Δημοσιογραφικό Εργαστήρι «ΜΜΕ και η φωνή του ασθενή», διοργάνωσε η ΔΟΘ

{loadposition ba_textlink}

Δημοσιογραφικό Εργαστήρι, με τίτλο «ΜΜΕ και η φωνή του ασθενή», διοργάνωσε σήμερα, στη Δημοσιογραφική Εστία, στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Θαλασσαιμίας που ήταν στις 8 Μαΐου, η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών Κύπρου και με χορηγό επικοινωνίας το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή οπτικοακουστικού υλικού.

Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ) Πάνος Εγγλέζος είπε ότι ως ΔΟΘ αφουγκράζονται τις ανησυχίες και ανασφάλειες της παγκόσμιας οικογένειας των ασθενών τους και των οικογενειών τους και έχουν βάλει στόχο από την ίδρυση της Ομοσπονδίας να προωθούν με κάθε δυνατό τρόπο και σε κάθε ευκαιρία τα δικαιώματα τους, με κύριο δικαίωμα την ίση πρόσβασή τους σε ποιοτική ιατροφαρμακευτική και άλλη περίθαλψη.

Ο κ. Εγγλέζος είπε ότι η προσπάθεια όλων είναι να αντιμετωπίσουν την ανισότητα, τις προκλήσεις και τις ελλείψεις στον τομέα της υγείας, να προωθήσουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που όχι μόνο θα έχουν το επίκεντρο των ασθενών αλλά θα διαμορφώνονται με την ενεργό και επίσημη συμμετοχή των.

«Χρειάζεται να υπάρχει επιστημονική δημοσιογραφία, χωρίς να θέλω να μηδενίσω το πολύ αξιόλογο έργο που επιτελείται από τους δημοσιογράφους στην Κύπρο, και ειδικότερα αναφέρομαι στο ρόλο της δημοσιογραφίας στον τομέα της υγείας. Η ιατρική δημοσιογραφία πρέπει να βγάζει στην επιφάνεια και να τονίζει τα προβλήματα και τις προκλήσεις των ασθενών. Πρέπει να υπηρετούμε την αλήθεια, τη διαφάνεια και οτιδήποτε είναι προς όφελος και το συμφέρον του πολίτη και του ασθενούς. Η τεκμηριωμένη απόδοση της αλήθειας στον τομέα της υγείας από τα ΜΜΕ, αλλά και η έγκυρη πληροφόρηση της κοινωνίας είναι ουσιαστικής συμβολής στο έργο των οργανωμένων συνόλων των ασθενών, αλλά και στο έργο των εθνικών υπηρεσιών υγείας», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου Αντώνης Μακρίδης, στο δικό του χαιρετισμό, είπε ότι «εμείς οι δημοσιογράφοι, τις δύσκολες αυτές εποχές που ζούμε, που βιώνουμε, νομίζω ότι πρέπει να εφαρμόζουμε εκείνο που συνηθίσαμε να λέμε ότι δεν είμαστε η τέταρτη εξουσία, είμαστε απέναντι από τις άλλες εξουσίες».

Ανέφερε, παράλληλα, ότι οι ασθενείς, οι πάσχοντες έχουν ανάγκη τη δυνατή φωνή των δημοσιογράφων. «Δεν ξέρω αν εκπληρώνουμε αυτό το καθήκον και αυτή την αποστολή. Νομίζω, ότι τα τελευταία χρόνια οι δημοσιογράφοι έχουν αναγάγει τα θέματα υγείας σε μια ύψιστη προτεραιότητα τους», συμπλήρωσε.

Η Πρόεδρος της Παγκύπριας Συμμαχίας Σπάνιων Παθήσεων (ΠΣΣΠ) Ανδρούλλα Ελευθερίου, στο χαιρετισμό της, είπε ότι ως ασθενείς σπάνιων παθήσεων έχουν βιώσει τις συνέπειες και των δύο μορφών συμπεριφοράς και προσέγγισης, τόσο της υπεύθυνης, ευαίσθητης, μελετημένης συμπεριφοράς με επίκεντρο τον άνθρωπο και τον ασθενή και που στόχο είχαν την ανάδειξη των αδυναμιών και των ελλείψεων της ταλαιπωρίας και του πόνου των ασθενών με σκοπό τη λήψη διορθωτικών μέτρων, όσο και τις βαριές και σοβαρότατες συνέπειες άρθρων και δημοσιευμάτων που παραπληροφόρησαν και εμπεριείχαν πολλές επιστημονικές και ιατρικές ανακρίβειες και που σίγουρα δεν είχαν το συμφέρον του ασθενή στις προτεραιότητες τους.

«Επίσημα δηλώνω τη δέσμευσή μας για μια πιο στενή και εποικοδομητική συνεργασία με εσάς, με το κράτος, αλλά και με τα ΜΜΕ σε ό,τι αφορά τα σπάνια νοσήματα, αλλά και ευρύτερα στον τομέα της υγείας. Οφείλουμε να συμβάλουμε, να μηδενιστούν οι ανισότητες γιατί έχουμε πολλές ανισότητες σήμερα», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Πέτρος Αγαθαγγέλου, στο δικό του χαιρετισμό, είπε ότι είναι γεγονός ότι τα ΜΜΕ μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη θεμάτων υγείας, έχουν τη δύναμη να ευαισθητοποιήσουν και να επηρεάσουν την κοινή γνώμη και τον τρόπο αντιμετώπισης των ασθενών και ταυτόχρονα μπορούν και να επηρεάσουν και στη χάραξη πολιτικής, να θέσουν προτεραιότητες, να διαμορφώσουν απόψεις και αντιλήψεις, γι` αυτό και οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και στον τρόπο που παρουσιάζουν ή αναπαράγουν ειδήσεις για τα θέματα υγείας.

«Η ενημέρωση δεν είναι δικαστήριο. Η ενημέρωση είναι ενημέρωση. Να θέσουμε όλοι, τουλάχιστον, την έμπρακτη, εποικοδομητική μας συμβολή για να προσπαθήσομε όλοι να θέσουμε τον τομέα της υγείας σε μια καινούργια τροχιά. Τροχιά, πραγματικά ασθενοκεντρική αλλά τουλάχιστον να είμαστε και ιδιαίτερα προσεκτικοί να τηρούμε τον κώδικα δεοντολογίας και ηθικής», συμπλήρωσε.

Η πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, στο χαιρετισμό της, είπε ότι η ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών στα θέματα της υγείας ήταν και παραμένει απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόληψη των ασθενειών και τη βελτίωση ποιότητας ζωής των πολιτών.

«Είναι γι` αυτό που, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση προγραμμάτων βελτίωσης των γνώσεων στα θέματα υγείας, σε διάφορες ηλικιακές ομάδες, ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο μέχρι και την τρίτη ηλικία, γιατί η υγεία θεωρείται σημαντική για την καλή κατάσταση και της κοινωνίας, αλλά και κατ` επέκταση για την οικονομική παραγωγικότητα», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, στο δικό του χαιρετισμό είπε ότι επειδή η δημόσια υγεία είναι ένας τομέας ιδιαίτερα ευαίσθητος, η συμβολή των ΜΜΕ και των λειτουργών, το αίσθημα της ευθύνης έναντι του αποδέκτη της είδησης με την πληροφόρηση προτού διοχετευτεί να είναι διασταυρωμένη και τεκμηριωμένη και πρωτίστως να αποδίδει την σωστή διάσταση των γεγονότων μακριά από την χρήση υπερβολών και ερμηνειών που δύναται να δημιουργήσουν άλλες εντυπώσεις και αποπροσανατολισμό.

«Σωστή ενημέρωση του κοινού γίνεται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, αν και εφόσον ο αριθμός των περιστατικών ξεπεράσει κατά πολύ τα αναμενόμενα και ενδεχομένως να υπάρχει λόγος για λήψη μέτρων προφύλαξης. Η ταχύτητα στην πληροφόρηση και η δημοσιογραφική αμεσότητα είναι ασφαλώς ευπρόσδεκτη, όχι όμως όταν γίνεται σε βάρος της ακριβείας της είδησης. Εδώ εγείρεται εκ νέου το θέμα της δεοντολογίας, διότι το ζήτημα που προκύπτει από μία κακή πληροφόρηση δεν περιορίζεται μόνο στην παραπληροφόρηση και στην ενδεχόμενη τρομολαγνεία που δημιουργείται, αλλά διαλαμβάνει και το επιζήμιο ως προς τον κλυδωνισμό της εμπιστοσύνης του κοινού προς τις υπηρεσίες και τις αρμόδιες αρχές», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι ένας λειτουργός των ΜΜΕ που είτε παρακολουθεί αποσπασματικά τον τομέα ή προβαίνει σε επιφανειακή κάλυψη των θεμάτων, όταν αυτά ανακύψουν είτε δεν φέρει εξειδίκευση και εμπειρία στο αντικείμενο της υγείας, αδυνατεί να αξιολογήσει ορθά τα τεκταινόμενα και δύναται να συμβάλει στη δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων σε θέματα για τα οποία ένας έμπειρος στον τομέα, δημοσιογράφος, ενδεχομένως να μην ασχολείται καθόλου.

Ο Υπουργός διερωτήθηκε πόσοι δημοσιογράφοι βρίσκονται στην αίθουσα και τους ζήτησε να σηκώσουν το χέρι τους και να αναφέρουν ποιοι είναι για να καλύψουν το συγκεκριμένο γεγονός, δημοσιογραφικά.
Σε παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της ΕΣΚ είπε ότι «είναι δεκτή η κριτική, καλοδεχούμενη, κάνουμε εμείς η ίδια κριτική, αλλά να μην απαξιώνουμε τα πράγματα». «Αλίμονο αν οι δημοσιογράφοι δεν ήταν έστω και κατ` ελάχιστο σωστοί. Μια χώρα χωρίς δημοσιογράφους είναι νεκρή», κατέληξε.

Στο εργαστήρι αναπτύχθηκαν τα εξής θέματα: «Συνεργασία των οργανωμένων φορέων των ασθενών με τα ΜΜΕ για την ενδυνάμωση της φωνής τους», «Η δεοντολογία στον χώρο της ιατρικής ενημέρωσης», «Ενημέρωση για την υγεία: Προσδοκίες ασθενών από τα ΜΜΕ», «Η ευθύνη των ΜΜΕ προς τους ασθενείς και την κοινωνία για τη σωστή και έγκαιρη προβολή θεμάτων υγείας», «ΜΜΕ και πληροφόρηση του κοινού για θέματα υγείας στην ελληνική πραγματικότητα», «Εμπειρίες από την Κύπρο στον χώρο της ιατρικής δημοσιογραφίας».

Το εργαστήριο ολοκληρώθηκε με διαδραστική συζήτηση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ