Ει. Καλότυχου : «Επιβάλλεται να διώξουμε οτιδήποτε είναι σάπιο και μας τρώει την σάρκα.»

{loadposition ba_textlink}

Τι μας απάντησε σε πολλά ερωτήματα το Ιδρυτικό Μέλος της Ένωσης Δανειοληπτών Ευνομία και υποψήφια βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού, Ειρήνη Καλότυχου, σε συνέντευξη της στην εφημερίδα «24».

Η Ειρήνη Καλότυχου αποκαλύπτει και αποκαλύπτεται. Απαντά σε ερωτήματα της «24» που αφορούν στην χρηστή διοίκηση, στη νεολαία, στην υγεία και στην αποχή.

24. Κύρια Καλότυχου πείτε μας λίγα πράγματα για σας ώστε να σας γνωρίσουμε καλύτερα.
«Είμαι το δεύτερο παιδί του Πάμπου Καλότυχου από τη Λεμεσό και της Δέσποινας Καλότυχου από τον Άγιο Θεράποντα Λεμεσού. Περήφανη κόρη γιατί η μητέρα μου έγινε δότης νεφρού σε ένα συμπολίτη της και γιατί ο πατέρας μου ήταν ένας άξιος , δίκαιος και αξιοπρεπής άνθρωπος στη κοινωνία. Είμαι διαζευγμένη με ένα παιδί. Επαγγελματικά ασχολούμαι με κτηματομεσιτικά. Είμαι αδειούχα κτηματομεσίτης και διατηρώ το δικό μου γραφείο.»

24. Πως προέκυψε η εμπλοκή σας με την πολιτική;
«Η πολιτική δεν προέκυψε ξαφνικά. Από νεαρή ηλικία ήμουν πολιτικοποιημένο άτομο. Πάντα με ενδιέφερε να γνωρίζω, να ασχολούμαι με τα κοινά και να προσπαθώ να βρίσκω λύσεις στα προβλήματα που απασχολούσαν το συμπολίτη μου. Δεν ήμουν ποτέ φανατισμένη με οποιοδήποτε κόμμα ούτε ψήφιζα πάντα το ίδιο κόμμα ή άτομο. Κάθε φορά διάβαζα ενημερωνόμουν και ανάλογα ψήφιζα τα άτομα ή το κόμμα που πίστευα ότι ήταν καθαρό από κάθε άποψη. Είχα επίσης ψηφίσει και στο παρελθόν το κίνημα οικολόγων γατί πίστευα ότι ήταν μακριά από διαπλοκές, ήταν διάφανο στις θέσεις του και ήταν πάντα κοντά στα προβλήματα του πολίτη.»

24. Γιατί με το Κίνημα Οικολόγων;
«Θεωρώ ιδιαίτερη τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη την επιλογή μου από το Κίνημα στην επαρχία μας που αγωνίζεται, προσδοκά και απαιτεί την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της με ευκαιρίες απασχόλησης για όλους, αναπτυξιακά έργα, πολιτιστική δραστηριότητα και ενασχολήσεις που απομακρύνουν τη νεολαία από όσα βλάπτουν σώμα και ψυχή. Το Κίνημα των Οικολόγων είναι η μόνη δύναμη στη Βουλή που είναι καθαρή, μακριά από οιανδήποτε διαπλοκή, διαφθορά ή σκάνδαλα και με τη παρουσία του στη βουλή έχει αποδείξει ότι πραγματικά ενδιαφέρεται για το ευ ζην του λαού με τη καταψήφιση των προδοτικών νομοθετημάτων που μας επέβαλλε η τρόικα με τη συνεργασία άλλων κομματικών καθεστώτων.»

24. Ποια η άποψη σας για τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση;

«Μπορώ να ισχυριστώ με κάθε ειλικρίνεια πως τόσο στην προσωπική μου ζωή όσο και στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία απείχα μονίμως από οποιαδήποτε διαπλοκή και διαφθορά, ουδέποτε ενήργησα υστερόβουλα και συμφεροντολογικά και υπήρξα δίκαια με όλους τους συνεργάτες μου. Έχω βοηθήσει και ήταν καθήκον μου πιστεύω να το κάνω, κάποιους άξιους συνεργάτες μου να πάρουν και αυτοί τη άδεια του κτηματομεσίτη και ακόμα και σήμερα παλεύω για να δικαιωθούν συνάδελφοι μου και βοηθοί κτηματομεσίτες. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο και επειδή λέω αλήθειες και βγάζω τα άπλυτα μερικών στη φόρα, κάποιοι θεώρησαν ορθό να προσπαθήσουν να με σταματήσουν. Εγώ θα συνεχίσω να μιλώ για διαφάνεια και χρηστή διοίκηση, να κρίνω αυτά που έχω δικαίωμα να κρίνω και να κάνω επίσης εισηγήσεις για τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των συμπολιτών μου.»

24. Σχολιάζεται έντονα ότι το ποσοστό αποχής στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές θα είναι ψηλό. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;
«Επιτρέψετε μου να παρακαλέσω τον κάθε συμπολίτη μου να μην απέχει από τις εκλογές αυτές. Για μένα δεν είναι απλές εκλογές. Είναι ένα δημοψήφισμα στο οποίο ο λαός, ίσως για τελευταία φορά, καλείται να ψηφίσει τη σωτηρία του και τη λύτρωση του από το σάπιο κομματικό καθεστώς το οποίο ξεπουλά τα πάντα με τις προδοτικές νομοθεσίες που έχει ψηφίσει.
Ψηφίστε αυτούς που επιλέγετε και πιστεύετε ως ενεργοί πολίτες. Πάρτε στα χέρια σας τη δημοκρατία, ιδιαίτερα οι νέοι και με την ψήφο σας στείλτε στη Βουλή αυτούς που πιστεύετε ότι πραγματικά θα υπηρετήσουν τον τόπο και τον άνθρωπο όποιοι και να είναι αυτοί. Κάνετε σωστές επιλογές, αφού ερευνήσετε το ποιον του κάθε ενός και το παρελθόν του. Μην ψηφίσετε απλά γιατί γνωρίζετε κάποιον ο οποίος είναι υποψήφιος ενός κόμματος που έμπρακτα έχει αποδεδειχτεί ότι θα ακολουθεί μόνο οδηγίες από τα ψηλά δώματα. Ψηφίστε κάποιον που είναι υποψήφιος ενός μικρού ή νέου κόμματος και θα κάνει το παν να μεριμνήσει για το κοινό συμφέρον . Ψηφίστε το εμείς και όχι το εγώ.»

24. Πιστεύετε ότι εμείς σαν πολίτες έχουμε τις δικές μας ευθύνες για την σημερινή μας κατάντια;
«Προσωπικά πιστεύω ότι οι χαλεποί καιροί που ζούμε τώρα δεν είναι γιατί εμείς δεν φταίξαμε καθόλου. Όλοι έχουμε το μερίδιο ευθύνης μας αλλά όχι αυτό που μας επιβάλλουν αυτοί που είχαν τη πλήρη ευθύνη. Για το εγώ και τη τσέπη μας. Πολλοί από εμάς νοιάζονταν μόνο για αυτά και όχι για το κοινό καλό. Αρκετοί πίστευαν ότι έχοντας ένα «μέσον» θα γίνει η δουλειά τους, το ρουσφέτι τους, η υποχρέωση τους. Ψηφίζουν ακόμα τα καθεστωτικά κόμματα γιατί ίσως να νοιώθουν υποχρεωμένοι γι αυτά που τους δόθηκαν, για αυτά που τους χαρίστηκαν ή απλά γιατί είναι «γλύφτες» και μιζαδόροι στη πλάτη του λαού. Αυτά όλα θα πρέπει να σταματήσουν. Να μπει ξανά μια σωστή σειρά και να επικρατήσει μόνο η αξιοκρατία και η πραγματική Δημοκρατία.
Αν δεν χτυπήσουμε αυτή τη φορά με το χέρι και την πέννα μας το σάπιο αυτό κομματικό καθεστώς δεν θα έχουμε καμιά άλλη δικαιολογία στο μέλλον.
Επιβάλλεται να διώξουμε οτιδήποτε είναι σάπιο και μας τρώει την σάρκα.
Επιβάλλεται να σηκωθούμε να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να πάρουμε μόνοι μας τη ζωή μας στα χέρια μας.»

24. Η νεολαία απαξιώνει πολιτικούς και πολιτική. Ασπάζεστε αυτή την θέση;
«Η νεολαία μας είναι το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου. Θα πρέπει να δούμε με κάθε λεπτομέρεια τα προβλήματα που την απασχολούν και να προσπαθήσουμε να γίνουμε αρωγοί της. Οι νέοι μας δεν έχουν με τι να ασχοληθούν τις ελεύθερες τους ώρες, παρασύρονται σε καταστάσεις και αρχίζουν να χρησιμοποιούν ουσίες που τους κάνουν έρμαια του κάθε παραδόπιστου «λαμόγιου». Το κράτος θα πρέπει να δει με πλήρη σοβαρότητα το θέμα των ναρκωτικών και της αλόγιστης χρήσης αλκοόλ και να δημιουργήσει πυλώνες απεξάρτησης αλλά κα συμβουλευτικών κέντρων που να είναι εφάμιλλα αυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με απώτερο στόχο να μπορεί ο καθένας να βοηθηθεί. Επίσης οι νομοθεσίες γι αυτά τα θέματα θα πρέπει να επεξεργαστούν και να εκσυγχρονιστούν με τροποποιητικές νομοθεσίες. Θα πρέπει να βρεθούν νέοι τρόποι διαχείρισης του χρόνου τους όταν είναι άνεργοι και να εξευρεθούν λύσεις γι αυτό. Εισήγηση μου είναι να υπάρχει μια επιτροπή από εμπειρογνώμονες και μια πλατφόρμα που να παίρνει καινοτόμες ιδέες νέων και να της εκμεταλλεύεται για το κοινό συμφέρον. Οι νέοι θα πρέπει να αρχίσουν να ασχολούνται με τα κοινά. Είναι ένας ουσιώδες τρόπος να μην απαξιώνουν τις εκλογές.»

24. Ακούσαμε πολλές φορές αξιωματούχους του Κινήματος σας να αναφέρονται στο κεφάλαιο «υγεία» επικριτικά. Ποια η δική σας θέση;
«Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό στον άνθρωπο. Η υγεία είτε είναι σωματική είτε είναι ψυχική ή νοητική, θα πρέπει να είναι σε πλήρη ισορροπία.
Πολλοί λέμε να έχουμε τη υγεία μας αλλά εννοούμε μόνο τη σωματική. Θα πρέπει να εξευρεθούν οι σωστές πτυχές του θέματος και να γίνει μια σοβαρή αναγέννηση από τη ρίζα στο θέμα αυτό. Όλοι θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα της ίσης μεταχείρισης και αποκατάστασης της υγείας μας. Πιστεύω ότι έχουμε αρκετά «μυαλά» νέων αλλά και έμπειρων γιατρών και νοσοκόμων που μπορούν να επιστρατευτούν σε μια κοινή προσπάθεια να εξευρεθούν λύσεις για όλους. Εξάλλου υπάρχουν αρκετοί νέοι που έχουν σπουδάσει και εκπαιδευτεί σε αυτό το θέμα και θα πρέπει το κράτος να τους εκμεταλλευτεί δεόντως.»

24.Ένα καταληκτικό σχόλιο…
«Σαν απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων που έφεραν το πολιτισμό και τη φιλοσοφία σε όλο το κόσμο, θα πρέπει επιτέλους να συμπορευτούμε όλοι μαζί, να αποβάλουμε το «εγώ» από τη ζωή μας και να ζουλέψουμε όλοι μαζί για το «εμείς».
Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα διαφορετικό, αισιόδοξο και εποικοδομητικό κόσμο. Μόνο με τη συλλογική προσπάθεια θα καταφέρουμε να ορθοποδήσουμε και να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε και μας αρμόζουν. Αν θέλουμε διαφάνεια θα πρέπει εμείς να είμαστε διάφανοι. Αν θέλουμε δημοκρατία θα πρέπει εμείς οι ίδιοι να είμαστε δημοκράτες. Αν θέλουμε δικαιοσύνη εμείς θα πρέπει να είμαστε δίκαιοι με όλους και όχι με τον εαυτό μας.
Μπορεί όλα αυτά να φαίνονται ουτοπικά αλλά αν δεν κάνουμε το πρώτο βήμα της προσπάθειας πως μπορούμε να περιμένουμε ότι θα αλλάξουν τα κακώς έχοντα στη κοινωνία μας; Ας δουλέψουμε λοιπόν όλοι μας συλλογικά, για να καταφέρουμε τα ακατόρθωτα.»