Δημοσκόπηση ΡΙΚ: Δεν υπάρχει συσπείρωση σε ΔΗΣΥ ,ΑΚΕΛ

{loadposition ba_textlink}

Τρεις βδομάδες πριν από την εκλογική αναμέτρηση και οι συσπειρώσεις των κομμάτων κινούνται σε σχετικά χαμηλά ποσοστά, αφού φαίνεται πως το σκηνικό δεν διαφοροποιείται όσον αφορά την απαξίωση και την προσέλευση στις κάλπες.

Στη δημοσκόπηση του ΡΙΚ το 17% δηλώνει ότι επιλέγει την αποχή και το 14% είναι αναποφάσιστοι. Ο ΔΗΣΥ παρουσιάζεται να κόβει πρώτος το νήμα με ποσοστό 23,5%, έξι μονάδες μπροστά από το ΑΚΕΛ που συγκεντρώνει 17%. Σταθερό στην τρίτη θέση και σε απόσταση πέντε μονάδων από το τέταρτο κόμμα, είναι το ΔΗΚΟ με 9%. ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών συγκεντρώνουν 4,5% και 4% αντίστοιχα. Οικολόγοι και Αλληλεγγύη εμφανίζονται ισοδύναμοι με 3% αντίστοιχα. Το ΕΛΑΜ συγκεντρώνει 1,5%.

Η συσπείρωση του ΔΗΣΥ είναι η ψηλότερη, 68%, ακολουθεί το ΑΚΕΛ με 62%. Και τα δύο κόμματα έχουν διαρροές προς τα μικρά κόμματα αλλά περιορίζονται σε μονάδες, ενώ ο κύριος όγκος παλιών ψηφοφόρων τους επιλέγει αποχή ή δηλώνουν αναποφάσιστοι. Η συσπείρωση του ΔΗΚΟ ανέρχεται σε 51%. Στο 43% περιορίζεται η συσπείρωση της ΕΔΕΚ. Το Ευρωπαϊκό Κόμμα δίνει 33% στην Αλληλεγγύη, 22% στη Συμμαχία Πολιτών, 15% καταλήγουν στην ΕΔΕΚ, ενώ 22% δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Η παράσταση νίκης ανήκει στον ΔΗΣΥ με το 50% να αναφέρεται σε μικρή διαφορά και το 25% σε μεγάλη διαφορά. Το 7% πιστεύει ότι το ΑΚΕΛ μπορεί να είναι πρώτο με μικρή διαφορά.

Όσον αφορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, το 46% τοποθετείται θετικά, και το 35% μάλλον κατά. Το εκλογικό σώμα είναι μοιρασμένο όσον αφορά τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία.

Κυπριακό και εσωτερική διακυβέρνηση είναι τα βασικά κριτήρια στη βάση των οποίων θα ψηφίσουν οι πολίτες. Το 36% δηλώνει ότι θα προσμετρήσουν και τα δύο, το 33% ότι θα επηρεαστεί από την εσωτερική διακυβέρνηση και το 24% από το Κυπριακό.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, 58%, πιστεύει ότι τα πράγματα στην Κύπρο πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση. Μόνο το 25% εκτιμά ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Το 52% πιστεύει ότι το μνημόνιο ωφέλεσε.

Η έρευνα διενεργήθηκε με δείγμα 1.000 άτομα μεταξύ 8-18 Απριλίου από IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας .

 

Πηγή: Φιλελευθερος