Διαμαρτυρία κατοίκων Χαβούζας Λεμεσού για κεραία κινητής τηλεφωνίας

{loadposition ba_textlink}

Κάνοντας λόγο για υπερβολική έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, με αποτέλεσμα να καταγράφονται τουλάχιστον 10 θάνατοι από καρκίνο και άλλα τόσα περιστατικά κατοίκων που προσβλήθηκαν από καρκίνο και σήμερα δίνουν μάχη για τη ζωή τους.

Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν κάτω από την πολυκατοικία κρατώντας πανό με συνθήματα, εκφράζοντας την απόγνωση τους για τα όσα βιώνουν τα τελευταία 10 χρόνια, ζώντας καθημερινά με την αγωνία ποιος θα είναι ο επόμενος που θα διαγνωστεί με καρκίνο.

Εκ μέρους των καταστηματαρχών της περιοχής, ο Πόλυς Καττάσιης ανέφερε πως η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και τόνισε ότι εάν δεν υπάρξει οποιαδήποτε ανταπόκριση από τους αρμόδιους και δεν μετακινηθεί η κεραία, τα μέτρα διαμαρτυρίας θα ενταθούν.

Ο Γιώργος Διογένους, εκ μέρους των κατοίκων της περιοχής, κάλεσε τους αρμόδιους όπως άμεσα επιληφθούν του θέματος και λάβουν τα δέοντα μέτρα για απομάκρυνση της κεραίας κινητής τηλεφωνίας από την πολυκατοικία.

Κραυγή απόγνωσης και από γυναίκες καρκινοπαθείς, που διαμένουν στην περιοχή και οι οποίες ζήτησαν την άμεση απομάκρυνση της κεραίας, ώστε τα παιδιά τους να μην ζήσουν το δικό τους Γολγοθά.

Το ΚΥΠΕ εξασφάλισε από τους διαμαρτυρόμενους έκθεση μετρήσεων και επιπέδων έκθεσης κινδύνου από ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία υψηλής συχνότητας, από ιδιώτη τεχνικό σύμβουλό, όπου καταγράφονται τιμές έντασης που ξεπερνούν κατά χιλιάδες φορές το επιτρεπτό όριο.

Στην έκθεση διευκρινίζεται ότι τα επιτρεπτά όρια βασίζονται σε αυτά που θέτει η Ομάδα Εργασίας της Αυστριακής Ένωσης Γιατρών, τα οποία είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά της Διεθνούς Επιτροπής για την Προστασία από τις Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP).

Συγκεκριμένα, στα 100 μέτρα από την κεραία καταγράφηκαν μέγιστες τιμές έντασης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας 20,000μW/ m2 , ενώ τα κανονικά όρια που θέτει η Ομάδα Εργασίας της Αυστριακής Ένωσης Γιατρών είναι μόλις 1 (ένα) μW/ m2.

Η έκθεση αναφέρει πως είναι φανερός ο μεγάλος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και ιδίως για τα παιδιά και κρίνει πως επιβάλλεται η άμεση απομάκρυνση της κεραίας από την περιοχή.

Πηγή: KYΠΕ