Δημοσκόπηση: Aπώλειες για τους μεγάλους, κέρδη για τους μικρούς

{loadposition ba_textlink}

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που παρουσιάζεται από το Sigmalive, μικρά κόμματα όπως Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι, κερδίζουν έδρες νοουμένου ότι θα καταφέρουν να διεκδικήσουν την είσοδο τους στη Βουλή, την ίδια στιγμή που τα πιο μεγάλα κόμματα χάνουν ψήφους.

Πιο συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση παρατηρείται απώλεια δύο εδρών από τον ΔΗΣΥ, δύο εδρών από το ΑΚΕΛ και μία έδρα από την ΕΔΕΚ. Τις έδρες φέρονται να κερδίζουν η Συμμαχία Πολιτών (2), η Αλληλεγγύη (2) και μία έδρα οι Οικολόγοι. Με τα σημερινά δεδομένα της δημοσκόπησης, η κατανομή των εδρών διαμορφώνεται ως εξής:

ΔΗΣΥ 18 έδρες
ΑΚΕΛ 17 έδρες
ΔΗΚΟ 9 έδρες
ΕΔΕΚ 4 έδρες
Συμμαχία 3 έδρες
Οικολόγοι 2 έδρες
Αλληλεγγύη 3 έδρες

Μείωση της αποχής

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, η αποχή φέρεται να μειώθηκε κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή στο 16%.

Πιθανότητα για 7 κόμματα στη Βουλή

Στο θέμα της ψήφου, ο ΔΗΣΥ προηγείται με 22% των ψήφων και ακολουθεί το ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ με 17.4% και 10% αντίστοιχα. “Σίγουροι” για την είσοδό τους στη Βουλή η Συμμαχία Πολιτών και ΕΔΕΚ με 4.6% και 4.2% αντίστοιχα, με το κόμμα της Ελένης Θεοχάρους στο 3%, μια ανάσα πριν από τους οικολόγους που κερδίζουν το 3.1%. Αύξηση παρατηρείται στους ψήφους που κερδίζει το ΕΛΑΜ το οποίο παίρνει το 2.3% των ψήφων. Κόμμα εκτός των προαναφερθέντων επιλέγουν το 3,3% των ψηφοφόρων.

Συσπειρώνεται το ΑΚΕΛ

Τη μεγαλύτερη συσπείρωση καταγράφει το ΑΚΕΛ με ποσοστό 72%. Αντιθέτως, το παιχνίδι της συσπείρωσης, ωστόσο, φαίνεται να χάνει η ΕΔΕΚ με ποσοστό 49%. Ο ΔΗΣΥ καταφέρνει να ρίξει στον κουβά της συσπείρωσης το 65% των ψηφοφόρων του, ενώ το ΔΗΚΟ το 60%.

Ο κόσμος δεν είναι σίγουρος για τον νέο αρχηγό της Βουλής.

Αίσθηση, προκαλούν τα ευρήματα της δημοσκόπησης όσον αφορά στον πρόεδρο της Βουλής. Εφτά στους 10 πολίτες (73%) δεν έχουν αποκρυσταλλωμένη γνώμη ως προς το ποιος είναι ο καταλληλότερος για την προεδρία του Σώματος. Το 7% θεωρούν καταλληλότερο τον “κανένα”, ενώ τον Νικόλα Παπαδόπουλο προκρίνει το 5% των πολιτών, τον Αβέρωφ Νεοφύτου το 4% και το 3% τον Άντρο Κυπριανού. Ακολουθούν η Ελένη Θεοχάρους με 2% και ο Γιώργος Λιλλήκκας με 1%.

Ταυτότητα έρευνας
Τύπος: Ποσοτική, Μέθοδος συλλογής δεδομένων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις από το κέντρο της Prime Consulting, Κάλυψη: Παγκύπρια, Δειγματοληψία: 838 άτομα 18+, Χρόνος: 4/5/2016 – 7/5/2016, Εταιρεία: LS Prime Market Research & Consulting Ltd, Στατιστικό σφάλμα: (+/-) 3,4%