Εγκλωβισμένοι οι αγοραστές ακινήτων στην ασυνέπεια των ιδιοκτητών

{loadposition ba_textlink}

Σύμφωνα με δημοσίευμα που κυκλοφόρησε σήμερα στον “Φ”, εγκλωβισμένοι φέρεται να είναι οι αγοραστές ακινήτων στην ασυνέπεια των ιδιοκτητών γης. Ο λόγος για την επιπρόσθετη φορολογία που καλούνται να πληρώσουν ποσό €5,1 εκατ., όσον αφορά  την επιβολή πρόσθετης επιβάρυνσης 20% για καθυστερημένες οφειλές αποχετευτικών τελών.

Καθώς οι αφερέγγυοι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, ήταν σχεδόν αδύνατο να “εντοπιστούν” από τις αρχές, το ποσό καλούνται να πληρώσουν πλέον οι αγοραστές στους οποίους έχει μεταφερθεί. Παρ’ όλα αυτά, ο νόμος για τους εγκλωβισμένους αγοραστές αναφέρει πως απαλλάσσονται από τη συγκεκριμένη οφειλή επί του αποχετευτικού τέλους “που έχει επιβληθεί στον πωλητή λόγω παράλειψης της καταβολής του τέλους εντός της καθορισμένης προθεσμίας.” σύμφωνα με τον “Φ”. 

Τουναντίον, αντί να καταφέρουν οι αγοραστές να απεγκλωβισουν τα ακίνητά τους, κλήθηκαν να πληρώσουν τη συγκεκριμένη οφειλή.

Η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, παρενέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση και το Υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε επιστολή στα συμβούλια αποχετεύσεων ενημερώνοντάς τα, πως οι αγοραστές απαλλάσσονται από την επιπρόθεστη οφειλή. Αντ’ αυτού τα Συμβούλια Αποχετεύσεων απάντησαν πως βάσει νόμου, οι αγοραστές καλούνται να καλύψουν το ποσό όταν οι επιχειρηματίες είναι αδύνατο να εντοπιστούν.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο τα συμβούλια δικαιούνται να πράξουν όπως θέλουν, καθώς ο νόμος για τους εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες υπερισχύει του νόμου των συμβουλίων αποχετεύσεων, με αποτέλεσμα πλέον οι αγοραστές να καλούν το Υπουργείο να παρέμβει.