εκεί, κυρίως μηχανικοί και τεχνικοί, προβλήματα, τα οποία όπως είπε, διαψεύδουν τα συνθήματα της Κυβέρνησης περί επανεκκίνησης της οικονομίας, ο Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι τις τελευταίες μέρες έχουν συμβεί τραγικά γεγονότα στην κυπριακή κοινωνία ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ζητήσει να ενημερωθεί προσωπικά ο ίδιος από το Γραφείο Ευημερίας για να διαπιστώσει τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα. «Η οικονομική ύφεση έχει δημιουργήσει κοινωνικά δράματα. Άφησε ορφανά τις τελευταίες μέρες και δεν μπορεί ο ΠτΔ να αρκείται στο να κοιτάζει μόνο τους οικονομικούς δείκτες που του δίνει ο Υπουργός Οικονομικών», είπε.

Αποχή
—–
Σε ό,τι αφορά την αποχή, ο κ. Λιλλήκας δήλωσε ότι οι πολίτες είναι απογοητευμένοι από τα κόμματα που παραδοσιακά ψήφιζαν, γιατί νοιώθουν προδομένοι και επίσης οργισμένοι για τα σκάνδαλα και τη διαπλοκή που αποκαλύπτονται μέρα με τη μέρα και τις μίζες που το παλαιοκομματικό σύστημα εξασφάλιζε στην πλάτη του λαού.

Κάλεσε τους πολίτες να βοηθήσουν με τη ψήφο τους τη Συμμαχία Πολιτών έτσι ώστε να ανατρέψει “αυτό το παλαιοκομματικό κατεστημένο”, προσθέτοντας ότι η αποχή δεν θα φέρει την αλλαγή και “θα διατηρήσει αυτό το σάπιο παλαιοκομματικό σύστημα που έχει οδηγήσει τον κόσμο στην καταστροφή”.

«Θέλουμε σε μια συμμετοχική δημοκρατία οι πολίτες να έχουν ρόλο και πραγματική εξουσία και αυτός ο ρόλος ξεκινά από τη συμμετοχή τους στις δημοκρατικές διαδικασίες», είπε και κάλεσε εκ νέου τους πολίτες να ενώσουν τη φωνή τους με τη Συμμαχία Πολιτών για να στείλουν στο παρελθόν το παλαιοκομματικό σύστημα της διαπλοκής το οποίο μαζί την οικονομία προσπαθεί να κουρέψει και τη δημοκρατία.

Θέματα υγείας – ΓεΣΥ
——-
Σε ό,τι αφορά τα θέματα υγείας και το ΓεΣΥ, ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε ανησυχία για την αναστολή του διαγωνισμού που αφορά το λογισμικό για το ΓεΣΥ και εξέφρασε την ελπίδα οι λόγοι να είναι καθαρά τεχνικοί και η αναστολή αυτή να είναι προσωρινή.

Ανέφερε ότι ο ΠτΔ δεν έπεισε ότι θέλει στα σοβαρά να εφαρμόσει το ΓεΣΥ και πρόσθεσε πως θέση της Συμμαχίας είναι ότι άμεσα θα πρέπει η Κυβέρνηση να προχωρήσει μαζί και με τη νέα Βουλή σε θεσμοθετημένη κατοχύρωση των φάσεων και χρονοδιαγραμμάτων που θα οδηγούν σε ένα ολοκληρωμένο ΓεΣΥ.

Ανέφερε ακόμη πως σε αυτή τη φάση θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει η ορθολογισμένη αυτονόμηση των νοσοκομείων, η άμεση στελέχωση τους και ο πλήρης εξοπλισμός των κρατικών νοσηλευτηρίων για να μπορούν να ανταγωνιστούν τον ιδιωτικό τομέα, η σύσταση ενός ανεξάρτητου φορέα ποιότητας που θα έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη να διασφαλίζει την ποιότητα των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών και επίσης η θεσμοθέτηση της ενεργού συμμετοχής των ασθενών στην όλη υλοποίηση του ΓεΣΥ.

Πηγή: KYΠΕ